Győr és környéke

2017.05.13. 09:00

180 nap alatt - Egészében felújítják belül a győri székesegyházat - fotók

A napokban megkezdődtek a Nagyboldogasszony-székesegyház felújítási munkálatai. Az 500 millió forintos beruházás állami forrásból valósul meg. A részletekről Veres András győri megyés püspök nyilatkozott a Kisalföldnek.

Gülch Csaba

Száznyolcvan napig zárva lesz a győri Nagyboldogasszony-székesegyház, mivel a napokban megkezdődtek a Püspökvár mellett a megyeszékhely legrégibb és legjelentősebb műemlékének felújítási munkálatai. A rekonstrukció első szakaszáról Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke nyilatkozott lapunknak. Három évvel ezelőtt a vasi egyházmegye élén is Veres András  nevéhez fűződött a szombathelyi székesegyház felújítása.


– Többek között állvány- erdő, a por elől letakart templomi bútorok, berendezések, tevékenykedő szakemberek jelzik, hogy megkezdődött a rég tervezett templomrekonstrukció.

A hétköznapi szentmiséket a Magyar Ispitában, a vasárnapi istentiszteleti alkalmakat az Apáca utcai orsolyita templomban tartják.

– Igen, teljesen megújul a bazilika belső tere. A kivitelező hat hónap alatt vállalta a munka elvégzését, vagyis novemberben felsóhajthatunk. A munka első része a legporosabb, legnehezebb időszakot jelenti, hiszen a teljes padlózatot, a régi, hatvanas évekbeli, ahogy annak idején nevezték, "cirkás" mozaiklapot felszedjük és mészkő burkolatot kap a székesegyház. A további munkáknál is mindent az eredeti formájában, szépségében fogunk visszaállítani. Egyedüli változás az lesz, hogy a később bekerült kanonoki stallumot, vagyis a papság elhelyezésére szolgáló ülőpadot vesszük csak ki, az nem fog visszakerülni.


 

Mindent az eredeti formájában, szépségében fognak visszaállítani. Fotó: Bertleff AndrásA megyés püspök elmondta, hogy a beruházás első részében a gépészet is megújul, így az elektromos hálózat, a fűtés, a biztonsági berendezések és a hangosítás.

– A munka fontos része a Mária-oltár "újjászületése" is, illetve restaurálni kell a Maulbertsch által készített, mennyezetet borító pompás freskókat is, mert sajnos az idők során, például a szentély fölött több négyzetméteren leszakadtak. Ez utóbbira csak a második szakaszban kerülhet sor, mivel az első összegbe nem fér bele.

– Ha már a pénz szóba jött, mennyibe kerül a felújítás?

– Ötszázmillió forintot kaptunk az állami költségvetésből erre a feladatra, amit igyekszünk hasznosan elkölteni.

– Amíg a bazilika zárva lesz, a plébánia hívei hová tudnak misére menni?

– A hétköznapi szentmiséket a Széchenyi tér szomszédságában, a Magyar Ispita templomban, a vasárnapi istentiszteleti alkalmakat pedig az Apáca utcai orsolyita templomban tartjuk.

– Gondolom, számos házasulandó pár kötötte le jó előre esküvőjére a székesegyházat. Ezt miként tudják megoldani?

– Nekik a belvárosban található, több száz főt is befogadó templomokban – például a karmelita, a bencés – ajánljuk fel az ünnepi szertartást.

– Püspök úr említette, hogy a mostani felújítási szakaszt majd egy újabb követi.

– A második etap közbeszerzését már elindítottuk, de még nem írtuk alá, így azt nem tudom megmondani, hogy a munkálatok folytatására mikor kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!