Győr és környéke

2017.07.29. 09:00

EYOF-esetek - Több mint kétszáz járóbeteget láttak el a sürgősségin

Sudár Ágnes

Az ifjúsági olimpiai fesztivál előtt megírtuk, hogy külön sürgősségi részleget alakítottak ki a győri kórházban, ahol a sportolókat, a delegációk tagjait, illetve az akkreditált vendégeket látják el – ha szükséges. Most megnéztük, mekkora a forgalom a „mini SBO-n", s mi lesz a későbbiekben a sorsa. Tegnapig 207 esetszámot regisztráltak: összesen ennyi sportolót, illetve kísérőt láttak el a sporthelyszíneken.


A sporthelyszínen 79 sérültet láttak el, 74-et az olimpiai faluban – az egyetemi kollégiumnál, az EYOF-ra kialakított, s az ifjúsági olimpia idején működő kórházi mini sürgősségin pedig 54-et. 


Volt köztük több orrtörés, ficam, húzódás, de agyrázkódás, kulcscsont-, csukló- és bokatörés is. Az utóbbit egy francia tornászlány szenvedte el, a többszörös lábtörés miatt ő már hazautazott. 


A helyszíni ellátás esetszámai alapján a szerda volt a legsűrűbb nap, akkor ugyanis 35-ször kérték a magyar egészségügyi személyzet segítségét. Összehasonlításképpen, ugyanez a szám hétfőn még csak 3 volt, kedden aztánmár 19, csütörtökön pedig 22. A sürgősségin csütörtökön látták el a legtöbb sérült sportolót: 21-szer kértek vizsgálatot és kezelést. 


Tegnap egy olasz dzsúdós lány, Elisa Toniolo jelentkezett kezelésre, a könyökesérült. Az olasz csapatorvos, dr. Balarli di Giacinto kísérte el, aki kérdés nélkül is dicsérte az ellátást, amit kaptak: „Tegnap egy kosarasunk, azt megelőzően pedig szintén dzsúdós sportolónk miatt voltam ugyanitt. Az ellátás tökéletes, nem tudok rá mást mondani." Az olasz lány szinte már adta is a kilincset egy norvég edzőnek, akinek az Achilles-szalagja húzódott meg. Mindez hétfőn történt, remélte, hogy jobb lesz a lába, de mivel tegnap már csak bicegve tudott járni, egy önkéntessel bejött a Petz-kórházba. 

 

A norvég edző bízott abban, hogy nem súlyos a sérülése. De a lába fájt, így ő is a sürgősségin kötött ki. Fotó: H. Baranyai E.Dr. Tamás László János kórházi főigazgató pontos statisztikával rendelkezik, milyen vizsgálatokat végeztek el eddig (ez a későbbi finanszírozás miatt szükséges is). Röntgent péntekig 34-et készítettek, ultrahangos vizsgálat 11 volt, s tizenöt esetben MR-vizsgálatot is kértek a pontos diagnózishoz. „Ez utóbbinál ha valamely nemzet csapatorvosa kéri, kötelező jelleggel el is kell végezni." Összesen egyébként 70 diagnosztikus vizsgálat társult a már említett 207 járóbeteg-ellátáshoz. 


Kórházban egy embert kezeltek, pontosabban 24 órás megfigyelésre vettek fel. A csütörtöki tömeges kerékpárbaleset egyik sérültjéről van szó. Súlyos eset, életmentő beavatkozás szerencsére nem volt eddig, ne is legyen. Gipsz hat sportoló végtagjára került. 


A már említett, korábbi cikkünkben megírtuk (Épült külön sürgősségi az EYOF-ra – Kisalföld, 2017. július 4.), de emlékeztetőül érdemes feleleveníteni: két vizsgálóhelyiség 10,5 millió forintból újult meg a kórház Vasvári Pál utcai központjában; a mini sürgősségihez egy száz négyzetméternyi külső helyiség is tartozik. Mi lesz ennek a sorsa az EYOF után? – kérdeztük a főigazgatótól, aki elmondta, az „A" terv szerint angiológiai rehabilitációs részleget alakítanak itt ki. 

 

Elisa Toniolo cselgáncsozó könyöke sérült meg. Az olasz csapatorvos, dr. Balarli di Giacinto kísérte el a vizsgálatra. Fotó: H. Baranyai EdinaAz élet ugyanakkor hozhatja azt is, hogy megmarad úgynevezett „külön ajtós" sürgősségi résznek, de csak akkor, ha van igény – mondjuk a nagyvállalatok részéről – egy ilyen VIP-szolgáltatás megrendelésére és külön finanszírozására. Nevezzük ezt „B" tervnek. 


A kórháznak humán kapacitása jelenleg nincs arra, hogy a rendes sürgősségije mellett még egy kisebbet is fenntartson és működtessen az állami rendszerben. Az EYOF idején is 65 olyan kórházi munkatárs (orvos, ápoló, asszisztens) dolgozik, akik szabadságot vettek ki erre a hétre, s most annak terhére ügyelnek 0–24 órában; természetesen már külön juttatásért. 


Visszatérve az EYOF hetére: a rendes sürgősségin négy-öt olyan betegről tudnak, akik nem sportolók, nem akkreditált személyek, de az olimpiai rendezvényről érkeztek, őket is természetesen ellátták. De nem ugyanott, ahol Elisa Toniolo dzsúdós lányt s a többieket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!