Győr és környéke

2017.07.08. 09:00

Elkészülni, vigyázz, kész! Kész? - Interjú Borkai Zsolt polgármesterrel

Tizenöt nap múlva kezdődik az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál. Elkészülünk mindennel? Annyiba került a sportközpont, mint amennyiért a kivitelező megpályázta; vagy csendben hasonlóképpen felkúsztak az árak, mint a vizes világbajnokságnál Budapesten? Az utóbbira határozott ,,nem" Borkai Zsolt polgármester válasza. A többit máris olvashatják.

Sudár Ágnes

– A MOB-elnöki leváltásán mostanra túltette magát? 

– Igen. Nincsenek álmatlan éjszakáim – már. 


– Mert voltak? 

– Talán túlzás ezt mondani. De nagyon fájt, ezt nem tagadom. Azért tettem nehezen túl rajta magamat, ahogyan és amiért történt. 


– Tudja már, miért történt? 

– Az okát nem kutatom, mert teljesen mindegy. Visszafelé tekintgetni, hogy ki, miért tette, volt-e politikai töltete a dolognak... Most már tényleg felesleges. Szervezett történet volt, ebben nincs kétségem. Márkönnyen ki tudom mondani, hogy egy bukott MOB-elnök vagyok, akit megpuccsoltak. Ezen látszik, hogy túl vagyok rajta. Mert néhány hete ilyen lazán még nem ment volna ez a mondat. Tanulságai voltak azért számomra, de még fontosabb, hogy újra a régi világot, a győrit folytathatom. Tulajdonképpen felszabadultam. 


 – Újra a régi világot folytatja: így fogalmazott. Amikor visszatért száz százalékban győri polgármesternek, a hivatalban talált olyan furcsaságokat, amelyek fel sem tűntek, amíg ideje jó részét Pesten töltötte?

– Nem, de az igaz, hogy jobban benne vagyok a dolgok részleteiben. Amíg a MOB is a munkám részevolt, sokkal felületesebben, csak a tetejét láttam a győri dolgoknak. Most megint a mélyre ásom magam; úgy, ahogy régen is. Ez nekem tetszik, mint ahogy az is, hogy többet tudok a kollégákkal beszélni, jobban belefolyok a munkákba... 


– S ennek a kollégái is örülnek? 

– Azt látom, hogy igen. A héten mindig kijelölök egy olyan napot, amikor előre lekötött programom, találkozóm nincs. Akkor jöhetnek a kollégák, s jönnek is – mint a sáskák, meglepik az irodámat;kérdeznek, egyeztetünk, beszélgetünk. Ez mindenkinek jó, nekem is.

Volt lemaradás, de behozták


– Az EYOF hány százalékát viszi el a napi munkának? 

– Azt kértem a kollégáimtól, hogy a napi munka mellett végezzék a szervezést, mert az apparátusi munka sem állhat le. Ha ezt meg tudják csinálni, megemelem a kalapom. Pontosabban nemcsak a kalapomat emelem meg, hanem – főképp, ha minden olyan jól sikerül, mint gondoljuk – dotálni is fogom. Meg kell köszönni a munkájukat.

 

 – Ezek szerint eddig fizetés nélkül csinálták, akik csinálták? 

– Igen. Egy vasat sem kaptak. 


– A költségvetésbe sem terveztek be ilyen keretet? 

– Ilyen címszó alatt nem, de van mód arra, hogy a személyi bérekből ezt kigazdálkodjuk. A betegszabadságok például egy ekkora apparátusnál már komolyabb keretet jelenthetnek, a jutalmak onnan kigazdálkodhatók. 


 – Mi az, amit még meg kell oldani az EYOF-nyitányig? 

– Jól állunk. A legfontosabb, az infrastruktúra gyakorlatilag készen van. Nem mondom, hogy nem kellett egyszer-egyszer megbeszélést összehívnom – nem a kollégák, a fejlesztők körében. 


– Nevesítsük: a Dózsa-pályánál lévő sportközpontnál kellett azt mondani, hogy fiúk, húzzatok bele? 

– Nem. Ott rendben vagyunk. Az OTP-lakásoknál, vagyis az olimpiai falunál voltak elmaradások. Aztán látjuk, hogy behozták. Nem aggódom. 


– S azért sem, hogy a győriek végül csalódásként élik meg, hogy ez az egész, amelyre évek óta készül Győr, csupán egy hétig tart? Elkezdődik, aztán vége is az olimpiai eufóriának?

 – Nem. S azért nem, mert a rendezvénysorozat tömény lesz az alatt a hét alatt. A színházban sem tart a katarzis órákon keresztül, itt is az a feladat, hogy egy hét szolgáljon olyan élménnyel, ami felér több hét eufóriával.


 – Jegyekhez hozzájutnak a győriek? Mert néhány hete többen hívtak minket, hogy nem tudnak regisztrálni, így jegyhez sem jutni a legtöbb sportágnál. 

 – Harminc százalékot visszatartottunk, így biztos vagyok abban, hogy aki el szeretne menni valamelyik eseményre, az be is jut. Nyilván lesz olyan döntő, amire nem, de ott vannak az előfutamok, aközépdöntők – ezeken is lehet szurkolni. 


– Telt házzal számol? 

– Igen. A magyarok meccseire biztosan nehéz lesz bejutni, de erre mondtam, hogy ott vannak az elő- ésközépdöntők is. 


 – Ha már a magyaroknál tartunk, a két sikersportágnál, a kajak-kenunál nem lesz győri induló, az úszásnál is az utolsó pillanatban került be valaki. Volt beleszólása abba, hogy a kapitányok kiket válasszanak? 

 – Nem, ez nem az én dolgom. Annak örülök, hogy a kajak-kenunál mint sportágnál el tudtam intézni, hogy bekerüljön a programba. A többinél pedig meg kell nézni a sportszakmai okokat, miért nincs győri a válogatott keretben. 

 

Fotó, címlapfotó: H. Baranyai Edina

Fotó, címlapfotó: H. Baranyai Edina

Feneketlen kút nem lesz 


– Ha vége az EYOF-nak, van stratégiájuk arra, hogy ezt a böhöm nagy épületet fenntartsák? 

 – Persze. Megvan a terv, melyik sportág melyik csarnokba kerül; kötöttek is már le edzőtáborokatkülföldiek és magyarok egyaránt. 


 – Azt is garantálja, hogy nem fog éves szinten százmilliókba kerülni a fenntartása? 

– Azt nem mondhatom, hogy a költségekhez nem kell majd az önkormányzatnak hozzátennie. De ha a győriekről szól, s arról, hogy a gyerekek sportolhatnak, én nem bánom, ha százmillió forintba kerül. Az uszoda sem olcsó történet, de látjuk, hogy kell az ötvenméteres medence. Ugyanúgy, ahogy a kultúra is – erről sem gondolják sokan, hogy négymilliárdot költünk rá évente. Nem tudjuk gazdaságossá tenni, de itt nem is ez az értékmérő. 


 – Persze, de az nem mindegy, hogy feneketlen kút lesz-e, ahová folyamatosan önteni kell a pénzt, vagy megfogják a gyeplőt, s nem hagyják elszállni a fenntartási költségeket. 

– Nem engedjük el a gyeplőt, biztos vagyok abban, hogy jól használható épületet készítettünk. Akézilabdacsarnoknál is kiderült, hogy lehet jól működtetni, ha multifunkcionálisnak tekintjük. Az EYOF-csarnoknál épp a gazdaságos működtetés miatt fontos, hogy megépítsük a sportszállót.


– Az építési költségek nem szálltak el úgy, ahogy az úszó-vb-nél? 

– Aki megnézte, azt mondta, ha Magyarországon minden így épülne, tapsikolhatnánk. Hat és fél milliárd volt a keret, benne maradtunk. 


 – Ez elvi kérdés volt? 

– Totálisan. Azért kellett kétszer visszadobni a közbeszerzést is, mert nem engedtem 6,6 milliárd fölé a kivitelezési költségeket. Pedig a pályázók szerették volna. 


 – A nagypolitika nem akar rátelepedni a rendezvényre? 

– Ha akar, én szívesen látom. Jöjjenek, mert ha minden úgy történik, ahogy elterveztük – s ezt mások mondják –, minden idők legjobb EYOF-ja lehet a győri. Lássák, vigyék a város hírnevét. 


 – Jól látom, hogy van önben „dafke" is?

 – Dafke már nincs, de jól akarjuk megcsinálni. 


– Az olimpia után Orbán tizenhét ígéreténél is ilyen szorosan fogják majd a gyeplőt a milliárdos beruházások kivitelezésénél? 

 – Csak akkor tudom garantálni, ha hasonlóképpen találunk olyan kivitelezőt, mint most: aki megígéri, s meg is csinálja jó minőségben az adott összegért a munkát.


 – Mészáros Lőrinc cége ilyen? 

– Győrben még nem épített, így nem tudom. De ha jó ajánlatot ad, ugyanúgy versenybe száll. 


– Az eddigieket látva a WHB-vel.

– A WHB sem nyer mindig, az olimpiai központot nem ő építette. De a politikai felhang itt nem érdekel, ha a közbeszerzésen övé a legjobb ajánlat, ő csinálja a következő beruházást is. Azt látom azért, hogy Magyarországon mintegy húsz százalékkal elszállnak a tervezett és a valós költségek az építőiparban. 


– Az okra van egy „k" betűvel kezdődő szó, ami „ó"-ra végződik. 

– Azért racionális okok is vannak. Egy kubikost is csak komoly összegekért lehet már találni. 


 – Zárjuk mással: egyre több eseményen jelen van személyesen, ez üzenet is, hogy visszatért, s maradni is akar?

 – Igen, nem estem össze a történtektől. S kimondom azt is, hogy nem akarom abbahagyni 2019-ben. A győriek majd döntenek a sorsomról.  


Cikkünket a hetente szombaton megjelenő K2 magazinban találják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!