Győr és környéke

2017.06.20. 10:40

Vérző nagylábujj két olvasatban

Egy Facebook-bejegyzés könnyen lavinát indíthat el, főképp akkor, ha az egészségügy a téma. Ez történt a hétvégén is: a győri Petz-kórház sürgősségi osztályán vérző lábbal kellett volna órákat várnia egy férfinek, ezért más ellátást keresett. Ezt állítja ő.

Sudár Ágnes

A beteg kartonlapján közel sem olyan súlyos sérülés szerepel, mint ahogy a páciens mondja – válaszolja az intézmény vezetője. 


Aki olvasta, szinte azonnal meg is osztotta azt a bejegyzést, amely egy beteg kálváriáját írta le. „Győrben egy üveglap az élével a lábamra esett, és 2 lábujjamat majdnem levágta! Azonnal rohantam a győri baleseti sebészetre, hogy varrják vissza, két törülköző ázott át útközben!" – így kezdődik a bejegyzés. 


A folytatás a magyar egészségügy kritikája: „A lényeg: a sürgősségire beérve azt mondták, hogy körülbelül 10 ember van előttem, várnom kell minimum másfél órát! Osztottam, szoroztam, mondom, a másfél óra 2 lesz, addig »elvérzek«! Felkeltem az ágyból, beültem a kocsiba és elindultam Bécsbe, ahol lakom. Gondoltam, útközben találok egy kórházat. Igazából inkább azon agyaltam, hogy csak érjek át a határon. Természetesen minden kötés átázott! Bruck an der Leitháig eljutottam, ott találtam egy kisebb mentőállomást, berohantam, a mentős ahogy meglátta a lábam, mentőautóba rakott és elvittek az első kórházig, ahol azonnal megműtöttek! Jobban jöttem ki időben, hogy elindultam és egy másik országban fordultam orvoshoz, mintha otthon maradtam volna és megvártam volna az ellátást! Ebből mindenki azt von le, amit szeretne…"

Fotóillusztráció: Mészáros Mátyás

Fotóillusztráció: Mészáros Mátyás

Végül így zárja: „Nem azért raktam ki, hogy azzal menőzzek, Terminátor vagyok, mert így elindultam! Azért osztottam meg, hogy mindenki gondolkodjon kicsit… Azért érdekelne, hogy azokkal az emberekkel, akik Győrben vagy bármely másik magyar városban élnek és segítségre szorulnak, mi lesz!? Egy szerencsém volt csak, hogy automata autóm van!"


Számos komment érkezett a bejegyzésre, amely kapcsán megkerestük a győri kórházat. Dr. Tamás László János főigazgató máshogyan írta le a történetet.


„A kórlap szerint a férfinek valóban üveglap esett a lábára, de nem kettő, hanem egy ujja, a nagyujja sérült. A körme elvált, az alól szivárgott vér, amit a sürgősségin elláttak, vagyis bekötöttek. Elvérzésről azonban szó sem volt, bár a vér látványát egy civil ember nyilván másképp éli meg, mint egy szakember. Röntgenre kellett volna várnia még a páciensnek, ugyanis arra írták ki, de erről lemondva távozott – ezek szerint Ausztriába."


A bejegyzés hétfőre eltűnt a Facebookról, az illetővel próbáltuk felvenni a kapcsolatot, de rokoni közbenjárásra sem sikerült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!