Győr és környéke

2017.10.18. 09:00

Két évad albérletben: 2019-től felújítják a győri színházat és a II. János Pál teret

Két évadot kell átmeneti helyen töltenie a Győri Nemzeti Színháznak és a Győri Balettnek, amíg az épületet a térrel együtt teljesen felújítják. Jövőre kezdődik a tervezés.

Hancz Gábor


Orbán Viktor miniszterelnök Borkai Zsolt győri polgármesterrel közösen jelentette be áprilisban, melyik az a 18 fejlesztés, amely a Modern Városok Program részeként, kormányzati támogatással megvalósulhat a megyeszékhelyen. Az egyik a Győri Nemzeti Színház épületének és a mellette található II. János Pál térnek a felújítása. Páternoszter Piroska polgármesteri biztos a Kisalföldnek elmondta: az elmúlt időszakban műszaki szakemberek bevonásával a pincétől a padlásig átnézték a létesítményt az összes fellelhető dokumentációval együtt. Jelenleg azt készítik elő, hogy a tervezés jövőre elkezdődhessen.

Alapelv, hogy a leromlott állapotú térre a teljes felújítás során minél nagyobb zöldfelület kerüljön. Fotó: M. M.

Alapelv, hogy a leromlott állapotú térre a teljes felújítás során minél nagyobb zöldfelület kerüljön. Fotó: M. M.

Ahhoz, hogy a tervezés jövőre elkezdődhessen, a győri önkormányzatnak az év végéig az Emberi Erőforrások Minisztériuma asztalára kell tenni egy részletes anyagot.


Polgári István, a Modern Városok Program győri városházi koordinátora kiemelte: természetesen külön kell megterveztetni a színház, valamint a tér és környezete felújítását. A hatalmas feladat legalább egy esztendőt vesz igénybe, amit az engedélyeztetés időtartama még növelhet. A szakember szerint így a kivitelezés várhatóan a 2019–20-as színházi évad elején startolhat.


Páternoszter Piroska polgármesteri biztos kifejtette: a munkálatok során az épület nem lesz használható, s a színház és a balett társulatának így várhatóan két évadot ideiglenes helyen kell töltenie, hogy aztán 2021 őszén már a megújult teátrumban fogadhassa a publikumot. Döntés még nem született arról, hogy abban az időszakban hol tartják meg az előadásokat: szóba jöhet üres csarnok bérlése vagy mobil létesítmény felállítása – utóbbi megoldás például a Vígszínház kilencvenes évekbeli rekonstrukciója során vált be kiválóan –, de e két variáció keveréke is. A közeli, egykor kőszínházként használt, de mostanra a Vaskakas Bábszínház számára átalakított volt Bartók Béla Megyei Művelődési Központ nem alkalmas a társulatok befogadására.

A színház külső megjelenésén különösebb változást nem terveznek, belül azonban jelentős átalakítások lesznek: újragondolják az egész épületet, amely még sosem esett át átfogó felújításon. Fotó: Mészár

A színház külső megjelenésén különösebb változást nem terveznek, belül azonban jelentős átalakítások lesznek: újragondolják az egész épületet, amely még sosem esett át átfogó felújításon. Fotó: Mészáros Mátyás

A beruházás részletei nem tisztázódtak egyelőre, néhány alapelv azonban világos. Az egyik ilyen, hogy a leromlott állapotú, jellegtelen burkolatú térre a teljes felújítás során minél nagyobb zöldfelület kerüljön. Növelni kívánják a parkolóhelyek számát is, de hogy milyen módon, azt még vizsgálják. A színház külső megjelenésén különösebb változást nem terveznek – így valószínűleg megtartják a jellegzetes „sísáncot" –, belül azonban jelentős átalakítások lesznek. Újragondolják az egész, hét-nyolc szintes épületet, hogy funkciójában ideális legyen, és minden dolgozó – színész, táncos, varrónő, kellékes – megfelelő körülmények között tudja ellátni a feladatait, a nézők pedig XXI. századikörülmények között kapcsolódhassanak ki. Természetesen a teljes akadálymentesítés szintén megtörténik.


„Hármas célt szeretnénk megvalósítani az átmeneti időszakban: a lehető legjobban ki kell szolgálni a közönséget; olyan helyzetet kell teremteni, hogy a színház dolgozói, művészei megfelelő körülmények között végezhessék munkájukat, valamint biztonságosan el kell helyezni az óriási díszlet- és kellékmennyiséget" – szögezte le Páternoszter Piroska. A világítás- és hangtechnika mozgatása szintén nagy odafigyelést igényel majd.


Dr. Domanyik Eszter, az önkormányzat városmarketing- és programszervezési főosztályvezetője azt hangsúlyozta: a színház és a balett bevonásával olyan megoldást igyekeznek találni, amely szakmai szempontból a legmegfelelőbb, biztosítja a nézőkkomfortérzetét és a lehető legkisebb kényelmetlenséggel jár. Az azonban nyilvánvaló, hogy türelemre mindenki részéről szükség lesz. A városházán, a színháznál és balettnél is abban bíznak, hogy a bérletesek számát az „albérlet" idején sikerül megtartani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!