Győr és környéke

2017.12.05. 08:00

Naponta támadják emberi mivoltunkat

Van jobb megoldás a lombikprogramnál, és ígéretet kapott annak támogatására a kormánytól, mondta el Veres András megyés püspök a Széchenyi-egyetemen tartott beszélgetésen. Szerinte szenvedünk a hit nélküli élettől, az önzőségtől, a házasság pedig egy életen át tartó elköteleződés - akárcsak a cölibátus.

Gyurina Zsolt

Veres András 2016. július 16. óta a győri egyházmegye püspöke, két esztendeje a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. Neve és személye augusztus 20-i beszéde, illetve egy utána adott interjú miatt került a címlapokra. Ezekben elmondta, a katolikus egyháznak fenntartásai vannak azzal, hogy a kormány támogatja a lombikbébiprogramot. A győri megyés püspök a héten a Széchenyi-egyetemen rendezett „Beszélgess velem" című programsorozat vendégeként a házasságról és a lombikprogramról is elmondta a véleményét.


Az eseményre megtelt a Széchenyi-egyetem előadóterme. A püspök rövid bemutatkozás után az egyház házasságról vallott elveiről beszélt. „A mai liberális felfogással szemben tartjuk: a házasság nem társadalmi, hanem Istentől rendelt intézmény. Egy férfi és egy nő életre szóló szeretetközössége." Ahhoz, hogy valakit egy életen át szeressünk, Isten segítsége szükséges – tette hozzá. „Ma sokszor azt próbálják elhitetni velünk, hogy a házasság intézménye csupán a papírról szól." Ám ha valakit mélyen szeretünk, akkor ezt egy életen át tennénk, és ezt a döntésünket készek vagyunk felvállalni a világ előtt. „A szeretet csak ott tud növekedni, ahol a döntés visszavonhatatlan" – tette hozzá. 


A papi nőtlenség, a cölibátus eltörlését firtató kérdésre Veres András azt válaszolta: „Szexuálisan túltengő világunkban a cölibátus úgy van bemutatva, mint életellenes magatartás. Pedig meggyőződésem, hogy lelkipásztorként sok-sok pár életét ismerve belülről mi, papok olykor többet tudunk a házasságról, mint akik benne élnek." Szerinte nem nehezebb cölibátusban élni, mint hűségesnek lenni egy életen át. Ha valakit nagyon szeretünk, azt készek vagyunk egy életen át szeretni és szolgálni, ők pedig Isten szolgálatára tették fel az életüket.


A beszélgetésen szóba kerültek a kereszténységet támadó, a nyugati demokráciákban erő- södő egyes jelenségek, mint a keresztek levétele, a migráció. „A múlt évszázadokban, a francia forradalom óta nyugaton egyházellenesség tapasztalható. A lelkek ott is pusztulnak. Nap mint nap szenvedünk a hit nélküli élettől, az önzőség, a hedonizmus térnyerésétől. Az emberek kiüresedtek, nincsenek őszinte vágyak – foglalta össze az általánosságban tapasztaltakat Veres András. – Egy út van: visszatérni az evangéliumhoz, Istenhez." Véleménye szerint nem jó az irány. „Naponta rengeteg támadás éri emberi voltunkat. Sokan próbálják erőltetni a gendert, kiüresíteni a házasságot, erőltetik az individualizmust." További gond, hogy az egyháznak nagyon kevés fiatallal van rendszeres kapcsolata.


A győri megyés püspököt megkérdeztük augusztus 20-i nyilatkozatának visszhangjáról és arról, hogy azóta a kormány a lombikprogram további kiterjesztése mellett tette le a voksát. Veres András korábban lapunknak nyilatkozva (Kisalföld, 09. 02., 1. oldal – Az egyház életpárti) részletesen kifejtette álláspontját a lombikprogramról. „Az egyház életpárti... Védi az emberi életet a természetes fogantatástól az élet természetes befejezéséig. A lombikbébiknél pedig felvetődik a probléma, hogy mi lesz a pluszban megtermékenyített petesejtek sorsa. Azokat bizony vagy lefagyasztják, vagy megsemmisítik, vagy kutatás tárgyává válnak. Pedig ne felejtsük el, hogy a jog szerint is az emberi élet a fogantatás pillanatától jogképes alany. Emiatt sem lehet büntetlenül megsemmisíteni őket." Az egyház sohasem az embert, hanem a cselekedetet ítéli meg.


Válaszában a győri megyés püspök először is megköszönte, hogy annak idején a Kisalföld lehetőséget nyújtott neki véleményének ismertetésére, majd kifejtette: „A kormány több pénzt invesztálna a lombikprogramba, így támogatva azt, hogy a meddő vagy gyermektelen párok házassága gyermeket kapjon. Ezzel szemben az egyház azt állítja, hogy van más megoldás. A NaPro technológia nem kikerüli a sterilitás problémáját, hanem – ahol ez lehetséges – megszünteti, így a szülők rendes úton juthatnak gyermekhez. A katolikus egyház szándéka is az, hogy a párok megtalálják a gyógyuláshoz vezető utat és saját gyermekük születhessen. Csak ennek az útnak Magyarországon még nincs meg a kellő társadalmi vagy kormányzati támogatottsága."


A püspök már korábban kiképeztetett egy doktornőt és egy védőnőt Franciaországban a nevezett technológiára, illetve a püspöki konferencia támogatásával egy orvos most ismerkedik a módszerrelkülföldön – merthogy Magyarországon erre még nincs lehetőség. Hozzátette: Budapesten a technológiát ismertető könyvet mutattak be, és azzal fejezte be, hogy „azt az ígéretet kaptam a kormánytól, támogatni fogják egy ilyen technológiát alkalmazó intézmény vagy osztály létrejöttét".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!