Győr és környéke

2017.03.14. 08:00

A győri istállótűz hőse, Gavotte 17 évig menetelt a díszszakasz élén

Emlékezetes nap lesz a holnapi a Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz életében. Az idei nemzeti ünnep az első, amikor nem Gavotte, a 2000-es iskolai istállótűz hőse fogja vezetni a menetet. A 24 éves paripa nyugdíjazásával Limanowára, a német félvérre öröklődik a megtiszteltetés, akit tavalyelőtt pártfogásába is vett.

D. Pusztai Andrea

 

Gavotte bőszen járja az állást, izgatottan forog, amikor a szomszédos boksz megnyílik és Limanowa kidugja a fejét rajta.


– Bárkit kivezetek, nem hiányolják a többiek, de bármelyik közülük megy, a másik dübörög, nyerítkezik utána – meséli Vígh Attila lovasszakoktató, edző, a Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz alapítója, vezetője, miközben ünneplőbe öltözteti a pej félvért.


Hetek óta lázasan készülnek a március 15-i ünnepségre a győri Veres Péter szakképző iskolában. Körmözik, patkolják a lovakat, erőnléti és kondicionáló edzéseket tartanak, szoktatják őket az extrém körülményekhez. A diákok a nyergeket és a kantárokat suvickolják. Aki holnap az attilát is magára ölti, már bizonyított: tanulmányi eredményével, biztos lovastudásával és követendő viselkedésével rászolgált arra, hogy a díszszakasz tagja legyen.

Balra Limanowa, aki holnap vezeti először a díszszakaszt, mellette pedig a nyugdíjas szürke, Gavotte. Nagy megtiszteltetés a Veres-iskola diákjai számára bekerülni a katonai hagyományőrzők közé, hisze

Balra Limanowa, aki holnap vezeti először a díszszakaszt, mellette pedig a nyugdíjas szürke, Gavotte. Nagy megtiszteltetés a Veres-iskola diákjai számára bekerülni a katonai hagyományőrzők közé, hiszen nemcsak a jó lovastudás és tanulmányi eredmény elvárás, de a példás magánélet is. A képen Takács Máté és Virág Viktor lovásztanulók. Fotó: H. Baranyai Edina

Tíz hátasló és két bardigiano lakja az iskolai istállót, a hátasok közül kilenc vonul holnap a belvárosba. Az öregek közül Rof, Gondár és Tarján, aztán a fiatalok, Széplak Szökevény, Kiara, Kommelin, Claudia és Liliom. Lajta, Liliom lánya az iskolában született, ő vendégként érkezik az ünnepségre. A menetet Limanowa vezeti, Gavotte pedig most először nem tart velük.


– Limanowa két éve került ide, most hétéves. Méltó utódja lesz a mesternek, sokat várok tőle. Emlékszem, Gavotte rögtön a pártfogásába vette, mintha érezte volna, hogy ő az örökös, máig hihetetlen mély kapcsolat van közöttük – folytatja Vígh Attila, aztán bevallja, hogy tart egy kicsit a holnapi naptól. – Itt hagyok majd egy őrt, de félek. Nem csodálkoznék, ha Gavotte szétszedné a bokszot, tudom, hogy annyira jönne majd velünk, még sosem maradt itthon. Ez meg majd azért fog izgulni, ha látja, hogy nem jön a mentora – mutat megint Limanowára, aztán előveszi a szekrényből a babaolajat és azt teszi, amit 17 éve minden áldott nap. Finoman Gavotte tűz perzselte, ráncos bőrébe dörzsöli.


Az angloarab paripa ötévesen került a Veresbe és örökre beírta magát a város emlékezetébe, amikor túlélte az iskolai istállót 2000-ben sújtó rettenetes tűzvészt. Hősként viselte a szörnyű kínokat, teste 70 százaléka megégett, a hámréteg, a szőrtüszők és az izzadságmirigyek is elpusztultak. A forró levegő megégette a légútjait, füstmérgezést kapott. 

Amit akkor senki sem sejtett, hogy Gavotte nemcsak talpra áll, de kitartásával példát is mutat. Hosszú éveken át versenyzett eredményesen és büszkén vezette a hagyományőrző díszszakaszt. A galambszürke paripa mostanra elfáradt. Tavaly visszavonult, maga a polgármester búcsúztatta el. Nyereg is csak kétszer volta rajta azóta.


Holnap sokan fogják Limanowa lépteit figyelni. Most harmadszor vonul, de az élen kezdő.


– Későn érő típus, kicsit még bizalmatlan, de rettenetes munkabíró képesség és szorgalom jellemzi. Nagyon jóindulatú és okos – mondja róla a díszszakasz vezetője, akitől a ló a nevét kapta. – 1914-ben Galíciában Limanowa mellett volt egy csata, az osztrák–magyar csapatok megállították az áttörni készülő orosz csapatokat. A lengyelek úgy tartják, hogy a magyar huszárok mentettékmeg őket az idegen uralomtól. A győri szál az, hogy a legendás hírű 9-es gróf Nádasdy huszárezred parancsnoka, Muhr Ottmár ezredes emlékét Győrben emléktábla őrzi a József Attila utcában, az egykori laktanyánál.

Ha látni szeretné 

A győri lovasok rendőri felvezetéssel indulnak a Veres-iskolából szerdán délelőtt 9.45 és 9.55 között. A Szent Imre út–Bartók Béla út–Baross út útvonalon haladnak az Országzászlóig. Ott csatlakoznak a szabadhegyi Nádasdy-huszárokhoz.

A díszszakasz

1997 szeptemberében kezdődött el a lovasszakképzés a győri Veres Péter-iskolában két lóval és két csikóval. A Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz három évvel később alakult meg.


 

Címkék#Győr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!