Győr és környéke

2017.09.12. 09:00

A szomszéd füstje betölti az utcát

Szeptemberben ismét szezonja lett a kerti zöldhulladék égetésének, s ezzel együtt a helyi vitáknak, bejelentéseknek. A bezenyei jegyző szerint kevesebb volt a konfliktus, amikor az akkori szolgáltató a hivatal udvaráról elvitte a zöld zsákokat. Megbüntethetik, aki tiltott napon, időben éget.

Cséfalvay Attila

 

„Itt az ősz, újra megindult a kerti gazégetés. Megint nem lehet az udvarra teregetni, ablakot nyitni. Hiába adja meg a helyi önkormányzat, mely napokon és órákban lehet legálisan száraz gazt tüzelni, erre sokan fittyet hánynak" – szigetközi olvasónk évek óta szélmalomharcot folytat az utcájában élő füstölőkkel. 


Az Országos Tűzvédelmi Rendelet szerint tilos a belterületi ingatlanoknál keletkezett hulladékszabadtéri égetése – csak az adott település önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon lehet égetéssel megszabadulni a zöldhulladéktól. Győrújfalun szeptember elsejétőlmájus 31-ig ugyan lehet az udvarban tüzet rakni, de egy héten csak három időpontban. Győrben októberben szabad például Bácsán, Gyirmóton, Győrszent-

ivánon, Jancsifaluban, Kismegyeren vagy Likócson. Sopron belterületén idén már csak október 1-jétől november 30-ig engedélyezett majd az égetés. 


Az ország több pontján múlt héten már tragédiát is okozott a kerti égetés. Egy 69 éves debreceni férfi eközben  bement a házba, s ezalatt a melléképületre terjedtek át a lángok. Az ott alvó 50 éves helyi a tűzben életét veszítette. Szintén a kertjében égette a gazt Füzesgyarmaton egy másik férfi, aki rosszul lett és elájult. A tűz így felügyelet nélkül maradt, továbbterjedt, s a melléképületet is veszélyeztette. 


„Szombat délben kiteregetek, erre az erős szélben a szomszéd meggyújtja a kerti gazt – felénk fújta, az egész lakás tele lett füsttel. Mérgelődtem magamban, de nem szóltam, jobb a békesség" – mondta egy Győr környéki asszony. 

Begyújtva - Helyi rendeletek szabályozzák az idejét, ám nem mindenki tartja be ezt, sok konfliktust generálva. Fotó: Illusztráció

Bezenyén hetente két napot jelöltek ki, amikor nem lehet a kerti hulladékot égetni – a tűzoltóságon ezt nyilvántartják. Ennek ellenére előfordult, hogy valaki épp az egyik ilyen napon gyújtotta meg a gazt, egy falubeli pedig értesítette a tűzoltókat, akik a helyszínen bírságolták meg az illetőt. „Korábban a Rekultív kft.-vel kötött szerződésünk alapján a zöldhulladékukat a hivatal udvarán zsákokban letehették a helyiek, s amikor összejött egy konténernyi, ingyen elszállította a szolgáltató. Az új szolgáltatóval ez a lehetőség mostanra megszűnt, s azóta több is lett az égetéssel kapcsolatos vita" – mondta dr. Horváth Szabolcs bezenyei jegyző. A hulladékudvarok ugyan megyeszerte átveszik a zöldhulladékot, ám sokan nem viszik el odáig. 


Szombat délben kiteregetek, erre az erős szélben a szomszéd meggyújtja a kerti gazt.

Dunaszegen szeptembertől engedélyezett, Kunszigeten és Dunaszentpálon nyáron is – meghatározott időpontban – lehetett kerti zöldhulladékot égetni – tudtuk meg dr. Szigethy Balázs körjegyzőtől. „Szerencsére nálunk minimális a panasz ilyen ügyekben, de aki tiltott időben gyújt tüzet, azt figyelmeztetjük" – tette hozzá. Jellemzően általában idős emberekről van szó, akik nem értik, ha 40–50 éve lehetett, most mi a gond a kerti égetéssel. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!