Győr és környéke

2016.10.27. 10:43

A bőnyi lövöldöző csak a győri kórházban tudta meg, hogy rendőrt ölt - videó

Előzetes letartóztatásba helyezték Gy. I.-t, a tököli rabkórházba szállották. Kirendelt védője azt mondta: olyan fegyverrel, amivel a férfi lőtt, Magyarországon senki nem kaphat engedélyt.

Sudár Ágnes - Szükösdi Judit

Belső vizsgálatot indított a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Pálvölgyi Péter kiemelt  főnyomozó halála miatt - értesült a Magyar Idők.     

   

A lap pénteki számában olvasható cikk szerint a vizsgálat  részeként tisztázzák a parancsnoki felelősség kérdését is, vagyis  azt, hibázott-e valaki, amikor Bőnybe csak a nyomozókat küldte, és  nem kérte a Terrorelhárítási Központ (TEK) támogatását, pedig  tudhatták, hogy fegyverek lehetnek a szélsőjobboldali férfinál.   

 A Magyar Idők szerint a kórházi ágyán csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezett, majd a tököli rabkórházba szállított  férfi csoportjával kapcsolatban állt a romák elleni  sorozatgyilkosság negyedrendű elítéltje, Csontos István, aki 13 év  fegyházat kapott. Mint írták, nyomozati iratok tanúskodnak arról,  hogy Csontos kapcsolatba került a Magyar Nemzeti Arcvonal tagjaival. 


Csütörtökön írtuk:


16.34 - Prof. Oláh Attila, a Petz-kórház orvos igazgatója, elmondta: a beteget jó általános állapotban engedték el, egyik lábát kissé nehezebben tudja mozgatni, ami attól lehet, hogy a golyó egy-két ideget érhetett a gerinc mellett.


 

Videó: Cseh RóbertDe valóban olyan mérhetetlen szerencséje volt a gyanúsítottnak, hogy egyetlen szerve sem sérült. Ha nem műtik meg, akkor is túlélte volna ezt a sebesülést. Gyógykezelése a továbbiakban a tököli rabkórházban folytatódik.


 

Fotó: Cseh Róbert


16.27 - Dr. Léhner György, Gy. I. kirendelt védője kérdésünkre válaszolva elmondta: védence arra hivatkozott, hogy ő nem akart senkit megölni, a fegyvert azért vette kezébe, mert feltett szándéka volt, hogy ezzel megakadályozza a nyomozók házba való bejutását. Inkább rájuk akart ijeszteni, nem megsebesíteni őket. A műtét utáni ébredéskor a gyanúsítás közlésekor tudta meg, hogy megölt valakit. Mélységesen sajnálja ezt, de az előbbiek miatt csak részben ismeri el bűnösségét. A fegyverről, amely a kezében elsült, az ügyvéd azt mondta: ilyen fegyverre Magyarországon senki nem kaphat engedélyt. Sorozatlövő gépkarabély volt egyébként, ezért adott le néhány másodperc alatt több lövést is.


15.24 - A Győri Járásbíróság elrendelte Gy. I. előzetes letartóztatását, ami jogerőre is emelkedett, ugyanis sem az ügyvéd, sem a gyanúsított, sem az ügyész nem fellebbezett a határozat ellen. Kérdésünkre, hogy mindez azt jelenti, a gyanúsított beismerte a tettét, dr. Máté Kinga bírósági szóvivő úgy válaszolt: sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudja az információt.


A bíróság döntésének indokolása szerint a cselekmény tárgyi súlya, az elkövetés jellege, módja megalapozza a gyanúsított szökésének, elrejtőzésének veszélyét. A gyanúsított terhére rótt bűncselekményt a törvény 10 évtől 20 évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel rendeli büntetni.


Emellett mivel a nyomozás kezdeti szakaszában a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a  meghallgatandó tanúk és az eljárás egyéb résztvevőinek befolyásolásával, valamint tárgyi bizonyítékok elrejtésével a nyomozati eljárást megnehezítené, sikerét meghiúsítaná, ami szintén megalapozza a kényszerintézkedés elrendelését.

Fotók: Mészáros Mátyás

 15.16 - Most tették be a mentőautóba hordágyon a gyanúsítottat. A mintegy száz nézelődő közül, a kórház előtt kétszer is elkiáltotta magát valaki, hogy ˝gyilkos!˝ A mentőautóban rögzítik az idős férfit, majd rendőri felvezetéssel elindul a jármű. Az ügyész már elhagyta a helyszínt. 


15.07 - Nagy a készültség a kórház bejáratánál, úgy tudjuk, megszületett a határozat és elindultak lefelé a negyedik emeletről az előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsítottal. Minden, az épületbe belépő embert azonosítanak a TEK-esek, így a kórház főigazgatóját, dr. Tamás László Jánost is, de ő természetesen beléphetett a munkahelyére.


14.50 - Úgy tudjuk, épp a határozathozatal zajlik, ezután ismertetik a döntést a gyanúsítottal és várhatóan le is hozzák őt a negyedik emeletről, ez mintegy tíz percen belül megtörténhet.

Bőnyi lövöldözés - TEK a győri kórházban. Fotók: Mészáros Mátyás


14.40 - A kórház bejárata előtt két rendőrautó, egy mentő, két TEK-es személyautó és két kisbusz várakozik, a sajtóval együtt. Közvetlen az ajtóval szemben tehát már készen állnak arra, hogy kihozzák a férfit az épületből.  Közben pedig betegforgalom is van, a vizsgálatról kiérkező betegek láthatóan meglepődve fogadják, hogy kommandósok és kamerák között kell elhaladniuk - jelentette kollégánk a helyszínről.


14.29 - Elkezdődött a bírósági tárgyalás, ami várhatóan egy órán át tart majd. Közben a sebészetre a mentők hoztak egy üres hordágyat arra a részlegre, ahol a gyanúsított fekszik, várhatóan azzal szállítják majd el a férfit. A TEK-esek közben hermetikusan elzárták a sajtó elől a sebészeti szubintenzív osztályt.

Bőnyi lövöldözés - TEK a győri kórházban


14.18 - Megérkezett a bíróság is.


14.15 - Felértek a TEK-esek a győri kórház sebészetére, várják a bíróság tagjainak érkezését. A sebészet folyosóján civil ember már nem tartózkodhat.

 

14.10 - Megérkeztek a TEK-esek és felsorakoztak a győri kórház előtt. Rövid eligazítás után arra várnak, hogy megérkezzen a bíró és az ügyészség, elkezdődjön a kihelyezett tárgyalás a sebészeten, ahol a lövöldözéssel gyanúsított Gy. I. fekszik. Amennyiben a bíróság elrendeli az előzetes letartóztatást, a TEK átszállítja az idős férfit a tököli rabkórházba.


12.02 - 10.00 -  Ma délután a bíróság kivonul a Petz-kórházba, ahol döntenek a gyanúsított esetleges előzetesbe helyezéséről. Úgy tudjuk, ezt követően a TEK szállítja el a férfit a tököli rabkórházba.


9.47 - ˝Minek ez a nagy hűhó a semmiért˝?


Egy idős asszony, aki néhány háznyira lakik Gy. I. házától, a Borsnak azt mondta: a lövöldözés után a férfi felesége kint járkált a kertben, majd bekéredzkedett a közeli virágbolt mosdójába. A virágárusnak a rendőri akcióra utalva cinikusan csak annyit vetett oda: minek ez a nagy hűhó a semmiért? Egy másik helybéli, Diliczki Jánosné arról beszélt a Borsnak, hogy bár Gy. I. nagyon udvarias és intelligens ember benyomását keltette, mindig távolságtartóan viselkedett, és folyton kopasz fiatalemberek vették körül.


A meghalt rendőrről a lap azt írja: a 46 éves Pálvölgyi Pétert felesége és 17 éves lánya gyászolja.


8.40 - Ezért mehettek a rendőrök Bőnyre


A Teréz körúti robbantás után az volt a rendőrök egyik elmélete, hogy szélsőjobboldali, félkatonai csoport követhette el a bombatámadást a belvárosban egy héttel a kvótanépszavazás előtt.


Ezért döntöttek úgy, hogy ellenőrzik a radikális szervezeteket, hogy melyiknek lehet illegális lőfegyvere, robbanóanyaga. Ebben a sorban volt az egyik a Magyar Nemzeti Arcvonal - írta a 444.hu csütörtökön.


 

 

Képek a helyszínről. Fotók: Mészáros Mátyás

 

Fotók: Mészáros Mátyás


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!