Győr és környéke

2017.05.03. 09:00

Több száz adós megúszta a költözést a megyében

Hat éve vásárolja az eszközkezelő a bajba jutott adósok ingatlanjait, akik aztán csekély bérleti díj fejében a házukban maradhatnak.

Cséfalvay Attila

Legtöbbjüknek esélye sincs arra, hogy visszavásárolja, sőt, olyanok is akadnak, akiknek a havi alig 13 ezres bérlet kifizetése is gondot okoz. Akik itt is elmaradnak, mentort kaphatnak a hátralék törlesztésének idejére.


„Megkönnyebbülés volt, amikor az eszközkezelő megvette a házunkat, s bérlőként maradhattunk. Még a bérleti díjat sem könnyű fizetnünk, két embert ápolunk az élettársammal, a gondozási díjból és a mellékesből van egy kis bevételünk" – a győrasszonyfai Szerencsés-Fekete Attiláék azok között vannak, akik súlyos tartozásuk ellenére megúszták a kiköltöztetést, s a tulajdonjog ellenében maradhattak a házukban. 


A NET Program 2011-es indulásától 2017. március 31-ig Győr-Moson-Sopron megyéből összesen 775 ingatlanfelajánlás érkezett és ezek alapján 567 vásárlás már le is zárult – közölte kérdésünkre Ferenczhalmy Zsófia, a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. kommunikációs munkatársa. 


Az állam megvásárolja a törlesztéssel elmaradt tulajdonos felajánlott ingatlanát, a hitelintézet pedig a vételárból megkapja az őt megillető részt, és elengedi az adós jelzáloghitel-szerződéséből eredő, vételáron felüli tartozását. Ezzel együtt az adós lemond az ingatlan tulajdonjogáról, és bérlőként maradhat az otthonában. A NET Zrt. a megvásárolt ingatlanra határozatlan idejű bérleti szerződést köt a korábbi tulajdonossal. Az adóst a lakóingatlannal kapcsolatban visszavásárlási jog illeti meg. 


Az eszközkezelő vagyonkezelésébe került ingatlanok közül Győr-Moson-Sopronban a korábbi tulajdonosai kilencet már visszavásároltak. 

 

Fedél alatt - Szerencsés-Fekete Attiláéknak az eszközkezelő megvette a házukat, most bérelhetik. Fotó: B. A.

Fedél alatt – Szerencsés-Fekete Attiláéknak az eszközkezelő megvette a házukat, most bérelhetik. Fotó: B. A.A bérlők a NET Zrt.-nek bérleti díjat, a társasházaknak közös költséget, az ingatlan közműszolgáltatóinak szolgáltatási díjat fizetnek. A megyében az átlagos havi bérleti díj jelenleg 12.700 forint (az országos átlag 10.700 forint). 


Minden határozatlan idejű bérleti szerződést felbontanak, ahol hathavi, vagy ennél is több lakbér vagy – társasházi lakások esetében – közösköltség-hátralékhalmozódott fel. Az érintettek nem veszítik el így sem a lakhatásukat, számukra felajánlják egy 12, 18, 24 vagy 36 hónapra szóló, határozott idejű bérleti szerződés lehetőségét. Ennek feltétele, hogy a bérlő vállalja a felhalmozott tartozás törlesztését, s működjön együtt a kijelölt segítő szervezettel. Az adósság ledolgozásában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület és a Magyar Református Szeretetszolgálat Közhasznú Alapítvány mentorai segítenek. 


Győr-Moson-Sopron megyében mindössze 48 bérleti szerződést kellett 2017.március 31-ig a NET Zrt.-nek felmondania és ebből 30 család kötött határozott idejű bérleti szerződést. 


„Mi is tartozunk bérleti díjjal, de figyelünk, hogy ne érje el a hathavi hátralékot. Visszavásárolni a házat? Arra esélyünk sincs" – kesergett Szerencsés-Fekete Attila. 

Fogy a keret


Idén az első három hónapban csak 1075 bajba jutott adós lakását ajánlották fel vételre a Nemzeti Eszközkezelőnek. A felajánlott ingatlanok száma évről évrecsökken: míg 2013-ban még 12.830, tavaly 9147 lakást ajánlottak fel a pénzintézetek. A NET összesen csak 35 ezer lakást vehet meg a hiteladósoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!