Győr és környéke

2018.01.20. 08:00

Nyártól bővíthetik a likócsi szakaszt az 1-es főúton

Ha minden a tervek szerint alakul, nyártól négysávosítják az 1-es főút likócsi szakaszát. Az autósoknak nem lesz könnyű dolguk az építkezés több mint egy éve alatt.

Hancz Gábor

A cégek január 31-ig adhatnak ajánlatot az 1-es főút győr-likócsi, nagyjából egy kilométeres szakaszának négysávosítására. Az erre vonatkozó közbeszerzést a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) írta ki. A társaság a Kisalföld kérdésére azt válaszolta: az építési engedélyek és kiviteli tervek természetesen már rendelkezésre állnak, az útbővítéshez szükséges területek megvásárlása és a régészeti feltárás pedig január végén kezdődik.


Megtudtuk: a nyertesnek a szerződés hatálybalépésétől 15 hónap alatt kell befejezni a kivitelezést. A NIF-nél úgy számolnak, hogy a konkrét útépítési munkálatok az idei harmadik negyedévben – azaz akár már nyáron – megkezdődhetnek és 2019 utolsó negyedévéig fognak tartani. A cég a várható költségekre vonatkozó kérdésünket elhárította arra hivatkozva, hogy erről csak az eljárás lezárulta után nyilatkoznak. Az ugyanakkor tudható, hogy a kabinet 2,5 milliárd forintot szán a projektre, egy 2017-es kormányhatározatban ugyanis ez szerepel.


Ahogy arról tavaly szeptember 8-án már beszámoltunk: a beruházást elsősorban az indokolja, hogy az 1-es főút győri átkelési szakasza a Rába felett átívelő Béke hídtól egészen az Ipar utcáig kétszer kétsávos,  onnan a likócsi körforgalomig azonban nem. Emiatt rendszeresen – főleg a közeli Audi- gyár reggeli és délutáni műszakváltásának idején – hatalmas torlódások alakulnak ki a környéken.


A fejlesztés egyébként nagyobb volumenű lesz, mint szimpla négysávosítás. A kivitelezés részeként körforgalmat építenek a Dohány utcánál, melybe becsatlakozik egy direkt ág Győr felől az 1-es főútról, egy új, az Iparcsatorna feletti hídon keresztül. Az 1-es főúton elbontják a meglévő műtárgyat  és helyébe újat építenek a Tóth László utca felett. Emellett felújítják a Reptéri utat a Dohány utca és a Mártírok útja között, valamint a Dohány utcát, és kialakítanak egy új felhajtóágat is az 1-es főútra a Reptéri út felől.


A NIF szerint a beruházás során a Tóth László utcánál lévő műtárgy teljes elbontása lesz a forgalom számára a legkritikusabb. Ennek ütemeit az útkezelőkkel is le kell majd egyeztetnie a leendő kivitelezőnek.

Írja meg véleményét!


Gyakran tapasztal dugókat ezen a környéken? Ön szerint ez a beruházás megoldást jelent erre a problémára?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!