Győr és környéke

2017.01.24. 08:00

Jégből tűz - Tehetünk azért, hogy megelőzzük autónk kiégését! - fotók

Öt nap alatt három jármű gyulladt ki Győrben, pedig a hőmérséklet mostanában többnyire nulla fok alatti. Szakértőnk szerint épp a mínuszokkal függhetnek össze gyakran az autótüzek és elmondta, mit tehetünk, hogy csökkentsük ezek esélyét.

Rimányi Zita

A lángok martaléka lett egy Citroën január 14-én, szombaton Győr-Nádorvárosban és a tűz egy másik járműre is átterjedt. Pár nap múlva, kedden a Szent István úton egy Smart motortere égett Győrben, sofőrje hiába próbálta poroltójával a lángokat megfékezni. Másnap Győrszentivánon egy busz motortere gyulladt ki. Egyik esetben sem ütközés történt és nem sérült meg senki, mindenki időben ki tudott szállni a járművekből, de minden alkalommal szükség volt a tűzoltókra, hogy eloltsák a lángokat vagy hűtsék a motort.


Veszélyes mínuszok


– Lehet összefüggés a rendkívüli hideg és a járművek kigyulladása közt – szögezte le Szekendi György gépjárműtechnikus, a győri Honda-szalon szervizvezetője. Az említett esetek körülményeit nem ismeri, nem is ezekről mondott véleményt. Azt magyarázta el, milyen veszélyt jelentenek a mínuszok az autók esetében és mit tehetünk a baj megelőzéséért.


 

Győrszentivánon egy helyi járatú busz motortere gyulladt ki.  Fotó: Olvasó-tudósító


Vezetékek


A tűzhöz ugye éghető anyag kell, valami, ami meggyújtja és oxigén – ahogy ezt az iskolában tanultuk. A járművekben pedig gyúlékony anyag bőven van, szintetikus anyagok, olaj, benzin. Elég egy zárlatos vezeték, egy szikra és kész a tűz. A téli időszakban, az extrém hidegben megkeményedhetnek az autó elektromos rendszerének szigetelt vezetékei. A rossz szigetelés révén pedig könnyebben keletkezhet elektromos szikra. Ezért érdemes rendszeresen ellenőriztetni autónk állapotát és az öreg kábeleket kicseréltetni – hangsúlyozta szakértőnk.


Karbantartás


A tapasztalatok szerint ugyanis többnyire műszaki hiba miatt gyulladnak ki a járművek, de persze az anyagok természetes elöregedése, elhasználódása és más oka is lehet ennek. Szekendi György azt javasolja, csökkentsük a tűz esélyét azzal, hogy akkor is rendszeresen karbantartásra visszük kocsinkat, ha jól működik, ha látszólag teljesen rendben van. Sok baj megelőzhető, akár a laza csatlakozások meghúzásával is.

 

Kiégett egy Citroën Nádorvárosban. A tűz egy másik járműre is átterjedt. Fotó: Olvasó-tudósító


Tankolás


A szervizelés mellett a tüzek megelőzése miatt fontos, hogy tankoláskor ne töltsük túl a kocsit, mert kilöttyenhet az üzemanyag. Mielőtt a töltőpisztolyt kivesszük a tankból, várjunk pár másodpercet. Ha mégis kicsöpög a benzin, töröljük le a karosszériáról, a tanksapka környékéről és utóbbit jól rögzítsük. Ilyen apróságokon sok múlhat – figyelmeztet a szakértő. Ha olajat töltünk autónkba, hasonlóképp járjunk el. Ha pedig menet közben füstöt érzünk, ne vészfékezzünk, de azonnal húzódjunk félre. Állítsuk le a motort és vegyük ki helyéről a slusszkulcsot. Ezzel részben áramtalanítjuk a járművet és szálljunk ki belőle. Ilyenkor hasznos lehet a poroltó.


Poroltó


A kisebb poroltóban kevesebb az oltóanyag. Szakértőnk szerint a megfelelő méretű 10–12 ezer forintba kerül, de nem biztos, hogy el tudjuk vele oltani a tüzet. Semmiképp se nyissuk fel hirtelen a motorháztetőt, mert oxigént kapva óriásira nőhetnek a lángok és ha forró a karosszéria, megéghet a kezünk. Csak  ha készenlétben van a megfelelő oltókészülék, akkor próbáljuk meg a motorháztetőt résnyire nyitva, körültekintően, közvetlenül a motortérbe bejuttatni az oltóanyagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!