Győr és környéke

2018.01.16. 08:00

Győrben és Sopronban épül a legtöbb lakás

A vidéki települések közül Győrben épül a legtöbb lakás. A város méretéhez képest ugyanakkor Sopron az első, amely egyben a legdrágább is.

Hancz Gábor

A 23 megyei jogú városban épülő lakások több mint negyede Győrben és Sopronban van – derült ki az ujotthon.hu tegnap nyilvánosságra hozott felméréséből. A kisalföldi megyeszékhelyen csaknem 1700 lakást építenek, ami a legmagasabb szám. Ez 50 projektet takar. A 421 ezer forintos átlagos négyzetméterár a negyedik legmagasabb és jelentősen meghaladja a 387 ezer forintos vidéki átlagot.


Az átlagár alapján a vidéki dobogóra Sopron, Székesfehérvár és Kecskemét került; a legdrágább éppen az alpokaljai város csaknem 463 ezer forint/négyzetméteres értékkel. Az ott épülő 820 lakás országosan a legtöbb a település méretéhez képest.

Lépten-nyomon építkezésbe lehet botlani Győrben. Ez a társasház hamarosan elkészül a Jedlik híd lábánál. Fotó: H. Baranyai Edina

Az ujotthon.hu elemzése szerint míg a kevésbé frekventált városokban 400 ezer forint/négyzetméter feletti árak elvétve fordulnak elő, addig e három településen az épülő lakóingatlanok 85–90 százalékát, Győrben pedig kétharmadát ilyen sávbankínálják a beruházók.


Németh Zsolt, az Otthon Centrum soproni irodavezetője a Kisalföldnek kifejtette: nagy a kereslet, amit az árak is tükröznek. „Sokan költöznek ide olyanok, akik Ausztriában dolgoznak. Ott az 1300–1500 eurós fizetés átlagosnak számít, amiből kifizethető egy soproni ingatlan, főleg ha egy család két tagjának is a határ túloldalán van állása" – mondta a szakember.


A győri számok mögötti folyamatokról dr. Szabó Ákost, a jelenleg a városban mintegy 170–180 lakást építő C. T. & Partner Kft. illetékesét kérdeztük. Ő több okot is említett, ami pörgeti az itteni piacot. Egyrészt nagy az igény az albérletek iránt, ezért sokan azért vásárolnak ingatlant, hogy aztán kiadják. 11 millió forintért már lehet venni egy pici lakást, amiből havi 60–65 ezer forint bevételre lehet szert tenni, sokkal többet, mintha valaki bankban tartaná a pénzét. Emellett vannak, akik a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) révén tudnak újlakás-vásárlásban gondolkodni. A szakember szerint sok az olyan család is, akik azért költöznek vidékről Győrbe, mert itt egyszerűbben tudják megoldani gyerekeik szállítását akülönórákra, egyéb foglalkozásokra. A negyedik, nagyszámú réteget azok jelentik, akik Győr vonzereje miatt érkeznek ide: ez jelentheti az itteni álláshelyeket, osztrákmunkavégzéshez a határ közelségét, de akár az egyetemet is, ami miatt jó néhány hallgatónak vásárolnak lakást a szülők, de olyan esetek is akadnak, amikor az egész család a diákkal jön.


Az ujotthon.hu felmérése szerint mindent egybevetve egyébként Budapesten épül a legtöbb új otthon, csaknem félezer projektben közel 30 ezer. A legolcsóbban (350 ezer forint/négyzetméter) és a legdrágábban (2,5 millió forint/négyzetméter) kínált ingatlanok fajlagos ára között közel hatszoros volt a különbség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!