Győr és környéke

2016.11.05. 17:59

A bakonyi `Piroskák´ nyugdíjba vonulhatnak - fotók a korszerű Jenbacher motorkocsikról

Egyedi turisztikai különvonatot indított a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség szombaton Győrből Pannonhalma, Tarjánpuszta, a Cuha-völgyi állomások, Zirc érintésével Veszprémbe és vissza. Az apropót az adta, hogy a szövetség bemutatta, milyen lehetne a korszerű, kulturált vonatközlekedés a bakonyi vonalon.

Szeghalmi Balázs


Győr és Veszprém között 40 éve Bz motorvonatok szállítják az utasokat. A "Piroskáknak" becézett szerelvényekkel egyre több a gond. Ősszel és télen nehezen kaptatnak fel a bakonyi emelkedőkön, most nyáron előfordult, hogy esővízzel hűtötték a vonat felforrt hűtővizét Porva-Cseszneken.


Elavult mozdonyos vonatok


A szombaton útnak indult vonat GySEV által üzemeltetett 5047-es, osztrák gyártmányú Jenbacher motorkocsiból áll. "Elsősorban a Bakonyvasút sanyarú járműellátottságára szerettük volna felhívni a figyelmet akciónkkal. Arra, hogy az elavult mozdonyos vonatok nemcsak környezetszennyezőek, de rendkívüli pazarlást is jelentenek. A Bz motorvonatok utazási komfortja, műszaki állapota nem felel meg az utazóközönség elvárásainak" – kezdte Bödecs Barnabás, a szövetség elnöke.


 

Bödecs Barnabás az úton


A különvonatnak aktualitást adott, hogy a GySEV öt használt Jenbacher motorkocsit értékesíteni szeretne, további hét darab pedig szintén eladó lesz hamarosan. A Jenbacherekre külföldről már jelentkezett vevő, a jó állapotú motorkocsikat szívesen vinnék Svédországba és Romániába. A vonatok sorsa nemrég a Parlamentben is témát szolgáltatott. Az ott elhangzottak szerint az a cél, hogy a Jenbacherek a hazai utasokat szolgálják a jövőben.


 

Jenbacher és


"Sokkal bizakodóbb vagyok, mint egy hónapja"


"Ha a MÁV-Start megvásárolná őket, nem csak a Bakonyvasúton, de a Győr-Pápa-Celldömölk, valamint a Pápa-Csorna vasútvonalakon megoldanák az évtizede várt járműcserét" – mondta Bödecs Barnabás. "A járműpark korszerűsítésével a régióban utolsóként ezeken a vasútvonalakon is az elvárásoknak megfelelő körülmények között utazhatnának mind a győri elővárosi, mind a városközi utasok" – tette hozzá Dobronyi Tamás, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) győri vezetője.


 

A motorvonaton működik Wifi, így az utasok útközben böngészhetnek a világhálón. Felvételünkön Feld Márton a Kisalföld internetes oldalával.


Arra a kérdésünkre, hogy reálisan milyen esély van a Jenbacherek csatasorba állítására, Bödecs Barnabás úgy válaszolt: "sokkal bizakodóbb vagyok, mint egy hónapja. Csépke András, a MÁV-Start vezérigazgatója arról tájékoztatott levélben, hogy várhatóan még idén sikerül megállapodást kötnie a két vasúttársaságnak. Az elkövetkező hetekben eldőlhet, hány járművet, milyen ütemezésben vesz át a MÁV a GYSEV-től. A Jenbacherek jövőre még biztosan a GYSEV vonalain teljesítenek szolgálatot, így legkorábban 2018-től kerülhetnek a Győr-Veszprém és a Győr-Celldömölk vonal menetrendjébe".

 

A motorkocsi Tarjánpusztán - fotó: Francia Szilárd (Tudósító)

A motorkocsi Tarjánpusztán - fotó: Francia Szilárd (Tudósító)

 

Az eplényi megálló


A különvonat másik oka az volt, hogy Győrből 5 éve nincs megfelelő időpontban olyan kirándulóvonat, amellyel legalább hétvégén eljuthatnának a kirándulók a Magas-Bakony állomásaira, megállóhelyeire. Ráadásul a délutáni órákban 6 órán át Győr irányába sem közlekedik hétvégén vonat. Fiskál János, Eplény polgármestere szintén részt vett a szombati eseményen. Az eplényiek azt szeretnék elérni, hogy a településen két helyen álljon meg a vonat. Jelenleg két km-t (!) kell a 82-es főút mellett gyalogolniuk az eplényieknek – ecsetelni sem kell, mennyire veszélyes mindez –, ha vonatra akarnak szállni. Az új megálló 900 méterre lenne a Dunántúl legnépszerűbb síarénájától.

 

Fiatal vonatbarátok.

 

A Cuha-völgyben - fotó: Csoma Bence (Tudósító)

A Cuha-völgyben - fotó: Csoma Bence (Tudósító)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!