Győr és környéke

2017.05.04. 08:43

Django játékból kapja el a csempészeket - videón mutatjuk a győri kutyát

Django kutya 10 hónapja szolgál a NAV megyei állományában. Az eltelt időben a holland juhász a cigarettacsempészek rémévé vált: 39-szer adózatlan cigarettára bukkant, egy alkalommal pedig kábítószer-szállítókat fülelt le.

Szeghalmi Balázs

A NAV megyei pénzügyőrei az M1-es autópályán egy Mercedes kisbuszban 360 doboz adózatlan cigarettát találtak a napokban. A fogást Django, a cigaretta- és kábítószer-kereső kutya szimatolta ki. A két éves, itthon ritkának számító holland juhásszal a NAV Nádor utcai telephelyén találkoztunk Győrben. Bár nevét véres Tarantino-film hőséről kapta, Django roppant barátságos kutya.


 Családtagként szeretik Djangót


"Django kiképzése öt hónapja zárult, alig múlt egy éves, amikor a NAV megyei állományába vettük. A felkészítés során életszerű helyzeteket gyakorolt. A kollégák cigarettákat, kábítószereket dugtak el csomagokban, autókban, raktárakban, amelyeket Djangónak fel kellett ismernie" - mondta Kovács Mária, a NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szóvivője.


A legszebb Django munkájában, hogy a fiatal holland juhász játékból buktatja le a csempészeket. A dohánytermékek mellett öt különböző kábítószert (hasis, marihuána, amfetamin, kokain, heroin) képes felismerni. Jellemzően hetente három alkalommal 12 órát szolgál és csak gazdájával, Vasa László járőr főtörzsőrmesterrel dolgozik. Főként közúti ellenőrzéseken keresik a zavarosban utazókat, de akár szórakozóhelyeken is feltűnhet Django, hogy kiszimatolja a drogot. Jó volt hallani, hogy miután végeznek a munkával, a kutyát hazaviszi magával Vasa László. Djangót családtagként szeretik otthon.


 

Munka közbenEgy perc alatt "lebuktunk"


A cigarettacsempészek elsősorban Szerbiából és Ukrajnából szerzik be cigarettát, amit jellemzően Ausztriában, Németországban értékesítenek. Egyes információk szerint egy dobozt két euróért vásárolnak, amelyért akár 4-5 eurót is elkérnek a nyugati országokban. Egy dobozon legalább 1-1,5 eurót (310-470 Ft) nyerészkednek. Django egyik legnagyobb eredménye a már említett 360 doboz cigaretta volt. 7200 szál cigit talált a kutyus, amiért 422 ezer forint jövedéki bírságot szabtak ki. "A sofőr a helyszínen kifizette az összeget" - tette hozzá Kovács Mária. A csempészek leleményességéről sokat mond, hogy a gépjárművek szinte minden gyári üregéből került már elő füstölnivaló. Ilyenkor a kutya jelzésével segít a pénzügyőröknek, hogy bontsák-e a kocsit vagy sem.


Ha jelez Django, akkor gyakran pótkerekeket kell felvágni. Vasa László a gumi kopogtatásával ellenőrzi a szimatot. A Kisalföld stábja a saját fülével győződött meg arról, mennyire más hangot ad az üres és a cigarettákkal telerakott pótkerék. Djangónak a Kisalföld stábjával nem volt nehéz dolga: a Nádor utcai telepen "amatőr" csempészként egy furgonba és bőröndökbe rejtettünk cigarettát. Nem egészen egy perc alatt "lebuktunk". Utána Djangónak - mint mindig - járt a jutalomfalat és a játék kedvenc labdájával.


 

Fotók: Cseh Róbert


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!