Győr és környéke

2016.10.03. 02:54

A Holt-Marcal Gyirmótnál: a víz büdös, a halak pusztulnak - fotók

Portálunkat több gyirmóti Olvasónk kereste meg azzal a panasszal, hogy Holt-Marcal egyre rosszabb állapotban van. Megkeresésünkre Pár Róbert, a Nádorvárosi Sporthorgászok Egyesületének elnöke vállalta a közös terepszemlét a holtág partján.

Szeghalmi Balázs


A víz minősége romlik

"Valóban évről évre kritikusabb a helyzet, ezen nincs mit szépíteni" – kezdte a győri férfi. "Az, hogy idáig jutottunk folyamat eredmény. A 2010-es vörösiszap katasztrófa miatt öt évig zárva volt a Marcal folyó zsilipje, innen nem kapott vizet a meder. A gyirmóti üdülőfalu ingatlanjainak csatornázatlansága miatt egyre több a szerves anyag a mederben. Ennek megfelelően a víz sekélyesebb, a minősége romlik. A kialakult helyzeten egyedül az iszapmentesítés javítana. Ha szakaszos iszapkotrást végeznének, már az sokat számítana" – mondta Pár Róbert.

Horgászparadicsom helyett szúnyogkeltető lesz?

Arra a horgászpanaszra, miszerint pár év múlva nem fogunk itt semmit, helyette szúnyogok keltetője lesz a terület, úgy reagált a Nádorvárosi Sporthorgászok Egyesületének elnöke: "ezt én is többször hallottam, az idézett mondat közszájon forog Gyirmóton. Riadalmat kelteni senkinek nem érdeke, de az biztos, hogy most már lépni kell a megoldás irányába".

A gyirmóti holtággal többször foglalkoztunk az utóbbi időben: pár éve az egész vízfelületet töklevél borította, míg tavaly algainvázió volt a Holt-Marcalon.

 

Döglött hal a víz felszínén közel a horgászstégekhez.


Több mint 2 milliárdba kerül az iszapkotrás

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság mérései szerint az iszap vastagsága átlagosan 0,6 méter, mennyisége a főmederben 370 ezer köbméter. A tervezett mederrendezés költsége az egyéb beavatkozásokkal együtt - elsősorban az iszapelhelyezés miatt - meghaladja a 2 milliárd forintot. A Vízügyi Igazgatóság szerint a Marcal folyó jelenleg megfelelő mennyiségű öblítővizet biztosít a holtágnak, ezt helyszíni szemlénk során a jelenlévő horgászok egyöntetűen cáfolták.

Arra a kérdésünkre, hogy a jövőben lehetőség nyílik-e az iszapkotrásra, a következő választ kaptuk a Vízügyi Igazgatóságtól: "a feladatot javasoltuk az uniós projektek közé, de a beavatkozás nem került be a 2014-2020-as támogatási ciklusba. Így hiába áll készen a Holt-Marcal rehabilitációs terve, az iszapmentesítés megvalósítása bizonytalan". A teljes képhez tartozik és erre a Vízügy felhívta a figyelmet válaszában, hogy a horgászat során "csali" céljából vízbe juttatott szerves anyagok tovább rontanak a helyzeten…

 

A holtág


Irány a Holt-Marcal!

Az iszapmentesítő kotrás szükségessége már az 1960-as években felmerült. Az iszap mennyiségét többször felmérték az elmúlt évtizedekben - a beruházás azonban források hiányában mindig elmaradt.

Rossz leírni: aki nem ismeri a természet gyöngyszemét a Holt-Marcal mentén, mielőbb látogasson el Gyirmótra. Pár éve múlva nem biztos, hogy érdemes lesz útnak indulnia.

Horgászparadicsom

A több mint 800 tagot számláló Nádorvárosi Sporthorgászok Egyesülete 8 km-es szakaszt kezel a holtágon. Évente több mint 10 millió forintból frissítik a halállományt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!