Győr és környéke

2017.03.11. 08:00

Tiszta vizet engednének a pohárba Gönyűn

Cséfalvay Attila

Az egyik gönyűi vízellátást biztosító kút arzéntartalma határérték feletti. Helyiképviselők szerint összességében jó a vizük, s attól tartanak, a győri hálózatra kapcsolnák őket egy tervezett beruházással. Lakossági fórumot kezdeményeztek. „Ha nem támogatjuk a beruházást, a miniszter magához rendelheti a döntést" – emiatt is hajlana a fejlesztésre a gönyűi polgármester. 


„A faluban ásványvíz minőségű víz folyik a csapból, mégis lekapcsolnák a helyi vízmű kútjairól és rákötnék (Nagyszentjánossal együtt) vízhálózatát a győrire" – ezzel kereste meg lapunkat dr. Nagy Gergely gönyűi képviselő. A testület év elején értesült róla, hogy a két település ivóvizének javításáról szóló projektet egy tavalyi kormányhatározat nevesíti, s az egyik gönyűi kút vizének határérték feletti az arzéntartalma. 


„Korábban kisebb horderejű dolgokban már jóval a beruházás megindulása előtt lakossági fórumokat szerveztek. Most egy ilyen alapvető kérdésben jött egy levél, mellékleteiben már mindent előkészítettek" – folytatta a képviselő.

 

Nagy Gergely szerint jó az ivóvizük és sokat veszítenének, ha a győri hálózatra kapcsolnák őket.  Fotó: Bertleff András

Nagy Gergely szerint jó az ivóvizük és sokat veszítenének, ha a győri hálózatra kapcsolnák őket. Fotó: Bertleff András

 

Arra szabad költeni, amire adják


Az Országos Közegészségügyi Központ szakvéleménye szerint a két gönyűi kút közül az egyik valóban határérték feletti arzént tartalmaz, keverésükkel normál üzemmódban azonban megfelelő az érték. Ha azonban a második kút meghibásodna, határérték feletti lenne az arzéntartalom, s bár a víz minősége évek óta megfelelő, közegészségügyi szempontból részükről támogatható a KEHOP-projekt. 


„Uniós pénzre lehet pályázni, de azt csak arra szabad elkölteni, amire adják: a saját vízművünk, kútjaink további egyszerű, gyors és költséghatékony korszerűsítésére, semmiképpen sem a Pannon-Víz hálózatának fölösleges, bonyolult és rendkívülköltséges bővítésére" – mondta dr. Nagy Gergely. Hozzátette, a polgármester a beruházás mellett kardoskodik. „Testületi felhatalmazással olyan »konzorciumi megállapodást« akarnak aláíratni a két község polgármesterével még a megvalósíthatósági tanulmány elkészülte előtt, melyben átadunk minden döntési jogot a konzorcium vezetőjének." 

Több megoldás is lehetséges


Ez utóbbi állítást cáfolta lapunknak Major Gábor polgármester. „A pályázat nem azt jelenti, hogy csatlakozunk a győri hálózatra, az csak az egyik lehetséges mód egy újkút fúrása vagy a mostani arzénmentesítése mellett. Ha pályázunk, tevékenyen részt tudunk venni a beruházás előkészítésében, a konzorcium minden döntését testületi jóváhagyás előzheti meg. Ha elutasítjuk a kiemelt beruházást, az önkormányzati törvény értelmében a miniszter magához rendelheti a döntés jogát, s átnyúlhatnak a fejünk felett. A 330 milliós fejlesztés a falutól önrészt nem igényel. Úgy gondolom, a részletes megvalósíthatósági tanulmány után érdemes lakossági fórumot összehívni, ahol a megvalósítási módokról vitázhatunk. Egyet szeretnék: iható, jó vizünk legyen."

 

Major Balázs polgármester

Major Balázs polgármester

Ne a győri hálózatra


„Ezzel egyetértek, de nem úgy, hogy a győri hálózatra kötjük a gönyűit" – reagált Lakatos Attila képviselő. Ő úgy érzi, korábban minden eléjük tett dokumentum erről a szándékról árulkodott. A beruházást támogatná, ám úgy látja, például a mostanikút arzénmentesítése a 330 milliós fejlesztés töredékéért megvalósítható lenne. A gönyűi testület csütörtökön nem hozott határozatot, a képviselők kezdeményeztéklakossági fórum összehívását a kérdésben. 


Nyomokban se legyen arzén


A Pannon-Víz zrt. kérdésünkre leszögezte,   Gönyű és Nagyszentjános községek ivóvízellátását a Gönyű belterületén lévő vízműtelep biztosítja. Az itt üzemelő két vízműkút közül az egyiknek határérték feletti arzént tartalmazó vize van, a másiké  arzénmentes. A két kút vize keverve határérték alatti arzéntartalommal tudja elhagyni a vízműtelepet (a határérték: 10,0 µg/liter).


„A szolgáltatott ivóvíz minősége szoros hatósági ellenőrzés alatt van, s a vizsgálatok minden esetben az előírásoknak megfelelő vízminőséget igazoltak. Váratlan helyzetben, mikor az arzénmentes kútnál üzemzavar vagy karbantartás van, nincs olyan arzénmentes víz, ami az arzéntartalmat határérték alá szállíthatná. Ám teljesen jogos és elvárható igény, hogy Gönyű és Nagyszentjános lakói olyan ivóvízhez jussanak, ami nyomokban sem tartalmaz arzént."

 

Lakatos Attila

Lakatos Attila

Távvezetéken jönne a gönyűi tározóba


„Ezt a bizonytalanságot lenne hivatott megoldani a vízminőség-javító programban való részvétel. Ennek során a Győrt és környékét is ellátó kutak kiváló minőségű, garantáltan arzénmentes ivóvize jutna el a gönyűi és a nagyszentjánosi fogyasztókhoz. Ez olyan módon történne, hogy az arzénmentes víz távvezetéken a gönyűi vízműtelep tározómedencéibe érkezik és onnan továbbítják a meglévő hálózati szivattyúk a két település vezetékhálózatába. Minden más megoldás az arzént és a vele kapcsolatos problémákat napirenden tartja (akár a vízben határérték alatt, akár az arzénmentesítés során keletkező veszélyes hulladékformájában), amit szakmai felelősséggel nem lehet támogatni" – közölték. 


A Pannon-Víz szerint startra kész a projekt, az ivóvízminőség-javító programközponti forrásai biztosítanák a megvalósítás fedezetét, pusztán az érintett önkormányzatok támogató jelzésére várnak.  

Lakatos Attila a beruházást támogatná, ám úgy látja,  a mostani kút arzénmentesítése a 330 milliós fejlesztés töredékéért megvalósítható lenne.


Cikkünket a hetente szombaton megjelenő K2 magazinban találják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!