Győr és környéke

2017.06.13. 15:18

Szent László-napok Győrben: a Ghymes koncertet ad a Dunakapu téren

Egyházi és világi programok egyaránt szerepelnek a Szent László-év alkalmából ötnapossá bővített győri Szent László-napok programsorozatban, amelyet a Győri Egyházmegye és a győri önkormányzat közösen szervez - hangzott el az esemény sajtótájékoztatóján kedden a megyeszékhelyen.

Borkai Zsolt polgármester hangsúlyozta, hogy  Szent László tisztelete Győrben fontos hagyományokkal bír, de az  idei programsorozat a jubileumi év miatt rendkívüli.  

 

Tóthné Kardos Krisztina, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont  igazgatója a június 23-án kezdődő világi eseményekről elmondta:  pénteken kora este toborzó felvonulással kezdődik a programsorozat,  amely másnap délelőtt a hagyományos lovagi felvonulással  folytatódik, mintegy hetven lovassal és kétszáz hagyományőrzővel.


A  menet a városháza mögül indul és a Káptalandomb érintésével érkezik  majd az Aranypartra, ahol vasárnap estig egyebek mellett középkori  vásári komédia, lovagi párbaj, különböző harci bemutatók és  gyermekprogramok lesznek.   

   

Veres András győri megyéspüspök és Borkai Zsolt polgármester

Veres András győri megyéspüspök és Borkai Zsolt polgármester

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK)  elnöke, győri megyéspüspök emlékeztetett: június 26-án tudományos  konferenciát tartanak a Richter-teremben, ahol a Szent László  koponyacsontján 2011-ben végzett DNS-vizsgálat folyamatát és  eredményeit ismertetik. A dokumentációról könyv is készült, amelyet  szintén a konferencián mutatnak be. Délután Salamon király,  Lászlónak foglya címmel Illei János a lovagkirály életéről szóló  zenés történeti játékát adja elő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem  Boldog Özséb Színtársulata. Este a Győri Filharmonikus Zenekar ad  koncertet, Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas  zongoraművésszel Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét játssza a  zenekar.    


    Június 27-én, Szent László napján tíz órától szabadtéri  szentmisét tartanak a Dunakapu téren, Erdő Péter bíboros,  esztergom-budapesti érsek vezetésével. A szentmisén az MKPK tagjai,  valamint a szomszédos országok püspöki konferenciáinak képviselői  is koncelebrálnak. Megtartják a hagyományos Szent László-körmenetet  is, amelynek során a Győrben őrzött Szent László-hermát körmenetben  viszik végig a belvároson. A programot este hét órakor a Ghymes  együttes koncertje zárja a Dunakapu téren.   


    Az egyházmegye a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté  avatásának 825. évfordulója miatt bővítette ötnapossá az  ünnepséget, amely Veres András szerint a hívők és a nem hívők  számára is érdekes lesz.    

   

Szent László napján a városban hagyományosan megkoszorúzzák a  lovagkirály szobrát, délután pedig díszközgyűlést tartanak, amelyen  átadják a Szent László-érmeket.    

   

A Szent László-napokhoz kapcsolódva ezúttal Győrben rendezik  meg a Katolikus Társadalmi Napokat, amelynek központi témája a  család. A rendezvényen szentmisével és az MKPK családmozgalmainak  megjelenésével szeretnék bemutatni, mi a katolikus egyház válasza a  válságba került család intézményével kapcsolatos kérdésekre.   

   

A program megnyitója június 25-én a győri Dunakapu téren lesz.  Aznap a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban Család légy az, ami  vagy! címmel rendeznek nemzetközi konferenciát, amelyen mások  mellett előadást tart Bíró László, az MKPK családreferens püspöke  és Habsburg-Lotharingiai Eduard, Magyarország szentszéki  nagykövete. A kora este kezdődő kerekasztal-beszélgetésen a család  mai helyzetéről lesz szó. Vasárnap este a Dunakapu téren a  HelyesBeat Zenekar ad koncertet.    

   

A Szent László-évet a nemzetpolitikáért felelős államtitkárság  hirdette meg, hogy széles körben megismertesse a lovagkirály életét  és művét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!