Győr és környéke

2017.01.25. 07:35

Péri repülő szállította haza a veronai tragédia túlélőit - fotók

A péri repülőtérről emelkedett magasba az a két gép, amely Magyarországra szállította a veronai busztragédia három sérültjét. A mentőszolgálattal (OMSZ) stratégia partnerségben álló cég ügyvezetője, Dr. Túri Péter elevenítette fel a történteket lapunknak.

Szeghalmi Balázs

A péri bázisú TrustAir Aviation tavaly ősszel írt alá együttműködést az OMSZ-szel. "Amikor szombat reggel láttam az első híreket a veronai tragédiáról, rögtön felajánlottam a segítségünket. Ilyen helyzetekben szükség lehet súlyos sérültek légi úton történő szállítására. Mi kifejezetten egészségügyi mentőrepüléssel foglalkozunk, vagyis sérülteket intenzív ellátást nyújtó felügyelet mellett tudunk szállítani. Egészségügyi mentőrepülést Közép-Európában egyedülálló módon mi végzünk" - kezdte dr. Túri Péter.


 

A veronai buszkatasztrófa súlyos sérültjét hazaszállító repülőgép érkezése a Liszt Ferenc repülőtéren vasárnap. Fotó: Lakatos Péter (MTI).



Két életveszélyes sérült egyelőre nem szállítható


A TrustAir ügyvezetője közel 20 éve dolgozik légimentőként, korábban évekig vezette a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-t. Az olaszországi buszkatasztrófa túlélői közül vasárnap két, hétfőn egy sérültet hozott haza a péri bázisról induló csapat. Olaszországban még két intenzív osztályon kezelt, életveszélyes sérült van. Elképzelhető, hogy őket is a TrustAir szállítja Budapestre. Az egyik sérült állapota még mindig nagyon kritikus, ő jelenleg nem szállítható. A három túlélő esetében nem történt komplikáció repülés közben. Úgy tudjuk, a három hazaszállított sérült között van az a házaspár, akik elvesztették két gyermeküket a balesetben.


Evakuálás Ukrajnából


A TrustAir két géppel végzi az egészségügyi mentőrepüléseket. A repülők fedélzetén mindig négy fős személyzet teljesít szolgálatot. Két pilóta mellett egy szakorvos és egy mentőtiszt felügyeli a páciens állapotát. Itthonról a cég koordinálja a repüléseket, tartja a kapcsolatot a külföldi kórház orvosaival. "Az elmúlt öt évben 600 egészségügyi repülést végeztünk. Ritkán riasztanak bennünket a veronaihoz hasonló katasztrófához, de vannak tapasztalataink e téren. Három éve az ukrán válság idején kilenc, lőtt sebbel ápolt embert evakuáltunk Ukrajnából. Afganisztánból szintén hoztak ki súlyos sérülteket kollégáink" - magyarázta dr. Túri Péter.


A TrustAir mostani szolgáltatását a Nemzeti Egészségpénztári Alapkezelő nemzetközi főosztálya rendelte meg. A sérültek légi úton történő hazaszállítása másképp nem valósult volna meg. A magyar államnak nincs olyan saját tulajdonban lévő légi egészségügyi egysége, amely bevethető lett volna a tragédiát követően.


 

Dr. Túri Péter a repülőgép fedélzetén.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!