Győr és környéke

2017.03.09. 08:00

Emlékév tűzzománcragyogásban Győrben

Hétfőn volt Kodály Zoltán halálának ötvenedik évfordulója. A győri Kodály-iskola lázasan készült a megemlékezésre, a diákok rengeteget tanultak a zeneszerző életéről. Az aulában található alkotás eredeti fényében ragyog, a Kovács Margit-iskola munkájának hála.

Ihász Nóra

A 2017-es év Kodály-emlékév: december 16-án ünnepeljük születésének 135. évfordulóját, március 6-án pedig az 50 éve elhunyt zeneszerzőre, népdalgyűjtőre, nyelvművelőre és népnevelőre emlékeztünk.


Horváthné Ferencz Judit, a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola intézményvezetője arról mesélt lapunknak, hogyan készültek az évfordulóra. "Tanulóink már hetek óta Kodály-lázban égnek, énektanáraik, osztályfőnökeik, tanítóik támogatásával ismerkednek iskolánk névadójának életével, munkásságával" – mondta.


Etseyatse Andrea énektanár hozzátette: "Az első-második osztályosaink a Kodály által gyűjtött gyermekjátékdalokon keresztül tapasztalták meg, hogy együtt énekelni, együtt játszani micsoda öröm. Tudatosult bennük, hogy a kézjeles szolmizáció Kodály Zoltán nevéhez fűződik szerte a világon. A harmadik-negyedik osztályosok a Háry János című daljáték népdalaival ismerkedtek."


Az iskola kiskórusa is megszólaltatott belőlük néhányat, és készültek népdal-illusztrációk is. A felsősök gyűjtőmunka kapcsán ismerkedtek a zeneszerző életével, tevékenységével, munkásságával. Kodályról – Kodálytól, ez volt a tablókészítés mottója: tartalmas és esztétikus tablók készültek, melyek már az intézmény auláját díszítik.


Ahogy belépünk az iskolába, nemcsak ezek a munkák hívják magukhoz az érdeklődőket, hanem Bardocz Barna 1982-ben készült, több négyzetméteres Kodály-emlék című alkotása is, mely újra eredeti pompájában ragyog. A Kodály-iskola és a győri Kovács Margit-iskola virágzó együttműködése vezetett oda, hogy a hatalmas művet fel lehetett újítani. A javítás a Kovács Margit-iskola végzős fém- és zománcműves tanulói – Bakó Ildikó, Csirkovics Alexandra, Göndöcs Eszter és Kovács Klaudia –, valamint tanáruk, Baranyai Anita keze munkáját dicséri.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!