Győr és környéke

2017.10.30. 08:00

Hostelkeresőben Győrben

Levelezős hallgatók, fiatal utazók szálláshelyeit kerestük fel Győrben. Egy éjszakára bármi jó? Milyen körülmények várnak azokra a városban, akik a szálláson spórolnának?

Kamocsai Rita

Rávetettük magunkat a szálláskereső oldalakra, hogy megnézzük, Győrben hol tudunk a legolcsóbban eltölteni egy éjszakát. A kipróbált programok a Famulus Kollégiumot és a Lima Hostel és Pubot ajánlották az első helyeken. Persze ezeken kívül is lehet jó ajánlatokat találni Győrben. Mi az alapján választottuk ezt a két szállást, hogy az adott dátumra mit javasolt az internet. 


A Famulusban mindössze kétezer forint egy éjszaka a tízágyas hálóteremben. Erre jön még az idegenforgalmi adó. Valamivel drágábbért, 3300 forintért viszont már kétágyas szobában alhatunk. Ezeket a lehetőségeket leginkább az egyetem levelezős hallgatói keresik vagy az osztálykiránduláson részt vevők. De sok az átutazó, vendégmunkás is. A magyarokon kívül általában a csehek és a németek vannak a legtöbben a kollégiumban. 

A szoba, amit megnézhettünk, tiszta volt és barátságos. Nem túl nagy, de két személynek bőven elég egy éjszakára. A Famulus Kollégium és a másik szálláshely is jó helyen, a Belvárosban van, az egyetemmel és látnivalókkal a közelben. 


A Lima hostelrésze csak egy hónapja nyitott meg. A tulajdonosok úgy érzik, ez a fajta klasszikus szállás, ami nem kerül sok pénzbe, cserébe akár nyolc idegen is kerülhet egy szobába, hiánycikk Győrben. Náluk jelenleg maximum öten alszanak együtt, de a terv, hogy tipikus hostellé változzon legalább néhány szobájuk. Most ötezer forint körül van náluk egy ágy egy éjszakára. 


Érkezett hozzájuk már dél-afrikai, kínai, de tajvani turista is. A diákok még nem találták meg ezt a lehetőséget, inkább a munka miatt érkezők foglaltak szállást itt. A szobák itt is rendezettek. Néhány dolog viszont még hiányzik, mint például kulcsos szekrény a vendégek számára.


De ott van még az Airbnb is. A helyieknél való vendégeskedés egyébként is egyre népszerűbb – leginkább a hátizsákos turisták körében. A weboldalon való véletlenszerű keresésünk eredménye viszont sok jóval nem kecsegteti az ide érkezőket. A legolcsóbb szoba az október 25-i éjszakára 4000 forintba kerül, de Écsen. Szóval a kijutást is meg kell még oldani. Ám ezért a pénzért egy privát,kétágyas szobát kapnánk. 


És van még egy lehetőség – bár ez rengeteg türelmet igényel. A Couchsurfing. Az oldal ugyanúgy működik, mint az Airbnb: bárki regisztrálhat szállással vagy utazóként. Csak itt ingyen kínálják fel kanapéjukat a résztvevők. Óva-

tosan kell olvasni a hirdetéseket: ez gyakran nem vicc és tényleg csak egy kanapét tudnak biztosítani, sőt, esetleg több, más vendéggel közös szobában. De itt is ki lehet fogni jobb ajánlatot. 


Az ingyenesség hátránya, hogy nincs biztosíték: gyakran nem alkalmas a vendég érkezése. Szóval érdemes minél több helyre írni egyszerre és reménykedni... De ha valaki visszaigazolja a foglalást, még akkor sem nyugodhatunk meg. Ugyanis itt bármikor visszamondhatják a megbeszélteket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!