Győr és környéke

2017.08.29. 09:00

Kicsi fejű és kevés lesz a kukorica

Gyenge lesz a kukoricatermés térségünkben, akár az egész országban. A nyár száraz és forró volt, a kukorica sok helyen koraérett, hamarabb is aratják. A tavalyi hozam felére számítanak a termelők.

Laczó Balázs


Hol van már a tavalyi kukorica? Szűk egy éve arról írhattunk, hogy mind a napsütés, mind az eső ideális volt számára, s ezt rekordterméssel hálálta meg. Idén viszont hatalmas   mínuszban van a csapadék, a kukorica kicsi, sok helyen kiszáradt. A fogyasztó számára jó hír – a termelőnek már kevésbé –, hogy a kukorica árát a világpiaci ár határozza meg.


Győrtől 30 kilométerre a sokorói Csikvándon a szokásos csapadék harmada esett, Kozma Tibor polgármester magánbirtokán 10 hektáron terem a kukorica.


– Nagyon kevés volt az eső, az átlagos négyszázötven és hatszázötven milliméter helyett csak száznegyvenhat – mondta Kozma Tibor. Ennek köszönhetően a kukorica megsült, sok helyen ki sem kelt a feje vagy túl kicsi lett. A tavalyi nyolcvan mázsa helyett most harminc-negyven mázsa lesz a termés hektáronként. 

Gyenge-közepes termésre és jelentős árbevétel-kiesésre számítanak.


Bacsa Istvánéknál  Pázmándfalun hasonló az arány, csak 35–40 mázsa terem egy hektáron, ami szomorú a tavalyi 110-zel összevetve. A tulajdonos szerint emiatt a termelési költség felére sem lesz elég a bevétel, haszonról álmodni sem érdemes.

Pintér Lajos, a Bácsai Agrár Zrt. növénytermesztési fő-ágazatvezetője aratás előtt bő kéthéttel már látja, hogy nem várható jó hozam. Fotó: Béres Márton

Pintér Lajos, a Bácsai Agrár Zrt. növénytermesztési fő-ágazatvezetője aratás előtt bő kéthéttel már látja, hogy nem várható jó hozam. Fotó: Béres Márton

A szakemberek az egész országban jelentős elmaradásról beszélnek, de az is látszik, hogy igen heterogén a kép. Bóna Szabolcs, a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. elnöke szerint még a táblákon belül is eltér a termés mennyisége és minősége. 


– Mi két határban is termesztünk, a döriben viszonylag jó kukoricatermésre van kilátás, a rábapordányiban gyengébbre. Összességében ez a tartós harminckét fok fölötti hőmérséklet rosszat tesz a kukoricának, s miközben lassan már ősz lesz, még mindig csak kétszáz milliméternél tartunk az ideális ötszázötven-ötszázhatvan helyett. Valóban nagyon vegyes a kép, a hektáronkénti három-négy tonnától a nyolc-kilenc tonnáig bezárólag, ezért várható átlagot jósolni ma még nem lehet. 


A Bácsai Agrár Zrt. két oldalról is érintett, hiszen a jobb termésből „árukukorica" lesz, a gyengébből pedig takarmány a saját állatállománynak. A silózás végeztével kezdődik az aratás, jó két héttel korábban a megszokottnál, épp a korai érés miatt.


– Sajnos fejletlenek, kicsik a növények, így a csövek is. Van, amelyik csövet nem is hozott. Kevés, amit silókukoricának szántunk – mondta Holczer József vezérigazgató. – Gyenge-közepes termésre és jelentős árbevétel-kiesésre számítunk annak köszönhetően, hogy nálunk is jó százötven-százhetven milliméter eső hiányzik az előző évhez képest. A besilózott takarmány beltartalmát kénytelenek vagyunk régebbi kukoricával javítani, s összességében az, amit megetetünk az állatokkal, végül húsz-huszonöt százalékkal drágább lesz, mivel nagyobb területről kisebb terményt takaríthatunk be. Az árukukorica mennyisége pedig nem éri el a tavalyi felét sem, 6000 tonna eladott mennyiség helyett idén jó, ha 3000 tonna terem. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!