Győr és környéke

2017.01.19. 08:00

Stallone repülője szállt le Péren - videó, fotók

Szerdán egy Antonov 26-os emelkedett magasba a péri repülőtérről. A kedd éjszaka érkezett gép orrán cápafogak, a törzsén több halálfejes motívum volt látható. Az egyedi díszítés nem a véletlen számlájára írható: a Péren vendégeskedő repülő szerepel Sylvester Stallone "Feláldozhatóak" című mozifilmjének harmadik részében.

Szeghalmi Balázs

A Hollywood-i akciótrilógia harmadik részében az Antonov 26-os fontos szerepet kap. A repülővel utaznak küldetési helyszínükre az akciósztárok (többek közt Jason Statham, de az An 26-os közelében feltűnik Arnold Schwarzenegger is), számos látványos jelenet köthető a géphez. A filmben maga Stallone vezeti a gépet. Péren azonban nem a Rambo és Rocky-filmek sztárja, hanem a légi áruszállítással foglalkozó Rose Air ötfős személyzete landolt kedd éjszaka. Ők a pihenőidejüket Győrben töltötték.


 



Ügyes reklámfogás


"Hasonló áruszállítógépek rendszeresen érkeznek a péri repülőtérre. Repülési szakportálokon régóta téma a különleges Antonov 26-os. A film készítői civil légitársaságtól kölcsönözték a repülőt, majd akciófilmbe illő motívumokkal festették le. Miután a forgatás véget ért, a Rose Air tulajdonosai úgy döntöttek, hogy nem bántják a cápafogakat és a halálfejeket. Az ügyes reklámhúzásnak köszönhetően minden repülőtéren tudják, hogy Stallone `gépe´ hoz épp több tonna árut" - mondta Pap Ferenc, a péri repülőtér munkatársa.


 

A két



Irány Németország


Az Antonov 26-os Németországból érkezett a Győrhöz közeli repülőtérre és oda is indult vissza nem sokkal ebéd után szerdán. A gép összsúlya 24 tonna (5,5 tonna szállítmányt bír el), az utazó sebessége 440 km/óra, 2500 km-re elegendő kerozint képes tankolni. Európán belül használják áruszállításra. A repülőgép az egykori Szovjetunióban készült, napjainkban már nem gyártanak Antonov 26-osokat. Ugyanilyen repülők még szolgálnak a Magyar Honvédség kötelékében, ott is az áruszállítás a fő feladatuk.

Milliárdos fejlesztések a péri reptéren


​A győri önkormányzat, az Audi és a magyar kormány összefogásával valósult meg a péri repülőtér kétmilliárd forintos fejlesztése két és fél éve. A korábban 1 450 méter hosszú kifutópályát 780 méterrel meghosszabbították, a teherbírását jelentősen emelték.


A fejlesztés során rendkívül erős, intenzív fényű világítást kapott a kifutópálya. Az új fénytechnika és műszeres leszállító rendszer lehetővé teszi, hogy mostoha időjárási körülmények között is landoljanak a gépek. Ennek eredményeként Boeing 737 és Airbuis A320 kategóriájú repülőgépeket is tud fogadni a repülőtér. Pérről a legtöbb utas az Audi ingolstadti telephelyére repül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!