Győr és környéke

2018.01.15. 08:00

A csendes falvak is kapósabbak

Amíg több szigetközi falunak, valamint Győrújbarátnak, Nyúlnak, Écsnek töretlen a népszerűsége, kisebb mértékben a Győrtől távolabbiaké is élénkül az irreálisan magas győri árak miatt. Gönyűn nagyot mozdult a piac, s Nyalka, Gyömöre is eladott egy év alatt több házat.

Laczó Balázs

Az Otthon Centrumnál Győr mintegy 20 kilométeres körzetében élénkülést látnak, ugrásszerű növekedést azért nem. A megszokott helyek népszerűsége töretlen, az Alsó-Szigetközben vagy Győrújbaráton – utóbbinál a KSH adatai szerint majdnem 150 ingatlanvétel történt két év alatt.


Wagner Katalin irodavezető hozzátette: egy helyen mozdult meg most hirtelen a piac: Gönyűn, nyilván a beruházások hatására..


A KSH-statisztika egyelőre a 2015-ös és 2016-os számokat mutatja, a két év közül a 2015-ös volt Gönyűn az erősebb: 39 ingatlaneladást jegyeztek, míg 2016-ban 26-ot. Tavaly újabb lendületet kapott a piac, mondja Major Gábor polgármester, s két-három év alatt 50–60 százalékkal nőttek az ingatlanárak. Ami korábban négyzetméterenként 3 ezer forint volt, az most 5 ezer, de itt jelentős árfelhajtó szerepe volt a 2014-es csatornaátadásnak, aminek köszönhetően minden telek összközművessé vált. 

Ingatlanforgalom


Győrben 2016-ban 1954 ingatlanvétel történt, 2015-ben 1987 a KSH-adatok alapján.


– Az önkormányzat igyekszik erre a hajóra felszállni, hiszen vannak telkeink, amelyeknek az infrastruktúrája nincs kész. Az a célunk, hogy a következő egy-két éven belül megfelelő állapotba hozzuk őket – mondja Major Gábor. 


Az alsó-szigetközi településeken évente átlagosan 20 körül mozgott a tranzakciók száma, de Győrzámolyon majdnem 150 százalékkal nőtt 2016-ra. A kisvárosok közül Pannonhalma erősödött a legjobban, egy év alatt 31 százalékkal, vagyis 2016-ban már 46 tranzakciót jegyeztek a településen. A legjelentősebb ugrást a két említett esztendő között Töltéstaván és Gyömörén látjuk: 289 és 271 százalékost, vagyis Töltéstaván 9, majd 26 eladást rögzítettek, míg a Tét környéki Gyömörén 7-et, azután 19-et.


Láthatóan többen keresik Tényőt, Vámosszabadit, Enesét, a Bakonyalján pedig Bakonyszentlászló érzi leginkább az erősödést: 10-ről 19-re ugrott az aláírt adásvételek száma. Végül akad mintegy 20 olyan falu Győr, Pannonhalma és Tét környékén, ahol 2015-ben még egy szem ingatlant sem tudtak értékesíteni, egy évvel később viszont 2–5 vagy 7–8, akár 9-et is. Elérte őket a hullám, ilyen Győrság, Lázi, Táp, Tápszentmiklós, Bakonypéterd, Sokorópátka, Mezőörs, Börcs, Rétalap, Szerecseny, Fenyőfő, Sikátor, Bakonygyirót, Csikvánd és Tarjánpuszta.

 

Lippert Sándorné Nyalkán hirdet házat, ahol tavaly szinte az összes addig éveken át kínált ingatlan egyszerre elkelt. Fotó: Béres Márton

Lippert Sándorné Nyalkán hirdet házat, ahol tavaly szinte az összes addig éveken át kínált ingatlan egyszerre elkelt. Fotó: Béres Márton


Balogh Ervin, Nyalka polgármestere sok fórumon mondta már el: a faluba érkezők alig hiszik el nyáron, hogy nincsen szúnyog, ennek ellenére a ráeső figyelem nem mérhető egy szigetközi településéhez. A telekár a győrújfaluinak szerinte tizede. Hozzátette: a Nyalkán kínált telkek teljesen közművesítettek, a faluba vezető utat tavaly felújította az állam, s a Töltéstava–Mezőörs közti rossz állapotú út kivételével az infrastruktúra már kifogástalan az ipari parkig. Nyalka mégis örül ma, ha másfél millió forintért elad egy 1000 négyzetméteres telket, s a házak ára sem mérhető egy nyúlihoz vagy egy győrladamérihoz. Jellemzően 5 és 10 millió forint között mozog az ötvenes-hatvanas években épült kétablakos téglaházak ára, s hirdetnek régi tömésházat 4–5 millióért is. Az Ingatlanbazár oldalán megjelent hirdetések láttán ehhez képest Győrújfalun, Győrzámolyon és Győrladaméron 20–27 millió forintot kérnek a kisebb házakért, a nagyobbakért 30–50 milliót. De a hullám egyre kijjebb ér. 

Megugrott


Két-három év alatt 50–60 százalékkal nőttek az ingatlanárak Gönyűn a polgármester elmondása szerint. 

– Szerencsére mi is megéreztük az élénkülést – mondja Nyalka polgármestere. – Hat-hét házat árultak a településen éveken keresztül, s tavaly elkeltek, egy vagy kettő kivételével. Két építkezés is folyik. Akik kiköltöznek Nyalkára, elsősorban nem a keleti országrészből érkeztek: győriek, akiknek ez a megfizethető. Nem azt nézik, hogy ingatlanjuk mennyivel ér majd többet az elhelyezkedése miatt, hanem azt, hogy kellemesen érzik-e ott magukat napról napra. Nem befektetők. Hazajönni szeretnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!