Győr és környéke

2017.12.06. 08:00

A jövőt szolgálhatnák a Bokros jelentések

A napokban mutatták be a Duna World tévécsatornán a Bokros jelentések című dokumentumalkotást, amely a Bulányi György piarista atya által életre hívott kisközösségi mozgalom történetét dolgozza fel. Varga Ágota rendező filmjében számos megyei érintett is megszólal.

Gülch Csaba

Az egyházak, köztük a katolikus egyház elleni tevékenység különleges helyet foglalt el az állambiztonság munkájában a kommunizmus évtizedeiben. Varga Ágota A tartótiszt és az Operatív érték – a besúgottak című hiánypótló filmje után legújabb, Bokros jelentések című alkotásában a Bulányi György piarista atya által alapított bázisközösség hányattatásait mutatja be állambiztonsági iratok, archív video-, filmrészletek és néhány érintettel készített beszélgetés felhasználásával.


Az utóbbiak egyike, Szabó Gyula mezőörsi plébános, tudományos kutató 1976 óta a közösség tagja, és több mint másfél évtizede kutatja üldöztetésük történetét, tanulmányozza és feldolgozza a Bokorközösséghez tartozókról jelentő ügynökök jelentéseit, a tartótisztek összegzéseit és ügynöknevelő módszereit.


– Az ötvenes években börtön járt annak, aki a Bokorhoz tartozott, a Kádár-rendszerben pedig titkosszolgálati úton üldözték a közösségeket. Szomorú tény, hogy ebben a korabeli püspöki kar kilencven százaléka is érintett volt – hangsúlyozta Szabó Gyula. – Ennek ma is nagyon sok kárát látja a magyar katolikus egyház, azzal, hogy nem tud kilépni a szentségkiszolgáltató modell- ből, ahelyett, hogy inkább a közösségépítés irányába mozdulna el.

Az ötvenes években börtön járt annak, aki a Bokorhoz tartozott, a Kádár-rendszerben pedig titkosszolgálati úton üldözték a közösségeket.


A tudományos kutató plébános fontos fegyverténynek, tiszteletre méltónak tartja, hogy a filmben megszólalt Modok Árpád, a Győr-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság nyugalmazott III/III-as kiemelt főértékelő tisztje, tartótisztje is. Annak idején az összes jelentés az ő kezén ment keresztül, amelyek 20–25 évre meghatározták a jelentésekben szereplők további pályáját. A Bokros jelentésekben szerepel még a megyéből Butsy Lajos sopronkőhidai fegyházlelkész is, aki évtizedek óta részt vesz a Bokor bázisközösség életében, munkájában, valamint Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát is, aki 4 évig volt a magyar katolikus egyháztörténet közelmúltját feltáró Lénárd Ödön Alapítvány kuratóriumi elnöke.


– Varga Ágota dokumentumfilmjét díszelőadáson mutatták be Budapesten az Uránia Filmszínházban, valamint nemrégiben vetítette, és reményeink szerint később is vetíteni fogja a Duna World tévécsatorna – említette Szabó Gyula. – Szeretnénk, ha elindulna egy olyan társadalmi párbeszéd, amelynek részeként kulturáltan ki tudjuk tárgyalni a múltat. Ezzel a filmmel azt szeretnénk segíteni, hogy az egyház mielőbb le tudja vonni a jövőjét illető tanulságokat.


Megmaradt a Bokor magja


A Bokor közösség hálózata 1994-re szétmorzsolódott. A megmaradt mag azóta bővül, főleg Budapesten, a Dunántúlon és Sopron környékén. Működik egy Bokor-portál, illetve évente tartanak Bokor-ünnepet és Bokor-tábort is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!