Győr és környéke

2017.04.03. 09:00

Brüsszel megemelte a csatornaberuházás támogatását, örül Nagyszentjános és Gönyű

Lakossági fórumon jelentették be Gönyűn és Nagyszentjánoson, hogy az elkészült csatornaberuházásuk támogatását megemelte Brüsszel, így aki eddig becsületesen fizetett, az százezer forint körüli összeget kaphat vissza.

Cséfalvay Attila

Gönyűn és Nagyszentjánoson egymás után rendeztek lakossági fórumot a csatornaberuházással kapcsolatos elszámolásokról. "Nem tudtam, mire számítsak, így nagy meglepetés volt a bejelentés" – mondta a gönyűi Raffensperger Ferencné. A tájékoztatókon Kara Ákos országgyűlési képviselő beszédében szólt a két településen megvalósult kétmilliárd forintos csatornaberuházás sikerességéről. De nem ez volt a meglepetés: bejelentették ugyanis, hogy Gönyű és Nagyszentjános Víziközmű Társulat küldöttgyűlése 385 ezer forintról 160 ezer forintra csökkentette a csatornaberuházással kapcsolatos érdekeltségi hozzájárulást, a helyben élők pedig visszakapnak eddigi befizetéseikből.


A változásnak oka egyrészt a takarékos, felelős gazdálkodás, másrészt az, hogy a beruházás forrását biztosító európai uniós projekt támogatási intenzitását 92 százalékra emelték. A társulat az így kapott 158 millió forintot a felvett hitelbe előtörlesztette. Ezáltal csökkent a bank követelése és mérsékelhetővé vált a lakosok hozzájárulása a beruházáshoz. Emiatt a tagok nagy részének többletbefizetése keletkezett, tehát nemcsak hogy nem kell tovább fizetni havonta a hozzájárulást, de még vissza is kapnak a lakosok a befizetett pénzből. Azoknak, akik a Fundamenta Lakáskassza Zrt.-vel szerződést kötöttek, a többletbefizetést részben a társulat, részben a Fundamenta Lakáskassza Zrt. fogja visszatéríteni.


"Havi 2900 forintot fizettünk évek óta, úgy volt, hogy nyáron jár le. Most szóltak, hogy már az áprilisit sem kell átutalni. Sőt, vissza is kapunk, nem is keveset. Azt nem tudjuk, pontosan mennyit, de százezer forint körüli összegről volt szó. Nem is kell mondani, örülünk, a beruházással is elégedettek vagyunk" – mondta Raffensperger Ferencné. Az érintett lakóknak május végéig kell kitöltve és aláírva visszaküldeniük egy nyilatkozatot a gönyűi polgármesteri hivatalba, hogy a túlfizetést szeptember 1. és 30. között visszautalják nekik. A víziközmű-társulat elszámolóbizottságának elnöke azt is közölte, hogy a lakosok egy része még a csökkentett hozzájárulás mellett is hátralékban maradt, aki nem fizeti tartozását, attól azt adóként hajtják be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!