Győr és környéke

2017.03.10. 08:00

Tető alatt a győri egyetemi kollégium

Mind a kilenc szintje elkészült az új egyetemi kollégiumnak, tető alatt, fűtve van már az épület. Júniusra végeznek a kivitelezéssel, s addigra megszépülnek a régi kollégiumi szobák is - az utolsó 150 felújítása zajlik. A parkolóházat május végén adhatják át, az utolsó előtti félemeletet betonozták tegnap.

Zsenák-Kiss Szimóna

Tizenegy hónapja vették birtokba a szakemberek és a munkagépek a Mobilis melletti területet, áprilisban kezdték építeni a Széchenyi István Egyetem új, kilencszintes kollégiumát. A munka rendkívüli üteméről mindent elárul, hogy mostanra teljesen elkészült a 19 ezer 400 négyzetméteres épület szerkezete, tető alá került, beépítették a homlokzati nyílászárókat, elindították a fűtési rendszert, berendeztek egy mintaszobát.


Mindemellett a három régi kollégiumi szárnyból (mintegy 15 ezer négyzetméter) is felújítottak már kettőt: a K3 és K4 épületben megtörtént a fűtés-korszerűsítés, a gyenge- és erősáram felújítása, a belső nyílászárók cseréje, a festés, a burkolatcsere, a vizesblokkok felújítása, a 300 szoba bútorzatának cseréje. Most már a harmadik, a K2 szárnyban végzik ugyanezeket a munkákat – tájékoztatott Geszler Norbert, az egyik főkivitelező, a West Hungária Bau Kft. (WHB) projektvezetője.  

 

Tizenegy hónap alatt elkészült a 19 ezer 400 négyzetméteres kollégium kilenc szintje, tető alatt, fűtve van már.

Tizenegy hónap alatt elkészült a 19 ezer 400 négyzetméteres kollégium kilenc szintje, tető alatt, fűtve van már.


„Az új kollégiumban már belsőépítészeti munkák folynak. A belső falazási-vakolási munkák készen vannak, a hidegburkolás és az álmennyezetek építése a negyedik emeleten tart, a festés a hatodikon, a gépész- és villamos munkák a hetediken. A napokban kezdődött a lift szerelése és a homlokzat szigetelése" – tudtuk meg a projektvezetőtől, miközben az első szinten elkészült szobához vezetett minket. Egyszerű burkolatok és bútorok uralják a teret, de modern, komfortos és a már meglévő épületekben lévőnél nagyobb, tágasabb helyük lesz majd az itt lakó kollégistáknak. A kétágyas szobákban az íróasztalokon kívül szekrényeknek is jutott hely, s külön hűtő és fürdőszoba is tartozik mindegyikhez.

 

Modern, komfortos szobák várják majd a kollégistákat. Egy már be van rendezve, Jerkovich Brigitta, az egyetemi kollégiumok munkatársa mutatta meg azt. Fotók: Mészáros Mátyás

Modern, komfortos szobák várják majd a kollégistákat. Egy már be van rendezve, Jerkovich Brigitta, az egyetemi kollégiumok munkatársa mutatta meg azt. Fotók: Mészáros Mátyás


Mindössze egy emberrel kell tehát majd osztozniuk a lakóknak. Ugyanígy néznek ki a régi szárnyak felújított szobái is, ugyanolyan bútorok és burkolatok kerülnek oda is, csak a hely kisebb valamivel. De akármelyik épületben is kapnak elhelyezést majd a hallgatók, XXI. századi, minden igényt kielégítő körülmények közé kerülnek. Ők viszont csak a második lakói lesznek a kollégiumoknak, elsőként az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál versenyzői vehetik birtokba. Ahogy arról már beszámoltunk: az egyetem területén lesz az olajgyári mellett a másik olimpiai falu, így a kivitelezés határidejét is ez határozza meg. „Június végén legkésőbb levonulunk, s átadjuk az épületeket. Jól állunk, tartható ez a határidő" – jelentette ki Geszler Norbert. 


A következő hónapokban bármilyen mostoha lehet az időjárás, a munkálatokat az már nem befolyásolja. A szükséges létszám is adott, közel háromszázan dolgoznak egyszerre az új és a régi kollégiumokon. Közben az egyetemi csarnok melletti parkolóház szintráépítéssel kétszáz férőhellyel bővül. Ott tegnap az utolsó előtti félemeletet betonozták, az már május végére elkészülhet – fűzte hozzá Geszler Norbert. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!