Győr és környéke

2017.03.04. 08:00

Szól még a Lőwy lányok harmonikája

A Lőwy családot - a tizenéves lányokat, édesanyjukat, édesapjukat - 1944-ben deportálták Győr-Révfaluból. A visszatérés reményében megőrzésre hátrahagytak egy csomagot a szomszédos baráti családnál. A több mint hetven éve őrzött tárgyakat Kovács Lajos nagyanyja hagyatékaként féltett kincsként vigyázta, mielőtt a győri hitközségre bízta.

Werner Krisztina

– Még nem éltem, mikor a csomag hozzánk került, viszont nagyanyám – lánykori nevén Hoffer Mária – annyiszor elmesélte a történetet, hogy szó szerint fel tudom idézni – mondta Kovács Lajos. – Nagymamám barátságban volt Lőwyné Böhm Juttával. Mikor a családnak össze kellett pakolni, áthozott a Lőwy néni egy csomagot, amiben kalap, fejfedők, kendők voltak és a kislányok harmonikái. A padlásra kerültek egy nagy teknő alá, a nagymama a lelkünkre kötötte, hogy nem szabad hozzányúlni, mert az Isten megbüntet minket. 


A családot elvitték, hiába várták vissza őket a szomszédok és barátok, senki nem tért haza. – Nagyanyám élete végéig reménykedett, hogy visszatérnek a Torkoskertbe – folytatja a történetet Kovács Lajos. – Annyira hitt benne, hogy mindig emlegette, milyen jó lenne feleségnek nekem az egyik lány, Rebeka.


 

Lőwy Jutka és Rebeka harmonikái a győri zsidó helytörténeti múzeumba kerültek.

Lőwy Jutka és Rebeka harmonikái a győri zsidó helytörténeti múzeumba kerültek.

 

A teknő alatt őrzött "hagyatékról" soha nem feledkezett meg a család. Az ’54-es árvíz ellepte a házat is, az ár elvonultával fél évig szárogatták a deszkakerítésen a zsák tartalmát, mielőtt újra visszakerültek a padlásra.


– Mikor nagyapám és apám hazatértek az orosz fogságból és megtudták, hogy a padláson vannak a harmonikák, néhanapján előkerültek. Ezt csak akkor mertük megtenni, mikor a nagymama nem volt otthon. Egyszer rajtakapott minket, nagyon dühös lett és azonnal visszaparancsolta a helyükre.


Öt éve lebontották a régi házat, a helyén már új áll. Lőwyék csomagját vitte magával Kovács Lajos, őrizgette a harmonikákat, mert a nagymama intelme, hogy vigyázzon rá, mert az Isten megbünteti, mindig visszacsengett benne.


– Tiszteletben tartottam a nagymama kérését, a padlásfeljáróban, száraz helyen óvtam a harmonikákat, de a múltkor eszembe jutott, hogy jobb helyen lennének a múzeumban, elviszem oda. Azóta megnyugodtam, úgy érzem, jó helyre kerültek.


Lőwy Jutka és Rebeka harmonikái a győri zsidó helytörténeti múzeum tárgyi emlékei lettek. A hangszerek még szólnak, történetüket Kovács Lajos az utókorra bízta.

Emlékek


Több olyan tárgy került a győri hitközséghez, melyet megőrzésre adtak át deportáltak. A közelmúltban egy rádió és a Polnauer család likőrös kínálóüvege is hozzájuk került. Ezek a tárgyi emlékek a Kossuth utcai Menház állandó zsidó helytörténeti kiállításán megtekinthetőek. A 20/985-0946-os telefonszámon szívesen vesznek további felajánlásokat.

 






 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!