Győr és környéke

2016.10.06. 14:56

Huszonketten haltak meg megyénk útjain nyolc hónap alatt

A rendőrség részletes tájékoztatójában a jó hír az, hogy megyénkben javult a közlekedésbiztonsági helyzet.

A 2016. I-VIII. hónap közúti baleseti adatai alapján megyénkben javult a közúti közlekedésbiztonsági helyzet az előző év hasonló időszakához képest. A főbb baleseti számok többsége kedvező tendenciát mutat, hiszen az összes személysérüléses közúti balesetek száma, a halálos balesetek, és a halálos áldozatok száma is egyaránt csökkent - olvasható a csütörtökön kiadott rendőrségi közlemény elején. Aztán jönnek a részletek:

 

2016. január 01. és augusztus 31. között összesen 500 személysérüléses baleset történt megyénk közútjain, ami 7%-kal kevesebb, mint az elmúlt év azonos időszakában volt.

 

A baleseteket súlyosság szerint csoportosítva megállapítható, hogy a halálos kimenetelű balesetek száma 38%-kal, könnyű sérüléssel járó balesetek száma pedig 11%-kal csökkent, míg a súlyos sérüléses balesetek számában 7%-os növekedés tapasztalható.

 

Idén augusztus végéig 22-en vesztették életüket megyénkben közúti balesetben (a tavalyi 37 emberrel szemben), így a 15 emberi élet megmentése 41%-os csökkenést jelez. Idén július és augusztus hónapokban az előző év azonos időszakához képest 64%-kal (11-ről 4-re) csökkent a halálos balesetek száma és 71%-kal (11-ről 5-re) a közúti halálos áldozatok száma megyénkben.

 

A közúti balesetek legnagyobb számában, tehát az összes baleset 30%-ának a hátterében a relatív és az abszolút gyorshajtás áll. Ezt követik az elsőbbségi jog megsértése miatti balesetek (részarány: 23%), és az irányváltoztatás, haladás és a kanyarodási szabályok megszegése miatt bekövetkezett balesetek (részarány: 20%). Mindegyik fő baleseti ok emberi tényezőre – rohanásra, türelmetlenségre, figyelmetlenségre - vezethető vissza. A legtöbb baleseti okra, azaz a gyorshajtók forgalomból történő kiszűrésére a jövőben is kiemelt figyelmet szentelnek a rendőrök.

 

A közúti balesetek túlnyomó részét, 66%-át a járművezetők túlnyomó részét képező személygépkocsi-vezetők okozták, a tehergépkocsi-vezetők a balesetek 13%-ának okozásáért voltak felelősek. Autóbusz vezető 2 esetben volt okozója sérüléses balesetnek.


Az egy nyomon haladó járművekkel okozott balesetek száma pozitívan alakult. A motorkerékpáros okozós balesetek száma 17%-kal, a segédmotor-kerékpáros 21%-kal, míg a kerékpáros 5%-kal csökkent megyénkben az előző év azonos időszakához képest. A gyalogosok által okozott, s egyben sérülésükkel járó balesetek számában is 31%-os csökkenés mutatkozik.


A gyalogosok és a kerékpárosok a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevői, hiszen az ő testüket egy baleset során semmi nem védi. A gyalogosbalesetek túlnyomó többsége lakott területen történik. A lakott területen kívüli gyalogoselütések vonatkozásában megállapítható, hogy számos baleset az észlelhetőség hiánya (például éjszaka, valamint rossz látási viszonyok esetén az egyébként kötelező védőmellény használatának elmulasztása) miatt következik be.


Beköszöntött az ősz, mellyel a nyári időszakhoz képest már megváltoznak a biztonságos közlekedést befolyásoló körülmények. Ebben az időszakban bekövetkezett balesetek jellemző oka, hogy a közlekedésben részt vevők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezetik járműveiket, míg az észlelhetőség hiányosságai első sorban a gyalogosok és kerékpárosok részére jelent többletkockázatot. Egyre gyakoribbak lesznek az esőáztatta utak, majd idővel a köd is korlátozza a közlekedést. Éppen ezért a jövőben fontos, hogy a járművezetők mindig az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket!  


Az ittasan okozott közúti balesetek terén az látható, hogy az eltelt nyolc hónap alatt 62 személyi sérüléssel járó baleset következett be, melyet olyan személy okozott, aki közlekedése megkezdése előtt alkoholtartalmú italt fogyasztott. Ez azt jelenti, hogy a sérüléses balesetek okozásában 12,4%-ban volt szerepe alkoholos befolyásoltságnak. Emellett sajnálatos tény az is, hogy az előző évhez képest az ittasan okozott balesetek száma 44%-kal emelkedett megyénkben.

 

Az ittasan okozott balesetek visszaszorítása, és az ittasan közlekedők forgalomból történő kiszűrésére érdekében a rendőrség fokozott ellenőrzéseket hajt végre megyénk közútjain. Ezért Győr Rendőrkapitányság illetékességi területén heti több alkalommal lehet számítani ittasság és passzív biztonsági eszköz használatára vonatkozó ellenőrzésekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!