Győr és környéke

2017.04.22. 09:00

Mit sportoljon a gyerek? - Győrben óriási a választási lehetőség, házhoz mennek az utánpótlásért

Cséfalvay Attila

Mindegy, mit, csak mozogjon – ezzel a szlogennel választ sportágat sok szülő gyermekének. Győrben rengeteg a lehetőség, a focin kívül is van élet. Mekkora áldozatot vállal a szülő, s mit a sportegyesület? Erre kerestük a választ összeállításunkban. 


Mozogjon, sportoljon a gyerek: de mit? – sok szülő gondolkodik ezen, s nehezen választ gyermekének. Ha a gyerek is tanácstalan, általában barátok, ismerősök ajánlására kerülünk egy egyesülethez. Általában azonban fogalmunk sincs, ez milyen áldozatokkal jár, s a gyerek egyáltalán megszereti-e a neki választott sportágat. Győrben szerencsés a helyzet, szinte bármit kipróbálhat a birkózástól a kosárlabdán át egészen a tornáig. Többrészes összeállításunkban segítünk eligazodni, ajánlásokat teszünk, s bemutatjuk, mire számítson a gyerek (és a szülő), ha rendszeres sportolásba kezd. 

Jégkorong: szülői áldozat nélkül nem megy


Győrben a Győri ETO Hockey Club már az ovisokat is várja soraiba. „Tizennyolc óvodával vagyunk kapcsolatban, tízalkalmas ingyenes oktatást tartunk az onnan jelentkezőknek, busszal hozzuk-visszük őket" – mondta Bartalis József vezetőedző. Hozzátette, az iskolások már leterheltebbek, de például a Péterfy alsósai járnak hozzájuk. „Férfias játék, ahol megtanulnak korcsolyázni, megerősödnek és közben jól érzik magukat – emiatt ajánlom a jégkorongot" – mondta. Bartalis József szerint ovisok, iskolások esetében szülői áldozat nélkül nem is érdemes nekifogni a hokizásnak – annak nincs értelme, hogy valaki havonta egyszer-kétszer hozza edzésre gyermekét, aki így a folyamatosan fejlődő többiektől lemarad, s kevés sikerélményhez jut.

 

A Győri ETO Hockey Club már az ovisokat is várja soraiba.

A Győri ETO Hockey Club már az ovisokat is várja soraiba.„A szezonnak most lett vége, ilyenkor heti két-három edzéssel számolhatnak a szülők. Szezonban néggyel-öttel, plusz a hétvégi meccs." Márpedig szezonban szinte minden hétvégén meccsek vannak, időnként utazással megspékelve. Ami pedig az anyagi ráfordítás részét illeti, a taoprogramnak köszönhetően a felszerelésre nem kellkölteniük a szülőknek, a havi tagdíj 10 ezer forint. „Ha valaki úszni vagy teniszezni viszi gyermekét, ott sem kevesebb" – mondta a vezetőedző. Ezért a pénzért viszont a közönségkorcsolyát is ingyen használhatja egész héten a játékos. Induláskor korizni sem kell tudnia a gyermeknek, arra is megtanítják a szakemberek. „Sok szülő maga tanítgatja gyermekét, holott ő sem tud."

Foci: kupák és edzések


A klasszikus vicc szerint „nekem három sportág létezik: a foci, a futball és a labdarúgás". Tény, focizni vinni a gyereket a legkönnyebbnek tűnő lehetőség Győrben és környékén is – azért, hogy mozogjon a gyerek, vagy akár azzal a határozott céllal, hogy labdarúgó legyen belőle. Mehet az ETO-ba, Gyirmótra, a DAC-ba, az Üstökösbe vagy Győrszentivánra, Győrújfalura vagy a Bozsik-programnak köszönhetően a Győri, Téti, Pannonhalmi járás gyakorlatilag bármelyik településére. Ha a gyermeket tehetségesnek látjuk, s akár a futballpályán is el tudjuk képzelni a jövőjét, akkor az ETO és az NB I-es Gyirmót utánpótláscsapata ajánlott.

 

Focizni vinni a gyereket a legkönnyebbnek tűnő lehetőség Győrben és környékén is - azért, hogy mozogjon a gyerek, vagy akár azzal a határozott céllal, hogy labdarúgó legyen belőle.

Focizni vinni a gyereket a legkönnyebbnek tűnő lehetőség Győrben és környékén is – azért, hogy mozogjon a gyerek, vagy akár azzal a határozott céllal, hogy labdarúgó legyen belőle.Az utánpótlás-neveléssel foglalkozó Üstökös ugródeszka lehet ide a családias környezet mellett, de a DAC, a Győrújfalu és Győrszentiván (vagy akár a Téti FC) is kitűnő nevelőműhely. Heti 2–3 edzéssel (télen teremben) számolhatunk, márciustól novemberig összesen nyolc hétvégén Bozsik-tornával, hazai és nemzetközi kupákkal. A tagdíj havi néhány ezer forint, emellett a legtöbb helyen a futballcsukára, sípcsontvédőre is költeni kell. Félévente sportorvosi vizsgálat is kötelező, ahová érdemes időben bejelentkezni. Nyaranta szinte mindegyik felsorolt klub egyhetes focitábort szervez. 

Birkózás: „házhoz" mennek, alapot adnak


A legkevesebb szülői áldozatot talán a birkózás kívánja. A Győri Birkózó Klub napi szinten az óvodásokat is beleszámítva 200 gyermekkel foglalkozik. Annak a szülőnek, aki elsőre ódzkodna ettől a sportágtól (a szakemberek hangsúlyozzák, ez nem verekedés, hanem az akrobatikus tornát fűszerezik a fogástechnikával), nem árt tudnia, hogy a gyerekek évekig játékos mozgáskoordinációt tanulnak, a szakmai rész csak 9 éves kortól indulhat. S ami még fontos lehet, hogy a kicsik szüleinek szinte semmilyen teendőjük nincs. „Tudom, hogy sok szülőnek alig marad ideje, hogy edzésre hordja a gyermekét – mondta Rigó Attila, az egyesület elnöke.


– Emiatt mi »házhoz megyünk«, óvodákban, iskolában napközis időszakban tartunk játékos edzéseket. Az utánpótlásért – még ha sok energiát emészt is – utána kell menni. Az oktatási törvény szerint alsóban nem kell szakképzett testnevelő az iskolákba, csak a felsősöknél: ez pont fordítva lenne életszerű. Ezt a hézagot töltjük ki az edzéseinkkel, melyek a mozgáskoordinációt célozzák meg. Az iskolában kevés a játéklehetőség, sok a figyelemzavaros, rossz mozgáskultúrájú gyermek: mi mindenkivel foglalkozunk. Nem az a célunk, hogy mindenkiből birkózót faragjunk, a lényeg, hogy mozogjon a gyermek. Volt, aki hozzánk járt, ügyes volt, de félt a testi kontaktustól, neki az evezést javasoltuk, s ott lett sikeres. Mások a labdával voltak ügyesek, ők a fociban vagy a kézilabdában bontakoztak ki." 

Koncentrációfejlesztés? Vívás


Előkészítő csoportba már 5 éves kortól vihetjük a gyereket a győri Angels Vívó Sportegyesületbe. Ez csupán heti egy edzés az ETO Parkban, ahová nemrégköltözött és egyre szebben belakta az egyesület. Mozgáskoordináció, finommotorika és koncentrációfejlesztés – a vívás ezt adja annak, aki belevág. „Heti három edzést tartunk a 8–9 éves korosztálynak, egy év után már a fegyveres foglalkozások mellett versenyekre is számíthatnak a hozzánk érkezők – például úgynevezett »tőrpici« megmérettetésekre" – mondta Bozi István, az egyesület elnöke. Győr közelében egyébként a Győrújbaráti Diáksport Egyesület is működtet vívószakosztályt.

Kemecsei Kornél a szolnoki vidékbajnokságon aranyérmet szerzett az Angels Vívó Sportegyesület színeiben a közelmúltban.

Kemecsei Kornél a szolnoki vidékbajnokságon aranyérmet szerzett az Angels Vívó Sportegyesület színeiben a közelmúltban.

Kemecsei Kornél a szolnoki vidékbajnokságon aranyérmet szerzett az Angels Vívó Sportegyesület színeiben a közelmúltban.

Kemecsei Kornél a szolnoki vidékbajnokságon aranyérmet szerzett az Angels Vívó Sportegyesület színeiben a közelmúltban.(Folytatjuk)  


Focizni vinni a gyereket a legkönnyebbnek tűnő lehetőség Győrben és környékén is – azért, hogy mozogjon a gyerek, vagy akár azzal a határozott céllal, hogy labdarúgó legyen belőle.


Kemecsei Kornél a szolnoki vidékbajnokságon aranyérmet szerzett az Angels Vívó Sportegyesület színeiben a közelmúltban.


A Győri ETO Hockey Club már az ovisokat is várja soraiba.


Cikkünket a hetente szombaton megjelenő K2 magazinban találják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!