Győr és környéke

2016.10.23. 10:30

Műtét a győri kórház liftjében: jól van a beteg a kalandos operáció után

Jól van a kalandos műtét után Sáringer Tibor, akinek az életéért a keddi kórháztűz közben is küzdöttek az orvosok. Gyakorlatilag meg sem szakították az operációt, amíg egy másik műtőbe tolták.

A Petz-kórházban kitört keddi tűzeset legizgalmasabb pillanatait Sáringer Tibor műtéte szolgáltatta. A férfit prof. Molnár F. Tamás műtötte, a háromórásra tervezett operáció felénél tartottak, amikor megszólalt a tűzjelző, s ömlött be a füst. Nyilvánvaló volt,  hogy sem befejezni, sem félbehagyni nem lehet a műtétet, mert az a beteg életébe kerülhet. A nyitott mellkassal fekvő, altatott beteget ráemelték egy gurulós ágyra, majd Molnár professzor, az altatóorvos, annak asszisztense és a műtősnő  beszállt a liftbe. A műtét gyakorlatilag félbe sem szakadt...

Mi történt? - kérdezte az ébredés után Sáringer Tibor. A Kisalföldet felesége vitte be a kórházba, abból olvasta, mi történt. Fotó: H. Baranyai Edina

Mi történt? – kérdezte az ébredés után Sáringer Tibor. A Kisalföldet felesége vitte be a kórházba, abból olvasta, mi történt. Fotó: H. Baranyai Edina
Két emeletet kellett lefelé megtenni, majd a folyosón egy másik műtőbe tolni a beteget. Az altatást eközben a szakorvos és az asszisztense felügyelte, az operációt vezető orvos, Molnár F. Tamás a nyitott mellkast tamponálta, s vészhelyzetben beavatkozott volna, ha szükséges. Persze vészhelyzet volt ez így is a javából, tegnap a tapasztalt professzor azt mondta, megjárta Bejrútot, de ilyen szituációban még nem találta magát. 
 Azt is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bár helyzetet szimulálni, gyakorolni nem lehet, de akkor és ott, mindenki higgadtan és szakszerűen tette a dolgát. A legnagyobb baj az lett volna, ha az ösztönökre és a józan észre bízzák magukat. Mert az ösztön nyilván azt mondta volna, hogy a gázcsövekkel teli operálóhelyiségből azonnal rohanjon ki mindenki. A józan paraszti észre pedig azért kár hagyatkozni ilyenkor, mert mindenkinek más lett volna az evidens, így a csapatmunka – ami itt nagyon működött – azonnal szétesik. 

Sáringer Tibor a szubintenzív részlegen a felesége által behozott Kisalföldből tudta meg szerda délután, hogy mi is történt. Természetes, hogy nem emlékszik semmire, őt végig altatták. Sáringer Tiborné azonban pontosan emlékszik a felismerés pillanatára, hogy a „nyitott mellkassal egy másik műtőtbe áttolt férfi", akiről a híradásunk is szólt, csakis a férje lehet. „A lányom hívott, s én tudtam, hogy fél tizenkettőkor tolták be őt a műtőbe. A tűz egy órakor tört ki, így az operációnak még biztosan tartania kellett." A házaspár külön köszönetet mondott mindenkinek, aki a műtétben, előtte, illetve most is segít Tibornak. 

 Merthogy a Győrzámolyon élő férfi hosszú utat tett meg azóta, hogy december 21-én gennyes tüdőgyulladást diagnosztizáltak nála és kórházba került. Hatszor műtötték eddig a tüdejét, ha minden jól megy, ez volt az utolsó operáció. Szembenézett a halállal, de legyőzte; ahogy a kórházi személyzet is a nyilvánvaló félelmet, amit a vészjelző szirénája és a beömlő füst válthatott ki az emberekben. 

Prof. Molnár F. Tamás sok mindent megélt és megtapasztalt, de ilyen helyzetben még nem találta magát.

Prof. Molnár F. Tamás sok mindent megélt és megtapasztalt, de ilyen helyzetben még nem találta magát.

A tűzeset másnapján már javában zajlott a zárlat okának felfedése és a hiba kijavítása. Dr. Tamás László János főigazgató tájékoztatása szerint alaposan átnézik az érintett részen a rendszert – hasonló esetet nyilván nem szeretnének. 

 Prof. Oláh Attila orvos igazgató pedig arról számolt be, hogy a tűz  miatt elmaradt keddi, előjegyzett műtéteket a tegnapi, illetve a mai nap során pótolják. 

Az élet ismét a szokásos kerékvágásban folytatódott a Petz-kórházban, enyhe füstszagot csak a tűzeset közvetlen közelében lehetett még szerdán is érezni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!