Győr és környéke

2017.03.10. 08:00

Megható: kétszer mentette meg Artúr életét Pici Nyúlon - fotók

Ritka a kutya-macska barátság, de egy életre szól. Az, hogy egy kutya örökbe fogadja a legjobb barátját és kölyökkorában szoptassa, még inkább az. Ám ami Nyúlon megesett, ennél is továbbmegy. A megható történetből egy tettre kész, szabadnapos tűzoltónak köszönhetően lett sikeres életmentés.

D. Pusztai Andrea

A győrújbaráti Csíki Árpád és felesége, Tünde szerda este éppen társastáncra készült. Amikor kiléptek a kapun, aligha sejtették, hogy amit átélnek, két nap múlva a Kisalföld címlapjára kerül. Egyéves cicájuk, Artúr az árokban hevert. Vér patakzott az orrából és a szájából, megsérült a bal szeme. Valószínűleg autó ütötte el.


A pár azonnal felhívta dr. Rácz Elemér állatorvost, aki épp akkor fejezte be a rendelést Nyúlon. A doktor nem késlekedett, fogadta a kétségbeesett gazdikat, akik ölbe kapták a beteget és nyomban elindultak hozzá a rendelőbe. De be már nem jutottak.


Amint a gazdik odaértek Nyúlra, és az autó ajtaja kinyílt, Artúr pánikba esett és kereket oldott. Gazdája egy jó kilométeren át futott utána, aztán szem elől tévesztette. 

 

Ragaszkodás, szeretet és határtalan öröm

Ragaszkodás, szeretet és határtalan öröm – Csíki Árpád és Tünde, a boldog gazdik, jobbra pedig Violka Róbert tűzoltó. A mosolyuk és ahogy Pici, a tacskó odahajol megmentett barátjához, Artúrhoz, mindent elmond. Fotó: H. Baranyai Edina


Késő estébe nyúlt az elkeseredett keresés. Árpád feleségének, Tündének akkor eszébe jutott Pici, a tacskó, aki anyja helyett anyja volt Artúrnak.


Egy évet kell visszalépnünk az időben, amikor Artúr alig pár hetes korában odakerült a kapuvári nagymamától Árpádékhoz. Pici óvta, szoptatta, kölykeként szerette a cicát, aki egy életre szóló ragaszkodással hálálta meg a gondoskodást. Most mégis úgy tűnik, újra Picin volt a sor.


A házaspár este fél tíz környékére fordult meg Győrújbarátról, hazamentek Piciért. A tacskó volt az utolsó reményük. Ha valaki, ő Artúr nyomára bukkanhat. Nem tévedtek.

 

Két összeszegelt tetőléc és pár ruhadarab - ezzel sikerült Violka Róbertnek óvatosan kitolnia a rémült cicát a kilenc méter hosszú cső túloldalán. Fotó: Dr. Rácz Elemér

Két összeszegelt tetőléc és pár ruhadarab – ezzel sikerült Violka Róbertnek óvatosan kitolnia a rémült cicát a kilenc méter hosszú cső túloldalán. Fotó: Dr. Rácz Elemér


Árpád ott engedte el, ahol Artúrt elvesztette. Pici nem tétovázott, szinte repítette a szimata, csak kétszáz méter után cövekelt le, egy dupla autóbejáró alatt húzódó kilenc méter hosszú vízelvezető cső végénél kezdett kaparni. Sikerült. Megtalálta a barátját.


Artúr bent kuksolt a 9 méteres cső kellős közepén és nem mozdult. Csak az elemlámpa fényére kigyúló szempár árulkodott róla, hogy él. Az öröm és elszántság viszont ott és akkor kevés volt a kiszabadításához. Egy teljes éjszakát töltött a nyirkos, hideg csőben, egyedül, sérülten.


Amint megvirradt, Árpád visszaautózott Nyúlra, de bárhogy próbálta, nem tudta rávenni az átfagyott, elgémberedett cicát arra, hogy kijöjjön. Értesítette a történtekről az állatorvost, aki gondolt egyet és egy falubelijétől kért segítséget. 

 

Csíki Árpád először vehette kezébe a rémült és elcsigázott Artúrt azóta, hogy előző nap megszökött.

Csíki Árpád először vehette kezébe a rémült és elcsigázott Artúrt azóta, hogy előző nap megszökött.


Violka Róbert, az Audi tűzoltója előtte 13 évig hivatásosként dolgozott. Hatkor ért haza a 24 órás műszakból, épp megkezdte volna a szabadnapját, de a történtek hallatán nem habozott. A helyszínen találkozott a doktorral, aki akkor már annyira bízott a sikerben, hogy hozta a fényképezőgépét és megörökítette a majd másfél órás mentőakciót.


Hosszas próbálkozás után Róbert végül összeszegelt két hatméteres tetőlécet, ruhadarabokat kötött a végére, és azzal nagy nehezen kitolta a rémült cicát a cső túloldalán. Óriási volt az öröm.

A doktor ott helyben megvizsgálta az elgyötört állatot, és azt tanácsolta a gazdiknak, hogy vigyék el a győrújbaráti rendelőbe. Dr. Dömötör Éva vette gondjaiba a sérültet. Ellátta, infúzióra kötötte és ügyelt rá egész nap. 

 

Álvemhesség - Amit Picinél tapasztaltak a gazdái, a kutyáknál gyakran megesik. Ha nincsenek is saját kölykeik, akár egy kismacska vagy egy plüssállat is be tudja indítani a hormonváltozást és a tejelv

Álvemhesség – Amit Picinél tapasztaltak a gazdái, a kutyáknál gyakran megesik. Ha nincsenek is saját kölykeik, akár egy kismacska vagy egy plüssállat is be tudja indítani a hormonváltozást és a tejelv


A nem mindennapi kaland legmeghatóbb pillanatának mi is tanúi lehettünk. Tegnapdélután Árpád és Tünde hazavihette Artúrt. A barátok a baleset és az átrettegett éjszaka után akkor látták egymást újra. 

– Nagyon hálásak vagyunk az önzetlen segítségért mindenkinek. Soha nem felejtjük el, mit tettek értünk – mondták búcsúzóul a boldog gazdik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!