Győr és környéke

2017.03.25. 08:00

Csikvándon nincsen munkanélküliség

,,Nem arról van szó, hogy a közmunka jó vagy rossz, hanem arról, hogy bizonyos problémák megoldására alkalmas, másokéra pedig nem" - tudjuk meg a szakembertől, miért olyan megosztó ez a törekvés. <br><br>Közfoglalkoztatás.

– Nálunk nincs munkanélküli. Hat évvel ezelőtt a Start-munkaprogramot jól ki tudtuk használni: nagyobb fejlesztést hajtottunk végre a településen. Visszavásároltuk például a téeszt, és felújítottuk az épületeket, kialakítottunk egy feldolgozóüzemet és egy állattartó telepet – meséli Kozma Tibor, Csikvánd polgármestere. Azt is megtudjuk tőle, hogy korábban is volt a falunak almása, aholközmunkások is dolgoztak, innen jött az ötlet, hogy a közmunkaprogram keretében komolyabban foglalkozzanak zöldség- és gyümölcstermesztéssel. Szőlőhegyen vásároltak területeket, szilvást, barackost és cseresznyést gondoznak. Vöröshagymával, fokhagymával és fűszerpaprikával foglalkoznak nagyobb tételben.


Cserélődik az emberállomány


Savanyúságokat, befőtteket és lekvárokat készítenek. Emellett kisállattartással is foglalkoznak. Vannak például kettős hasznú magyar sárga tyúkok – minden évben saját keltetésből új állományuk lesz. 10 milliós nagyságrendű az önkormányzat bevétele, ezt visszaforgatják a programba, ezáltal a fejlesztések a faluban maradnak. – Folyamatosan cserélődik az emberállomány. Éppen idén volt egy nagy váltás: 22-en elmentek a közfoglalkoztatásból a versenyszférába, illetve 2-en nyugdíjba. Ez a program lényege, és hála istennek nálunk működik. A munkavállalóink 80 százaléka nő – a kisgyerekes anyukáknak jó lehetőség – érvel a polgármester.


Nőhet az egyenlőtlenség


De miért olyan megosztó a közmunkaprogram? Molnár György, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója, közgazdász segít nekünk megérteni.


– A közfoglalkoztatást eredetileg azzal a céllal találták ki, hogy segítsen visszajutni az elsődleges munkaerőpiacra. 2011 óta azonban az derült ki, hogy elsősorban a megélhetést biztosítja, míg mások a település karbantartásában való szerepét hangsúlyozták. Nagyon kevés esetben vezeti vissza a munkavállalót a tényleges munkaerőpiacra. A mi 2014-ig tartó számításaink szerint a közfoglalkoztatás befejezése után 30 nappal a résztvevők mindössze 6 százaléka dolgozik az elsődleges munkapiacon, fél évvel később pedig 10–12 százaléka – magyarázza Molnár György.


Rámutat, hogy a Start-munkaprogramot hat évvel ezelőtt a kormány egyfajta kísérletként indította, mert attól mondjuk, hogy valaki kitisztítja a vízelvezető árkokat, nem jut vissza könnyebben a munkaerőpiacra. Mamár a közfoglalkoztatásban részt vevők legnagyobb százaléka piaci termékeket állít elő, mezőgazdasági termelést folytat. Ezzel azonban a települések között nőhet az egyenlőtlenség. Hiszen a sikeres gazdálkodás attól függ, hogy van-e vállalkozásra termett polgármester.

Mindig van kivétel


– Egy isten háta mögötti faluban kisebb a valószínűsége annak, hogy rátermett vezetőt, szakembereket találnak. Természetesen vannak kivételek. Ráadásul a közmunkaprogram sok esetben tönkreteszi a helyi termelőket, mert előbbi nem árérzékeny, azaz például 1 kiló paprikát 2000 forintért állítanak elő, miközben azt sokkal kevesebből meg lehetne termelni – világít rá a szakember.


Azt gondolnánk, hogy a Start-munkaprogrammal könnyebb a kilépés az elsődleges munkaerőpiacra, de nehéz megmondani, hogy valóban ennek köszönhető-e, hiszen véget ért a válság. Máskülönben a jó szakembereket, akik a közmunkaprogramban a mikrovállalkozásokat irányítják, nem engedik el, mert nélkülük összeomlana az egész. Továbbá Nyugat- és Északkelet-Magyarországközött is nagyok a különbségek.


Előbbinél jobbak a piaci elhelyezkedési lehetőségek, de a közfoglalkoztatottak nagy része, elsősorban egészségügyi okok miatt, nem tud igazán dolgozni. Most kibontakozóban van arra egy kísérlet, hogy a közfoglalkoztatást egészségi rehabilitációval kössék össze. Ha a gondolatot komolyan veszi a kormány, pozitív irányba történhetne változás.


Cikkünket a Kisalföld hetente szombaton megjelenő Szieszta mellékletében olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!