Győr és környéke

2017.03.20. 08:00

Újabb építkezés az egyetemen

<br>Újabb építkezés kezdődik napokon belül a Széchenyi István Egyetem területén, a kivitelezőkkel való szerződéskötéssel célegyenesbe került a Menedzsment Campus. Jövő nyárra készülhet el a három épületből álló központ 6,4 milliárd forintból, a posta mellett elektromos töltőállomás is helyet kap.

Zsenák-Kiss Szimóna

Másfél éve, 2015 szeptemberében szavazott meg a kormányzat 6,4 milliárd forint támogatást a Széchenyi István Egyetemnek (SZE) a Felsőoktatási és Ipari Együttműködések Központjának (FIEK) megvalósítására. Ez a központ ad majd helyet az egyetem és az ipar, a Széchenyivel kapcsolatban álló vállalkozások közös munkáinak, kutatásainak. Mindemellett oktatási célokat is szolgál, a centrumban folyó fejlesztésekből, tesztelésekből az oktatók és a hallgatók is kivehetik majd a részüket. Ez a beruházás az egyetem régi álma, ami sokat váratott magára. A nagy összegű állami segítség bejelentésekor úgy tűnt, 2017 szeptemberére állhat a három részből álló épületegyüttes a régi Manna bolt helyén és környékén. Az építkezés végül most kezdődhet el, aláírták a szerződést az egyetem, a kivitelező WHB Zrt. és az Euro Generál Zrt. konzorciumának képviselői. Napokon belül átadják a területet a szakembereknek, a SZE ezen oldalát is munkagépek foglalják el.

Az építkezés bontással kezdődik: március-áprilisban eltűnik a régi Manna. Fotó: Bertleff A.A 4700 négyzetméter összterületű centrum három épületből áll majd. A legnagyobb a Menedzsment Campus lesz (2514 négyzetméter) előadótermekkel, alkotóhelyekkel, kiszolgálózónákkal, kávézóval. A kutatásokat, teszteléseket a Logisztikai és Csomagolásvizsgáló Laborban (759 négyzetméter) és a Fékpad Épületben (1464 négyzetméter) végzik, ez utóbbiban alakítanak ki e-oktatólabort is. Csomagvizsgáló labor most is van, de ott – ahogy Földesi Péter rektor mondta – „XIX. századi körülmények között folyik nagyon komoly munka". Az építkezés bontással kezdődik: március-áprilisban eltűnik a régi Manna. Ezután rögtön az új csomagolásvizsgálónak állnak neki, addig ugyanis, amíg az el nem készül, nem lehet elbontani a régit.


Októberben adhatják át ezt az épületet, akkor oda költözhet a csomagolásvizsgáló, a régi helyén pedig felhúzhatják a Menedzsment Campust. A Fékpad Épületet a műteremházzal szembe, az Audi-labor mellé tervezték, az első kapavágások ott is áprilisban megtörténnek. A komplexumhoz megfelelő úthálózatot és parkolókat is kialakítanak, a posta mellett elektromos töltőállomást is üzembe helyeznek – tájékoztatott Tamándl László, az egyetem pályázati irodájának vezetője. Mindez 2018 júniusára lehet valóság, a 2018/19-es tanévben már használhatják azt a hallgatók és az oktatók.


Földesi Péter hangsúlyozta: „Ez nem látványberuházás, komoly munka folyik majd a központban. Huszonegyedik századi egyetemet építünk, ehhez fontos a külső, de éppúgy a tartalom, a szellemiség is." Hozzátette: „Bár ez a beruházás konkrét eseményhez nem kötődik (az új kollégiumnak az EYOF-ra készen kell lennie – szerk.), mégis fontos a határidők tartása, mert folyamatosan érkeznek majd a központba rendelt eszközök, amelyeket el kell tudni helyezni." Ahogy arról korábban beszámoltunk: a gépeket már gyártják, a 6,4 milliárdos támogatás felét ez „viszi el".

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!