Győr és környéke

2017.10.02. 09:00

Győri siker: Markó Róbert a jók legjobbja

A Színházi Kritikusok Céhe szeptember 21-én, idén 38. alkalommal adta át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját.

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás kategória díját idén a Markó Róbert által rendezett A csillagszemű juhász című előadás kapta. Markó Róbert 2010-ben szerződött a győri Vaskakas Bábszínházhoz, 2017 januárja óta pedig a színház művészeti vezetője. A József Attila-díjas magyar költő, író, Szálinger Balázs által színpadra állított és újragondolt mű középpontjában a hatalom és annak megkérdőjelezhetősége áll. 


Az előadás bemutatója 2016. október 8-án volt a Budapest Bábszínházban, a CAFe Kortárs Művészeti Fesztivál keretében. Az előadás díszletét Cziegler Balázs, a jelmezeket és a bábokat Michac Gábor tervezte, akiknek a munkásságát a győri közönség többek között a Vaskakas Művészeti Központ Király Kis Miklós című előadásában is megcsodálhatta. Az előadás koreográfusai Fitos Dezső és Kocsis Enikő voltak, akik szintén gyakori vendégek a Vaskakasban. A produkció dramaturgiai munkálatait Nagy Orsolya látta el, aki 2017 óta állandó dramaturgja a győri bábszínháznak. 

Markó Róbert a díjátadón. Fotó: színhaz.org

Markó Róbert a díjátadón. Fotó: színhaz.org

A jövő


2018 februárjában A halhatatlanságra vágyó királyfi című előadásban Markó Róbert újra együtt fog dolgozni A csillagszemű juhász stábjával. A Vaskakas bemutatójához a magyar népmeséből készülő szövegkönyvet Szálinger Balázs jegyzi, a dramaturg Nagy Orsolya lesz. A díszletet Cziegler Balázs, a jelmezeket és a bábokat Szűcs Edit tervezi, az előadás koreográfusai pedig Fitos Dezső és Kocsis Enikő lesznek. 


Szavazás

A céhtagok legalább kilencven premier megtekintése után voksolhattak, tizenöt kategóriában, kategóriánként három-három díjazandó produkciót, illetve alkotót megjelölve. A helyezésekért kapott pontok megszámlálásával alakult ki a végső sorrend, a legjobbak listája.


Cikkünket a Kisalföld hetente hétfőn megjelenő Kultúra mellékletében olvashatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!