Győr és környéke

2017.05.17. 16:20

Káosz a szakmai érettségi körül: győri diákok véleménye a mai német feladatsorról

Ezer sebből vérzett a német feladatsor a mai szakmai érettségin a győri középiskolások beszámolója szerint.

Március végén írtunk arról, a szakgimnáziumok végzősei nemrég tudták csak megkezdeni a felkészülést a szakmai vizsgára, ami számukra már kötelező. Van, aki még akkor sem látott pontos mintafeladatsort. Több ezren tiltakoztak az ötödik vizsgatárgy ellen, ami hátrány lehet felvételinél.

  

Korábbi cikkünkben nyilatkozott Kirchner Gréta, a győri Krúdy Gyula Gimnázium idegenforgalmi osztályának tanulója is, aki a mai szakmai érettségi után kifejtette véleményét lapunknak:


"A szakmai érettségit mi turisztikai ismeretek tantárgyból tettük célnyelven. (Németül.) A turisztika ismeretek érettségi követelménye alapján nyolc tantárgy ismereteiből kellett volna mára úgy felkészülni, hogy semmiféle előzetes német nyelvű mintafeladatsor, tananyag, illetve követelmény-lista nem volt számunka.


Az előzetes információk alapján annyit tudtunk meg, hogy a földrajz, illetve a topográfia fontos szerepet fog játszani.


Ehhez képest ma a kezünkhöz kaptunk egy olyan feladatsort, mely ezer sebből vérzett, földrajzot egyáltalán nem tartalmazott. Annál inkább voltak benne olyan feladatok, melyekről a tanórán nem hallottunk, vagy ha hallottunk is, az a tanárainknak köszönhető, hiszen nem volt törzsanyag. Ezen felül a német nyelvű feladatsor rengeteg hibát tartalmazott: elírások, tükörfordítások, olyan szavak, melyek a legnagyobb akadémiai szótárban sem voltak megtalálhatóak" - írta Gréta.


Dombi Veronika is megosztotta tapasztalatait, ő szintén a Krúdy-iskola diákja.  


"Véleményem szerint ez a vizsga nem volt fair! Középszintű vizsgában olyan dolgok szerepeltek, amik azon a szinten nem elvárások! Nekünk Magyarország szerepelt a tantervben, ehhez képest európai épületeket kellett felismerni! A mintafeladatsort is csak magyarul kaptuk meg, mikor mi német nyelven tettük a vizsgát, nekünk az nem segített!! A tanároknak könyvük sincs, amiből felkészítsék a diákokat! Csak az elvárások nagyok, de hogy azt miből kéne megtanulni ,illetve megtanítani, azt senki sem tudja! A gond az, hogy mi ezt a szakmát szeretnénk kitanulni, mert érdekel minket, mégis "megutáltatják" velünk! Ez nagyon elkeserítő számomra! Elkészítenek egy tanmenetet és mégsem azt kérik számon! A célunk az volt, hogy minél jobb egyetemen kerüljünk be, de az egész éves munkánkat megkérdőjelezik egy felelőtlenül összeállított érettségivel! Persze, a szakmát megtanuljuk, mert a tanáraink megtanítják, annak ellenére, hogy ilyen akadályokat kell legyőzni!"


Kalamár Bianka véleménye a szerdai érettségiről.


A győri Krúdy Gyula Idegenforgalmi osztályos tanulója vagyok. A mai napon én is szakmai vizsgát tettem és ehhez szeretném a véleményemet hozzá tenni. Úgy éreztem, hogy rendesen felkészültem a vizsgára, mivel a tanárok által leadott anyagokat megtanultam. Konkrét követelmények híján nehezebb volt a felkészülés, de tanáraink javaslatát megfogadva a földrajzra és Magyarország turisztikai látványosságaira összpontosítottunk. 


Mi valóban nem tudtuk, mire számítsunk, mivel előttünk még senki nem írt ilyen turisztikai érettségit, ráadásul német nyelven. Viszont arra azért nem számítottunk, hogy a tanultak szinte egyáltalán nem jelennek meg a kérdésekben. Döbbenten és kétségbeesve lapoztuk a feladatsort, mivel azzal szembesültünk, hogy nem csak Magyarországra vonatkozó feladatokat kell megoldanunk – ami egyébként a középszint elvárása – hanem főleg Európára kiterjedő kérdéseket tartalmazott. Emellett a feladatsor félrevezető nyelvi hibákat is tartalmazott, ami megengedhetetlen lenne.


Őszintén szólva szerettem volna csalódottságomat kifejezni, mert a sok pont elvesztésének következtében az egyetemi felvételünk is megkérdőjeleződhet.


Végzős véleménye Dunaújvárosból a gépészet érettségiről


"A dunaújvárosi Bánki Donát Szakgimnáziumba jártam négy évig, a mai érettségire szinte semennyire sem tudtunk érdemben felkészülni. Közép szinten a gépészet ismeretek baromi nehéz volt, összeteszem a két kezemet, ha a kettes meglesz. Pedig nem vagyok hülye gyerek, minden másból szerintem meglesz a négyes-ötös, de itt egyszerűen nem tudtunk készülni, nem tudták a tanárok, mit tanítsanak, miből készüljünk fel. Egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottunk. A tanárunk szerint is irtó nehéz volt."


Kedves diákok, ki,mit tapasztalt a mai szakmai érettségi feladatsoráról? Várjuk a véleményeket a [email protected] címre!


Nyitóoldali képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!