Győr és környéke

2017.06.22. 09:00

Legalább egy hét hőség jön

 A tegnapi elsőfokú után mára már másodfokú figyelmeztetést adott ki Győr-Moson-Sopron megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat, miután az előrejelzés szerint a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot is meghaladhatja. A szomszédos Komárom-Esztergomban valamivel elviselhetőbb időt, „csak" 25 fok feletti átlagot várnak csütörtökre, így ott citromsárga figyelmeztetés érvényes. A kánikula csúcspontja egy hét múlva lehet 35 fok feletti maximumokkal.

Baráth Anna és Gellén László a győri Mosoni-Duna-parton keresett felüdülést tegnap. Fotó: Béres Márton

Baráth Anna és Gellén László a győri Mosoni-Duna-parton keresett felüdülést tegnap. Fotó: Béres MártonÜveges Zoltán győri meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa a Kisalföldnek elmondta: a hőséghullám nagy valószínűséggel még legalább hét napig marad, sőt, a mostani prognózisok szerint a csúcspontja jövő hét közepére ígérkezik. Akkor az ország egyes részein akár 37–38 fok is lehet délután árnyékban, míg addig a maximumok jellemzően a 30–35 fok közötti sávban alakulnak.


A szakember hozzátette: a legfrissebb előrejelzések szerint a kánikula mégsem lesz annyira száraz, mint még néhány napja ígérkezett. „Nagyobb nedvességű légtömegek érkeznek a Kárpát-medence fölé, s így fülledtebb lesz az idő. A következő egy hétben többször fordulhatnak elő zivatarok – akár hevesek is –, a Kisalföld térségében például pénteken" – fejtette ki Üveges Zoltán.

Egyre többen keresik fel a vízpartokat, így a győri Aranypartot is. Felvételünkön Szabados Szófia, Süle Jázmin, Süle Vivien és Tejfel Ármin. Fotó: Béres  Márton

Egyre többen keresik fel a vízpartokat, így a győri Aranypartot is. Felvételünkön Szabados Szófia, Süle Jázmin, Süle Vivien és Tejfel Ármin. Fotó: Béres Márton

Csapadékra – nyilván nem károkat okozó zivatarokra – szükség is lenne, a térségben ugyanis egyre súlyosabb az aszály: vannak helyek, ahol még 10 milliméter sem esett ebben a hónapban, miközben a 30 nap alatt 60–70 milliméter lenne az átlagos mennyiség. Nem véletlen, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el az erdőkben és fásításokban, valamint az azok határától számított 200 méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon. Az intézkedés visszavonásig érvényes. A tárcavezető felhívta az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy az erdőtüzek megelőzése végett legyenek körültekintőek, égő cigarettát ne dobjanak el.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!