Győr és környéke

2017.02.09. 15:08

Kiderítettük, miért körözött a C-17-es óriási repülő Győr térségében

Hét elején óriási érdeklődés kísérte a kisalfold.hu-n a Győr környéke felett másfél órán át köröző C-17-es katonai teherszállító repülőgépet. A Honvédelmi Minisztérium szerint az óriási méretű gép kiképzési repülést hajtott végre.

Szeghalmi Balázs

A repülőt Győrtől kezdve Nyúlon át Bakonypéterdig látták. Szemtanúk szerint Komárom-Esztergom megye felől érkezett, majd keleti irányba is távozott a gép.


Mint ismert, a NATO nehéz teherszállító ezredének három C-17-ese hét éve állomásozik a pápai bázisrepülőtéren. A három "Big Mac" - ahogy egy magyar újságíró elnevezte a gépóriást - magyar felségjelzéssel teljesíti a missziókat. A múlt vasárnap köröző C-17-es nem a három pápai gép egyike volt, az Olvasóink küldte fotókon jól látható az amerikai felségjelzés.

A C-17-es beceneve


Az amerikai katonák Moose-nak, magyarul rénszarvasnak becézik a C-17-eseket. A 77,5 tonna szállítására alkalmas repülőt "nagyvasnak" is szokták emlegetni.


Navigációs feladatok


Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi célt szolgált a rengeteg ember figyelmét felkeltő manőver? A Honvédelmi Minisztérium szűkszavú válaszából annyi derül ki, hogy a C-17-es kiképzési repülést hajtott végre. Egy neve elhallgatását kérő repülési szakembertől többet tudtunk meg.


A C-17-es kondenzcsíkja szinte szabályos félkört írt. Ha várakoznia kell egy repülőgépnek a leszállásra, akkor a pilóták ovális pályán tartják a gépet. Tekintettel arra, hogy vasárnap tiszta, napos idő volt, időjárási nehézség biztosan nem hátráltatta a földet érést. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a pilóták navigációs feladatokat gyakoroltak Győr felett.

Amerikai C-17 katonai teherszállító körözött a térségünk felett. Fotók: Szabó Péter


Teherdobások a magasból


Ennél a pontnál kell megjegyezni, hogy a C-17-eseket természeti és humánkatasztrófák esetén is bevetik. A legénység számára rutinfeladatok közé tartozik több száz kilós élelmiszercsomagok pontos célba juttatása a magasból. Légideszant-gyakorlatokokon évente többször vesznek részt a C-17-esek pilótái.


A Pápán állomásozó Nehéz Légiszállító Ezred személyzete legutóbb tavaly decemberben az olaszországi Aviano légibázison bizonyította tudását. Itt előbb ejtőernyősök ugrottak ki a gép gyomrából, majd következtek a teherdobási műveletek. Hasonló gyakorlattól nem kell tartani civil lakóterület felett, utóbbi szimulációkat külvilágtól elzárt bázison teljesítik a katonák.


Elmaradt az égdörgésszerű hang


A vasárnapi, Győr környéke feletti repülés több ezer méter magasságban zajlott. Szerencsére a köröző C-17-es nem zavarta meg az ebéd után pihenőket. Ha "Big Mac" pár száz méterrel repült volna a házak felett, az égdörgésszerű hangjára mindenki felébredt volna. A C-17-esek méreteiről mindent elmond, hogy a repülőgép legmagasabb pontja 16,79 méterrel van a talajszint felett. Ez egy ötemeletes ház magasságának felel meg.

Óriási fészket raktak a C-17-eseknek Pápán


November közepén átadták a C-17-esek új hangárját Pápán, ahol karbantartják a katonai repülőgépeket. Riportunkat ide, az ejtőernyős bemutatót és a teherdobásokat ide kattintva nézhetik meg!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!