Győr és környéke

2017.10.16. 20:11

Megnyílt a gömbsátor a győri Dunakapu téren, pillantson be velünk! - fotók

Extravagáns, rendhagyó kiállítás nyílt az első világégésről a félgömb alakú, kilenc méter magas, 18 méter átmérőjű sátorban.

 A Magyar Nemzeti Múzeum Többes számban című, hétfőn megnyílt tárlata az első világháborút mutatja be. 


A kiállítótér központi eleme egy korabeli írógép hatalmas installációja, amely azt hivatott érzékeltetni, hogy a száz éve, 1914 és 1918 között zajlott első világháború nemcsak az első volt, amely hatalmas tömegeket érintett, de a propagandában, a tömegkommunikációban – s a hírek cenzúrázásában – ugyancsak úttörőnek számított. Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményi főigazgató-helyettese a fő üzenetnek éppen annak bemutatását nevezte, hogy miként módosultak az információk a fronttól a hátországig. Szerinte a tárlat elgondolkodtató, s akár többször is érdemes megnézni.

Fotók: Mészáros MátyásFekete Dávid alpolgármester, a győri első világháborús centenáriumi emlékbizottság elnöke megnyitó beszédében extravagánsnak, egyúttal méltó főhajtásnak nevezte a kiállítást. Felhívta a figyelmet arra, hogy annak idején alig volt győri család, amelyet ne érintett volna a háború, s jótékonysági kezdeményezések sora indult a katonák segítésére.

Galéria kép


Az érdeklődők egyébként a hátország és a fronton harcolók mindennapjaihoz egyaránt közelebb kerülhetnek. Megtudhatják például, hogy egy frontvonalban harcoló baka teljes menetfelszerelése 24,4 kilogrammot nyomott. Fejadagjuk 1914-ben 70 deka kenyér, 40 deka hús, 10 deka főzelékféle, 2 deka zsír, 2 kávékonzerv és 10 szál cigaretta volt. Négy évvel később ez 50 deka kenyérre és 18 deka húsra csökkent.

A 700 eredeti tárgyat felvonultató kiállítás szombatig, naponta 9-től 19 óráig látogatható ingyenesen a Dunakapu téren.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!