Győr és környéke

2016.10.07. 18:31

Nyomdában a legújabb kertkönyv

Már nyomdában van a Kisalföld új kertkönyve. A Gyümölcsöző kertet az őszi gyümölcsfaültetési szezon kezdetén kaphatják kézhez olvasóink, s egész évben segítséget nyújt a házi, kiskerti gyümölcstermesztéshez.

Van, akit a takarékoskodás, mást az a vágy hajt, hogy ellenőrizhető, egészséges ételekkel gazdagodjon, más a saját termés utánozhatatlan ízére,  a sikerélményre vágyik. Bármi legyen is a motiváció, a Kisalföld új könyve, a Gyümölcsöző kert hasznos társa lesz olvasóinknak abban, hogy kihozzák gyümölcsfáikból, -bokraikból a legtöbbet! Legyen szó a szülőktől örökölt nagyobb gyümölcsösről vagy néhány növekvő fácskáról a kertben, a 

szakértő ápolás az, ami garantálja a gazdag, ízes termést. 


A Gyümölcsöző kert a győri Palatia Nyomdában készül. Szerzője, Nagykutasi Viktor minden bizonnyal ismerős a Kisalföld olvasóinak, hiszen – eddig megjelent két könyve mellett – hosszú évek óta segít  tanácsaival, szakcikkeivel lapunk hasábjain. Most olyan útmutatót ad az olvasók kezébe, amely az egész év során nélkülözhetetlen segítséget nyújt az aktuális munkákhoz, a gyümölcsfa-telepítéstől a növényvédelmi teendőkön át a szüretig és a termés tárolásáig. 

  Tar Zoltán, a Palatia Nyomda gépmestere a Gyümölcsöző kert készülő oldalait ellenőrzi. Fotó: H. Baranyai Edina

Tar Zoltán, a Palatia Nyomda gépmestere a Gyümölcsöző kert készülő oldalait ellenőrzi. Fotó: H. Baranyai Edina

– A könyv tapasztalaton alapul, a leírtak mind kipróbált, bevált tanácsok és praktikák, amelyeket a kertészszakma nagyjaitól és gyakorlott gazdáktól tanultam és az általam művelt gyümölcsösökben kamatoztattam. Az idők és a gyümölcstermesztés körülményei azonban változnak, ezért a régi, jól bevált ismereteket kiegészítettem a mai kornak megfelelő gyakorlattal. Napjainkban például számolni kell a klímaváltozás hatásaival, a szélsőségesebb időjárási körülményekkel, de a növényvédelem is megváltozott. Többek között új kártevők jelentek meg a kertekben, s ma már növényvédelem nélkül nem lehet eredményesen kertészkedni, ehhez pedig a kertésznek mind alkalmazkodnia kell – mondja Nagykutasi Viktor. 


A Gyümölcsöző kert éppen a fatelepítési szezonra jelenik meg, azaz már a különféle termőhelyekhez illő fajtaválasztásoz segítséget nyújthat. Olvasóink megtudhatják belőle, milyen talaj- és időjárási viszonyok mellé milyen gyümölcsfát érdemes választani, mit ültessenek a kis kertekbe, hogyan alakítsák ki a gyümölcsöst, hogy az könnyen művelhető legyen. A hónapról hónapra szóló kalendárium pedig nem enged elsikkadni egyetlen fontos munkálatot sem, eligazítva a hobbikertészt a gyümölcsfaápolás feladatai között. 

Hamarosan kapható!

A Gyümölcsöző kert október derekától kapható a Kisalföld ügyfélszolgálatain.

Címkék#Győr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!