Győr és környéke

2017.07.26. 09:00

Szemétdomb lett a hulladékudvarból Győrszemerén

Szépen sorakozó, nagy kék konténerek, azokban szétválogatott hulladék egy tiszta területen - a legtöbb hulladékudvar így néz ki. Sajnos azonban Győrszemerén jókora szemétdomb lett belőle.


„Győrszemerén nemrég kilátogattam a faluban lévő hulladékudvarba, hogy a házunknál keletkezett, szétválogatott hulladékot elhelyezzem és a képeimen látható állapot fogadott. Az ott tevékenykedő felügyelő nyitvatartási időben hiába tesz meg mindent a hulladékok megfelelő elhelyezése érdekében, ha több helyi nyitvatartási időn kívül ilyen helyzetet idéz elő" – írta a szerkesztőségünket megkereső férfi, aki úgy véli, ez megengedhetetlen és inkorrekt a szemétért díjat fizető, azt szelektáló és saját költségen szállító állampolgárokkal szemben. Talán arról lehet szó, hogy a konténerekbe rakott holmik közt valakik értéket keresnek és közben szétdobálják a szemetet, de ez csak feltételezés. 

Kerítés, kamera van, mégse tud rendezetten működni - a törekvések ellenére se - a győrszemerei hulladékudvar. Fotó: Olvasó-tudósító

Kerítés, kamera van, mégse tud rendezetten működni – a törekvések ellenére se – a győrszemerei hulladékudvar. Fotó: Olvasó-tudósító

Olvasónk szerint az segítene, ha a hulladékudvarra a közterületről rá lehetne látni. A legfőbb oknak pedig az őrzés-védelem hiányát tartja. Úgy véli, a megoldás kézenfekvő: a fákat, bokrokat ki kellene vágni, masszív kerítést kellene építeni, riasztórendszert felszerelni és őrző-védő céggel kellene szerződést kötni, a szabálytalan helyieket pedig meg kellene büntetni.


Javaslataiból több már megvalósult, de eddig nem hozott eredményt. Ez Horváth Gyula győrszemerei polgármester szavaiból derült ki. A rettenetes állapotról ő is tud és az önkormányzat már többször – saját erőforrásai révén – kitakarította az udvart. A fákkivágása szerinte nem jelentene megoldást. „Kerítés, kamera már létezik, egy cég feladata, hogy riasztáskor kivonuljon" – jegyezte meg és hangsúlyozta: a hulladékudvar üzemeltetési feladatait a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulás – amely kialakította a rendszert – és a GYHG Nonprofit Kft. látja el. A GYHG sajtókapcsolatait is kezelő Győr-Szol Zrt. pedig, amikor tájékoztatást kértünk a témában, azt írta, „a polgármester megválaszolta a kérdést, azt kiegészíteni nem szeretnénk". Nem akartak semmit hozzátenni, de valamit tenni kellene a szemétdomb megszüntetéséért.


Sok községben bevált a hulladékudvar. Például Börcsön, ahol korábban nagy illegális szeméttelep volt, amit már sikerült rekultiválni. „Nem mindenki a hulladékudvarba viszi a szemetét, de sokan igen és az nem fordul elő, hogy rendetlenség van a konténerek mellett" – mondta el Rácz Róbert börcsi polgármester. Ő azt nem érti, miért nem engedik, hogy az önkormányzat szétválogatva a hulladékudvarba hordja azt a hulladékot, amit vélhetően helyiek raknak le a falu területén, a természetben és útszéleken. Hisz az is olyanok szemete, akik a hulladékudvart használhatnák, csak ezt mégse teszik meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!