Győr és környéke

2017.01.14. 00:09

Elsősök ismerkednek az érintőképernyővel a győri Radnóti-iskolában - videó, fotók

Szeptembertől az alsósok is informatikát tanulnak a Radnóti Miklós Általános Iskolában, a felsősök pedig heti két órában sajátítják el - többek közt - a Web 2-es alkalmazásokat. Hasonló informatikai képzést keveset találni az országban.

Szeghalmi Balázs

A digitális oktatás éllovasává válhat a Radnóti


"Aki dolgozni kezd, szinte biztos, hogy használ számítógépet, okostelefont vagy tabletet (táblagépet). Munkától függetlenül. Egy példát említek: minden építkezésen könyvelni kell az elvégzett napi munkát az e-naplóban" - kezdte Nógrádi László, aki 14 informatika könyvet írt. A Radnóti-iskola szaktanára szerint a szülők örömmel fogadták, hogy a diákok szeptembertől emelt óraszámban tanulják a számítástechnikát. Ez előrelépést jelent, hisz a Nemzeti alaptanterv (NAT) jelenleg "mostohagyerekként" kezeli az informatikát. 6., 7., 8. osztályban mindössze heti 1 óra jut a tantárgyra.


 


Széleskörű digitális tudás


"Az általános iskolák legfontosabb feladata, hogy kiváló alapot adjanak a diákoknak. Több tanulmány szerint célszerű minél korábban elkezdeni a számítástechnika oktatást. A gyerekek beleszületnek a kütyük világába, már óvodásként sokat nyomkodják az eszközöket. Ez nem egyenlő azonban a gépek tudatos használatával. Az a cél, hogy a gyerekek széleskörű digitális tudással fejezzék be az általános iskolát" - mondta Sulyokné Kelemen Judit. A Radnóti igazgatója hozzátette: az informatika hangsúlyos oktatását a győri tankerület is támogatja.


 

Fotók: Mészáros Mátyás

Fotók: Mészáros Mátyás


Örömmel tanulni


A belvárosi iskolában az alsó tagozatosok heti egy órában az informatikai eszközökkel fognak ismerkedni. Játékos programok segítségével elsősorban az olvasási és számolási készségeiket fejlesztik. "Az asztali számítógépek mellett az érintőképernyős eszközökkel, az okostelefonokkal és a tabletekkel is foglalkozunk majd. Nyugat-Európában sok iskolai programot készítettek az alsósoknak, miközben itthon nagyítóval kerestünk magyar nyelvű szoftvert. Találtunk megfelelőket, ezeket megmutattuk a mostani elsősöknek. A visszajelzések jók, élvezettel tanultak a gyerekek" - közölte Nógrádi László.


Túl az Office-csomagon


A felsősök heti két órát töltenek majd informatikával. Az eddig döntően Microsoft Office központú tanagyag kiegészül, része lesz a Libre Office, a videóvágás és a Web 2-es alkalmazások (Google-dokumentumok) kezelésének elsajátítása is. Utóbbi tanítását a NAT előírja, más kérdés, hogy heti egy órában mennyi esély van erre. 5. osztálytól programozást szintén tanulnak a diákok a Radnótiban. "A programozás oktatásunkat senki ne úgy képzelje el, ahogy azt 15-20 éve megélte az iskolapadban. A mai szoftverek könnyebbé és örömtelibbé teszik a tanulást" - búcsúzott Nógrádi László.

Sikerélményt ad a Lego robot


A győri Nemak cég jóvoltából Lego robot segíti a diákok informatikai képzését a belvárosi iskolában. A programozás eredményét a gyakorlatban tapasztalják meg a diákok, így sikerélménnyel gazdagodnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!