Győr és környéke

2016.11.11. 22:43

Fölszállott a páva - Középdöntőben a győri legény

Két megyei induló, a fertődi Varga Luca és a győri Albert Csaba mutatkozott be a Fölszállott a páva tehetségkutató műsor elődöntőjében.

kisalfold.hu

A Fölszállott a páva, az MTVA és a Hagyományok Háza közös népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorának második elődöntője zajlott pénteken. Egy éltre szóló emlék volt mindenkinek.


A műsorban lehengerlő erővel mutatkozott be a győri Albert Csaba. Mint megtudtuk, ő focizik, teniszezik, íjászkodik, s  persze táncol. A műsorban pedig stílszerűen erdélyi gyűjtésből adott elő egy csokorra valót.


Berecz István a 2012-es Fölszállott a páva győztese szóhoz sem jutott a produkció láttán.  „Csak hápogok, le a kalappal Csaba produkciója előtt".

Albert Csaba továbbjutott a középdöntőbe.

Albert Csaba továbbjutott a középdöntőbe.


Mint elhangzott, közép Erdély legnehezebb improvizatív táncát adta elő a fiatal tehetség. A zsűritag kifejtette: a leggyorsabb tempójú pontozóját láthattuk „Olyan öreges karaktert adtál elő magadból, amire nem mondom, h menj nyugdíjba, hanem azt, minél többet táncoljál" – zárta.


Kocsis Enikő táncművész elmondta: drága Csabikám, csak néztelek a próbán, aztán itt az elődöntőben. Olyan harmonikus személyiség vagy, téged agyagba kellene formálni. A csizmád csodálatos, a nyolcadoló mozgásod fantasztikus.


Sebő Ferenc ezt fejtegette: Karsai Zsiga bácsi tánctanár tudását látom benned. Hogyan tudtad mindezt megtanulni – kérdezte ámuldozva a produkció láttán.


A zsűri értékelése, pontban


Timár Böske (táncművész, a Magyar Örökség és Prima Primissima díjas):  10

Agócs Gergely (néprajzkutató): 10

Sebestyén Márta (Liszt-. és Kossuth díjas énekes): 10

Sebő Ferenc, a zsűri elnöke: 10

Kocsis Enikő (Europass-, Örökös Aranygyöngyös és Harangozó-díjas táncművész, és koreográfus): 10

Berecz István (a 2012-es Fölszállott a páva győztese): 10


Albert Csaba a maximum, azaz hatvan ponttal jutott tovább a decemberi középdöntőbe. Akkor pedig egy györgyfalvi legényest fog előadni.


A fertődi Varga Luca a péntek esti élő adás utolsó harmadában lépett színpadra. A tizenegy éves tehetség citerán somogyi dallamokat adott elő Olsvai Imre gyűjteményéből.

 

 Varga Luca szép előadással búcsúzott az elődöntőből. Fotó: MTVA-Zih Zsolt


Varga Luca szép előadással búcsúzott az elődöntőből. Fotó: MTVA-Zih Zsolt


Agócs Gergely, néprajzkutató véleménye a produkció után: szépen kiforrott citerajáték volt a dunántúli dallamokból készült előadás. Lenyűgöző volt a friss csárdás virtuózitása. „Szépen citerázol, a laza könyök hihetetlenül könnyed pergető technikát eredményez. S ennek köszönhetően felszabadultan tudtál énekelni. Aki ura a hangszernek, az ura az éneknek is" – mondta.


Timár Böske táncművésznek jár a lába az asztal alatt.


A zsűri értékelése, pontban

Timár Böske (táncművész, a Magyar Örökség és Prima Primissima díjas): 9

Agócs Gergely (néprajzkutató): 10

Sebestyén Márta (Liszt-. és Kossuth díjas énekes): 9

Sebő Ferenc, a zsűri elnöke: 9

Kocsis Enikő (Europass-, Örökös Aranygyöngyös és Harangozó-díjas táncművész, és koreográfus):  9

Berecz István (a 2012-es Fölszállott a páva győztese): 9


Összesen 55 pont. Ez azonban a továbbjutáshoz a tizenkettő produkció közül kevésnek bizonyult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!