Győr és környéke

2018.01.30. 08:00

Most kell igazán a vér, de ki ad?

A Győr-Moson-Sopron megyei véradók éves átlagban 104 százalékon teljesítenek, most januárban azonban ez a szám visszaesett 88 százalékra. A Vöröskereszt tudja, hogy a január mindig kritikus hónap, s azt is, hogy ha megkongatja a vészharangot, az általában segít. Hát akkor: kong!

Sudár Ágnes


Nincs arról szó, hogy életveszély elhárítására ne lenne elég egység vér, de a Győr-Moson-Sopron Megyei Vöröskereszt, amely országosan jó ideje az első helyen áll az aktivitást illetően, egy olyan helyzetre, mint ami most kialakult, már reagál. Közleményben tette. 


„Kérjük, hogy a biztonságos betegellátás érdekében, aki egészségesnek érzi magát és elmúlt 18, de még nincs 65 éves, adjon vért hétköznapokon 7.30 és 16 óra között a Győr, Magyar utca 8. szám alatt található vérellátóközpontban, vagy a kihelyezett véradó helyszíneink egyikén." Ezzel a felhívással kereste meg szerkesztőségünket (is) a Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron megyei szervezete. 


 Kun Szilvia  megyei igazgató pontos számokkal szolgál: 2017- ben 26.500 véradót terveztek (ebből 27.742 jelent meg), 2018- ban pedig 27.030 szerepel a tervben. Ehhez pedig az kell, hogy a kritikus hónapokban (januárban, illetve június-júliusban) is tudják mozgósítani a segíteni szándékozókat. A mostani helyzetben szerepet játszik az is, hogy az influenzás megbetegedések száma hétről hétre nő a megyében is. 

 Ezer véradószervezője van a megyei szervezetnek, ami nem kis szám. És mégis szükség van az ilyen felhívásokra, mint ahogy az úgynevezett irányított véradásra is. Négy éve hangzatos szalagcímmel jött a Kisalföld, akkor azt írtuk: „Kedden műtjük, vért hozott?" Az irányított véradás, vagyis az, hogy egy beteg előre tudja – jellemzően csípő- vagy térdprotézisműtéteknél –, hogy vérre lesz szüksége, s ezért a hozzátartozók célzottan neki adnak vért; még új kezdeményezésnek számított akkor Magyarországon. Ma már elvileg bevált gyakorlat, de az összes véradásszámot tekintve az aránya százalékosan még nem éri el a két számjegyet. „Félek a tűtől" – jellemzően ez a fő ok, amiért „kifarolnak" a hozzátartozók a véradásból. 


 A Varga család tagjai sem szerették a tűt, Tünde félt is tőle, de 2010-ben, amikor bátyjának egy tüdőműtétnél szüksége volt vérre, a család elment és vért adott a fiúnak. Azóta véradó az apa, Varga József és Tünde is, sőt: véradásszervezők is lettek. Példájuk nem kirívó, egy konkrét eset, amikor a saját hozzátartozó életét menti meg az önzetlen segítség, sokakban áttöri a gátat. 


 A huszonhat éves Óhidi-Légmán Erik 18 éves kora óta ad vért, tegnap is ezt tette. A fiatal férfi az idősek bölcsességével fejezi be a mondatot, amely így kezdődik: Adj te is vért, mert... „Mert most én adok egy ismeretlennek, s legközelebb az az ismeretlen ad nekem vagy másnak, s mindannyiunk életét sikerül megmenteni."


A városban élők érthető módon könnyebben mozgósíthatók egy ilyen felhívásra, de a Vöröskereszt felismerte, hogy a nagyobb cégek felé is érdemes nyitni. Egy-egy kihelyezett véradáskor ugyanis jelentős mennyiségű vér jön össze. 

 A huszonhat éves Óhidi-Légmán Erik 18 éves kora óta ad vért, jó lenne, ha ülnének még mellette. Fotó: H. B.  E.

A huszonhat éves Óhidi-Légmán Erik 18 éves kora óta ad vért, jó lenne, ha ülnének még mellette. Fotó: H. B. E.

 Elsősorban a sebészek azok, akiknek az esetleges vérpótlással számolniuk, prof. Oláh Attila, a Petz-kórház orvos igazgatója (aki maga is hasi sebész) még egyszer hangsúlyozza: egy adott vérmennyiségnek minden vércsoport esetében rendelkezésre kell állni, ezzel nem reszkíroznak a régió legnagyobbkórházában. Ha hiány van – ez általában a ritkább vércsoportok esetében jellemző –, a halasztható műtéteknél várnak addig, amíg lesz elég vér. Győrben nem bevett gyakorlat ez, mert nincs ok rá. 


 Végül még egy adat: egy véradó esetében négy és fél deciliter vérrel számolnak a szakemberek. Látszólag nem sok, de három ember életét megmentheti. 


A véradó helyszínek és idő- pontok a www.veradas.hu oldalon vagy a véradás mobilapplikáción keresztül elérhetők.

 

Kihelyezett véradások

Január 30., kedd: Bercsényi Miklós Közlekedési Szakközépiskola és Gimnázium (Győr, Cinka Panna u. 2.) 8–13 óráig. Január 31., szerda: Veszprémvarsány, Megálló vendéglő, 15.30–19 óráig. Ide várják Veszprémvarsány mellett Lázi, Bakonypéterd, Románd, Sikátor segítőkész véradóit. Február 1., csütörtök: Ikrény, általános iskola, 16–19 óráig. Február 2., péntek: Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskolában (Győr, Bisinger József sétány 32.), 8–12 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!