Győr és környéke

2017.05.24. 10:29

Tekerjen a munkába! - A győri fogorvos hetente 5-6-szor bringázik

A Kisalföld közösségi kampányában a kerékpárosbarát-munkahelyek fontosságára hívjuk fel a figyelmet. Dr. Pintér András győri fogorvos segítségével most a bringázás kedvező élettani hatásait térképezzük fel.

Szeghalmi Balázs

Tekerés télen is


"A testvéremmel közösen tekertünk a suliba. A középiskolás évek alatt szinte másodpercre pontosan kiszámoltuk, mennyi idő alatt érünk csengetésre az iskolába. A legnagyobb előnye az volt a kerékpározásnak, hogy picivel tovább aludtunk, jobban tudtunk készülni a napi feladatokra" - kezdte a győri fogorvos. Bár András jelenleg munkába pont nem bringával jár - 100 méterre lakik a rendelőtől –, hetente 5-6-szor nyeregbe pattan. "Ügyintézésre vagy ha sportolni megyek, nélkülözhetetlen társam a kerékpár. Ha nem esik a hó, télen sincs ez másképp. Hamarosan Győrújfalun építkezünk. Ha elkészül a házunk, akkor a 8 km-t két keréken teszem majd meg az otthonunk és a munkahelyem között" - tette hozzá.


A bringázás kedvező élettani hatásai


"Nem csupán kellemes tekerni, de a fizikai aktivitás számos jótékony hatását rengeteg kutatás igazolja" - mondta Dr. Pintér András. Egy kerékpáros élversenyző évente legalább 6 milliószor tekeri körbe a pedált. A hobbikerékpáros távol áll ettől, de heti három kiadós biciklizéssel ő is legalább 30 ezerszer fordítja körbe a kerekeket. Az izommunkában a lábizmok a főszereplők, de a felsőtest izmai is aktívan részt vesznek. A kerékpározás növeli az állóképességet, a tüdő kapacitását, javítja a szív munkáját, fokozza a szervek vérellátását. Javítja az anyagcsere paramétereket, csökkenti a vérzsír szintet, emeli a védő-koleszterin szintet, fokozza a cukor-toleranciát. "Aki rendszeresen teker, lépést tesz azért, hogy ne hízzon el. Az ismerőseim között akik sportolnak, sokkal jóban figyelnek, tudatosan vigyáznak a testükre" - tette hozzá a győri fogorvos.


 

Tekerjen a munkába! kampányunk korábbi írásait itt, itt és itt olvashatják.


Ha megnőnek a gyerekek, irány a Balaton


"Gyerekként a szüleimmel sokat jártunk túrázni, kerékpárral fedeztük fel a Fertő tavat. Ezt a fajta bringázás jelenleg kimarad az életünkből, de többször beszéltük a feleségemmel, hogyha a gyerekek megnőnek, körbe tekerjük velük a Balatont és Fertőt. Remélem, az élményektől ők is kedvet kapnak majd a tekeréshez" - búcsúzott dr. Pintér András.

Aki teker, meghosszabbíthatja az életét


A munkába biciklizés jelentősen csökkentheti a rákos betegségek okozta halálozás kockázatát - állítják a kutatók a British Medical Journal című brit orvosi folyóiratban közölt tanulmányukban. A Glasgow-i Egyetem szakemberei több mint 264 ezer (!), átlagosan 53 éves önkéntest vonták a kutatásukba. Az öt éven át gyűjtött eredmények szerint azoknál volt a legalacsonyabb a szívbetegségek előfordulásának a kockázata, akik kerékpárral jártak munkába, és esetükben a rák okozta halálozás kockázata is alacsonyabb volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!