Győr és környéke

2017.02.14. 16:35

A sas leszállt Péren - történelmi repülő landolt Győr közelében - videó, fotók

A gépmatuzsálem a Golden Globe-díjas filmsorozat, a többek közt Sopronban is rögzített "A korona" forgatására érkezett hazánkba. Ahogy a péri személyzet egyik tagja fogalmazott: repülni képes múzeumi példány szemtanúi voltunk.

Szeghalmi Balázs

Kedden öt perccel 12 óra előtt landolt a Junkers Ju 52 típusú, német gyártmányú repülő, majd nem sokkal délután fél három után távozott Pérről. A különleges gépet 1939-ben építették. Anno több mint 4000 darabot gyártottak, jelenleg alig 10 működőképes példány maradt az utókorra.


A gép Svájcban emelkedett a felhők közé. A repülő törzsén a német légierő második világháborús felségjelzése, a vaskereszt volt látható. A gépet a történelmi filmsorozat kedvéért festették ezüst-szürkéről zöldre. Az egyik pilóta, Urs Nagel készségesen vezette a kisalfold.hu stábját a szűk pilótafülkébe.

 



Zürichből Los Angelesbe


"A gép a második világháború idején svájci felségjelzéssel repült, harcműveletekben nem vett részt. Egészen a hetvenes évek végéig volt a svájci katonaság kötelékében. A mai napig Svájc tulajdonában áll, bárki bérelheti személyzettel együtt" - kezdte a svájci férfi, aki 15 éve vezeti a különleges repülőt. Urs Nagel főként Európán belül szállít utasokat, de négy éve Zürichből Los Angelesbe irányította a Ju 52-est. "Oda-vissza több mint két hétig tartott az utazás, rengeteg töltőállomáson álltunk meg tankolni. A gép remekül vizsgázott a hosszú úton" - tette hozzá Urs Nagel.


A svájci pilóta szerint a legnagyobb különbség a mai repülőkhöz képest, hogy robotpilóta nem segíti a munkáját, kizárólag kézzel lehet vezetni a Ju 52-est. A repülőt három, szintén a harmincas években épített BMW csillagmotor hajtja.


 

Urs Nagel pilóta



"A koronának" kell a gép


A péri kitérőt a vámszabályok tették kötelezővé, mivel az alpesi ország nem tagja az Európai Uniónak. A gép egyébként Budaörsre igyekezett, de a fővároshoz közeli repülőtéren nincs lehetőség vámolásra. Mindent elmond a különleges repülőről, hogy nem csupán a péri személyzet tagjai, hanem a vámosok is fényképezkedtek vele.


Úgy tudjuk, a repülőt ugyanaz a stáb bérelte ki, mely jelenleg Sopronban forgatja "A korona" című, II. Erzsébet angol királynőről szóló történelmi sorozatot. A tavaly bemutatott első évad számos komoly elismerést zsebelt be, többek között meglepetésre elnyerte a Trónok harca elől a legjobb drámai sorozatnak járó Golden Globe-ot.

 

Audi vezette fel Péren a BMW motorral gyártott történelmi gépet - fotó: Péri Reptér




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!