Győr és környéke

2017.10.27. 19:34

Vasárnap óraátállítás! Eltörölné vagy megtartaná? - Szavazás!

Vasárnap hajnali 3-ról 2-re állítjuk vissza az órákat. Sokan örülnek, mert többet alhatnak, mások azért bosszúsak, mert már 4 órakor sötét lesz. Vannak komolyabb érvek is, Ön mit gondol?

kisalfold.hu

Egy órával többet alhatunk vasárnap - ezzel reklámozzuk legtöbbet az óraátállítást. A téli időszámítás kezdetével hajnali 3-kor 2-re állítjuk vissza a mutatókat.


– Azt szeretnénk, ha többé nem állnánk vissza a téli időszámításra, hanem véglegesen nyáriban maradnánk. Szeretnénk, ha a bizottság jövő kedden napirendre venné az ügyet – mondta a Magyar Nemzetnek még október 17-én Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője.


A kormány tavaly novemberben támogatta a javaslat tárgysorozatba vételét, decemberben pedig megvolt általános vita róla. Az áprilisi átállítás előtt pedig elsöpörték a javaslatot.


Többen panaszkodnak ilyenkor alvászavarra, fáradságra, fejfájásra. Sokaknak napokba telik, mire túljutnak az óraállításon, valaki viszont meg se érzi.


Magyarország jelenleg a közép-európai időzónában (CET) van, ez egy órával több, mint az egyezményes koordinált világidő (UTC). Nyaranta ez még egy órával hosszabbodik meg (UTC+2). Hazánk a CET időzóna keleti oldalán helyezkedik el, ezért korán megy le a Nap. Ha Kepli javaslata megvalósulna, óraátállítás nélkül folyamatosan a UTC+2 időzónában élnénk. Ezzel az helyzet állna elő, hogy az Európai Unióban rajtunk kívül mindenki átállítaná az órát ősszel és tavasszal, erről ugyanis európai irányelv rendelkezik. Így nyáron Nyugat-Európa és Közép-Európa nagy részével, télen Romániával és Ukrajnával lennénk egy időzónában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!