Győr és környéke

2016.10.12. 19:24

Nem vonulnak többé lánctalpasok Győrszentivánon - videó, fotók

Az utóbbi években többször gondot jelentett Győrszentivánon, hogy a hadgyakorlatra induló győri katonák járműveikkel - köztük lánctalpasokkal - vonultak a városrészen. Mostantól ettől nem kell tartani. Vasúti homlokrakodó épült a győri laktanyában, a 20 milliós beruházást átadtak.

Szeghalmi Balázs

Bár a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred mindig előre felhívta a győrszentiváni lakók figyelmét a vonulásokra, a katonai járművek érthetően okoztak kellemetlen pillanatokat. Egyrészt komoly hanghatással járt, ameddig eljutottak az állomásra, másrészt az útburkolatot is féltették a több tonnás gépektől a lakók.

Kérdésünkre Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke leszögezte: "elenyésző összegű útjavítást kellett végeznünk a vonulások után Győrszentivánon. Ebben komoly szerepet játszott, hogy a katonák gumibetéteket húztak a lánctalpakra és így védték az utakat".


Videó: Cseh Róbert

Gyorsul a vagonírozás

"A kivitelezés három hónapon át tartott, a homlokrakodó megkapta a használatba vételi engedélyt. A 60 tonna teherbírású, 25 méter hosszú, 6 méter széles és 112 cm magas műtárgyat már élesben is igénybe vettük. A szlovákiai Lesten tartott légvédelmi gyakorlatra a homlokrakodó segítségével jutottak el a járműveink két hete" – közölte Könczöl Ferenc alezredes.

A győri 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka hozzátette: "biztonságtechnikai szempontok szerint sokkal jobb lehetőségeket kínál az új homlokrakodó. A honvédeknek mostantól nem kell konvojban közutakon manőverezniük a hatalmas gépekkel. Emellett nagymértékben gyorsul a vagonírozás folyamata. Szükség esetén akár egy óra alatt fel tud állni a vagonokra egy zászlóaljnyi haditechnikai eszköz".


A katonai teherautó parkolni készül a vagonon - fotók: Cseh Róbert


Költségcsökkentés

A műtárgy létesítését a győri önkormányzat finanszírozta. "Régi, jogos kívánsága teljesült most a légvédelmi ezred katonáinak. A beruházás költségét jelentősen csökkentette, hogy a homlokrakodó a laktanyában régóta rendelkezésre álló iparvágányhoz épült" – hangsúlyozta Fekete Dávid, Győr egyik alpolgármestere. Ha már a költségeknél tartunk: az üzemanyaggal szintén tud majd spórolni a rakétaezred, hisz ezentúl nem kell hosszú km-eket megtenni a magas fogyasztású katonai gépekkel.

A keddi ünnepélyes átadót látványos bemutató zárta. A győri katonák katonai dzsippel és teherautóval, két lánctalpas járművel gördülékenyen, minden gond nélkül álltak fel a vagonra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!