Győr és környéke

2017.07.07. 13:43

Egy korábbi vihar kezdte ki a balesetet okozó vadgesztenyét Győrben

Többtonnás volt az a faág, ami rázuhant a táborvezető hölgyre a június 23-i viharban a győri Klastrom Hotel udvarán. A szakértők megvizsgálták a vadgesztenyét. Kérdeztük őket arról is: igaz-e a legenda a növényóriás koráról?

Laczó Balázs

Ismert Győrben a vitatott legenda, hogy a Klastrom Hotel gesztenyefája egyidős a karmelita kolostorral, vagyis 1732-ben ültették. A kis híján tragédiát okozó ágszakadás után a Soproni Egyetem szakértőiből álló csoport megvizsgálta a fát a rend megbízásából,  egyszersmind a fa koráról is érdeklődtünk. A legendának vége. Dr. Varga Szabolcs egyetemi tanár elmondása alapján az átmérőt és az összes tényezőt figyelembe véve legfeljebb 130 éves gesztenyefáról beszélünk.


Ami fontosabb, hogy mit javasol a szakértő csoport a karmelitáknak. Dr. Varga Szabolcs – a megbízó felhatalmazásával – beavatott minket, s a műszeres mérést, a környezetet, a talajt figyelembe véve két javaslatot adnak. A legfőbb baj, hogy a korábban szép, központi elosztású fa koronájának  50 százaléka sérült, ez kibillenti az egyensúlyt. A biztonság érdekében a maradék koronának az 50 százalékát vissza kell hát vágni, különben kidől a vadgesztenye. Ha ezt teszik, akkor a csoport 8–10 évet garantál a növénynek, de – tette hozzá a szakértő – egy torzó marad, ami mindig mindenkit a balesetre fog emlékeztetni. A másik javaslatuk, hogy kivágás esetén ültessenek a helyére hársat, akár kis levelűt, akár nagy levelűt, aminek ez a környezet és talaj tökéletesen megfelel,  s el fog élni 300–400 évig. 

 

A fának legfeljebb 8

A fának legfeljebb 8A jelenlegi fa belseje – amit a hang terjedési sebességét mérő műszerrel vizsgáltak – nem tűnt rossz állapotúnak, a talajfelszín fölött 20 százalékos szilárdságcsökkenést látnak, ennyi a korhadófélben lévő anyag. Néhány méter magasan ez már csak 3–4 százalék, tehát a vékony korhadás halad felfelé, ami vadgesztenyénél nem veszélyes – hangsúlyozta az egyetemi tanár. Ám a lehasadt ágak alapján ki lehetett következtetni, hogy fent a koronában  egy ág korábban már szétnyílt, s ez adhatta most meg magát. Súlyával ráesett az alatta lévőre, a kettő pedig a harmadikra, s végül három szakadt le. Kérdésünkre a professzor hozzátette: az isteni gondviselés menthette meg a hölgyek életét, mert az ág nem teljes súlyával esett rájuk. Ha a vékony gallyakat és a lombozat által felfogott vízmennyiséget figyelembe vesszük, többtonnás volt a leszakadt tömeg.


Egyébként valószínű, hogy a korábbi szétnyílásnál turbulencia érte a fát, a szakértők ugyanis megkérdezték a meteorológiai szakszolgálatot és kiderült, most is hasonló történhetett, míg a szél 72 kilométeres volt.

A tulajdonos a napokban megkapja a szakvéleményt, és – mint a Kisalföldnek már jelezte – a műemléki felügyelettel is egyeztetve később döntenek a növény sorsáról. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!