Győr és környéke

2017.10.08. 09:05

Újabb 5 évre kapták meg a minősítést megyénk mentőcsapatai

Október 6-7-én megyénkben a Moson, a Bakony és a Turul mentőcsapatok búvár, valamint a Moson mentőcsapat vízi mentési képességeit, komplex árvízi védekezésük alapvető szakmai követelményének teljesülését mérték fel a szakemberek.

Ötévente bizonyítani kell a mentőcsapatok alkalmasságát, minősíteni kell munkájukat, felmérni, hogy valóban készen állnak-e mind szakmailag, mind technikai felszereltségükkel - a hivatásos egységek munkáját segítve -, egy lezárt területen önállóan dolgozni, károkat felszámolni.


Október 6-7-én megyénkben a Moson, a Bakony és a Turul mentőcsapatok búvár, valamint a Moson mentőcsapat vízi mentési képességeit, komplex árvízi védekezésük alapvető szakmai követelményének teljesülését mérték fel a szakemberek.


A kétnapos gyakorlaton százhúsz tagnak kellett bizonyítania felkészültségét.

 

Moson Mentőcsapat minősítő gyakorlataA gyakorlatról további képet itt láthat.


A Moson Mentőcsapat a megye védelmére, valamint a régió megsegítésére megalakult, civil alapon szerveződő speciális mentőcsapat, amely képes a megye veszélyeztetettségéből – az ár-és belvízi, valamint rendkívüli időjárási veszélyhelyzetek – adódó helyzetek során jelentkező komplex vízkár elhárítási szakfeladatok ellátására. A szervezet egyesületek, társadalmi szervezetek, valamint gazdálkodó szervezetek állományából, illetve speciális esetekben felkért szakértőkből tevődik össze. 

A gyakorlat feltételezett alaphelyzete szerint, Németországban és Ausztriában a Duna vízgyűjtő területén néhány nap alatt sok csapadék hullott, a hegyi patakok megáradtak. Az árhullám levonulása a folyamatos csapadék utánpótlás miatt lassú. A Duna árhulláma visszaduzzasztotta a Mosoni-Dunát, melynek következtében a folyó által érintett településeket elöntés fenyegeti.

A Rába folyón a nagy mennyiségű csapadék hatására szintén megindult egy árhullám, ami a Duna és a Mosoni-Duna visszaduzzasztó hatása miatt nem tud levonulni.

A kedvezőtlen időjárási feltételek miatt az alsó-szigetközi és a Rába melletti térségben fel kell készülni az érintett települések rendkívüli védekezési feladatainak végzésére, valamint a kitelepítés-befogadás feladatainak előkészítésére, megszervezésére.

A rendkívüli árvízi helyzet miatt Győr-Moson-Sopron Megyében elrendelték az árvízi védekezésbe bevonható szervezetek mozgósítását, így riasztották a Moson mentőcsapat állományát is. 


Pénteken már a délelőtti óráktól riasztották a mentőszervezetek tagjait, akiknek délután három óráig kellett beérkezniük a gyülekezési helyre.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság udvarán Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, igazgató üdvözölte a mentőcsapatok tagjait és röviden vázolta a két napos gyakorlat feladatait, kiemelve a mentőcsapatok jelentőségét, szerepüket a megye védekezésében.

Az igazgatóságon regisztrálták a beérkező tagokat, orvosi vizsgálat, eligazítás, majd munka- és balesetvédelmi oktatás és a felszerelések kiosztása következett. Ezt követően elindultak a kárhelyszínre, majd megkezdték a táborépítést.

A különböző felszereléseket, védekezéshez szükséges eszközöket szárazföldi, illetve vízi úton szállították a kárhelyszínekre, a Mosoni-Duna partjára, majd az esti és éjszakai órákban megkezdték a védekezési munkálatokat.


A gyakorlat során szombaton, a különböző feladatok végrehajtása és az árvízi védekezés egy időben, több helyszínen történt.

A Széchenyi Egyetem melletti területen a védtöltés magasítását kellett elvégezni, így nyúlgát építést, bordás megtámasztást és buzgár elfogást végeztek a csapat tagjai.

Egy másik helyszínen egy vízi balesethez is riasztották őket.

A feltételezés szerint egy kirándulóhajó vezetőjének rosszulléte miatt irányíthatatlanná vált a hajó, ketten a vízbe estek, így a csapat kutatási, mentési és az egészségügyi komponensét is bevetették. Itt vízből mentési és elsősegélynyújtási feladatokat végeztek a gyakorlat résztvevői.

Egy másik kárhelyszínen szivattyúzási és vízkormányzási feladatokat kellett megoldaniuk, hogy a belvízi elöntést megakadályozzák, majd az Aranyparttal szemben lévő szigeten rekedt fiatalokból álló kirándulócsoportot is ki kellett menteni a csapat tagjainak. Vízi járművel a partra, majd ideiglenes befogadóhelyre szállították és helyezték el a fiatalokat.  


A gyakorlat sikeres lebonyolítását több szervezet is segítette munkájával, közreműködésével, így az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság-Rendőrőrs Komáromból, a Felső-Dunai Vizi Polgárőr Egyesület, a Tulipános Általános Iskola Győr, a Győri Szolgáltatási SZC Kossuth Lajos Középiskolája és Kollégiuma a Győri Búvár SE, illetve segítőként részt vett több közösségi szolgálatát töltő diák is. 


Hegyeshalomban a bányatónál ezzel egy időben a Bakony, a Turul és a Moson mentőcsapat búvárainak képességeit is felmérték, a nemzeti minősítési követelmények figyelembevételével több feladatot kellett három fős csapatban végrehajtaniuk.

A búvároknak különböző tájolási, keresési-kutatási feladataik, személymentés és árvízi védekezési feladataik voltak.


A gyakorlatokat szombat délután minősítő bizottság értékelte, melynek tagjai: Sikray Attila tű. alezredes, polgári védelmi főfelügyelő, (Komárom-Esztergom MKI), Poór Balázs tű. alezredes, polgári védelmi főfelügyelő, (Vas MKI), Vízi Ottó tű. alezredes, polgári védelmi főfelügyelő, (Veszprém MKI) és Radáni Gábor búvár oktató tréner voltak. 


Az értékelést követően átadták a mentőcsapatok vezetőinek az újabb öt évre szóló minősítést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!